Profesioniștii în educație caută în permanență noi căi inspirate, atractive și surprinzătoare de învățare prin explorare. Profesorii din comunitatea Aletheea nu contenesc în a găsi soluții uimitoare în acest sens. Cel mai nou exemplu este atelierul de animație stop motion, pe care îl aducem în viața elevilor noștri începând cu anul școlar 2017-2018.

Animația stop motion (cunoscută și sub denumirea de “stop cadru”) este o tehnică de concepere a unor animații video prin care obiectele din jurul nostru ajung să pară că se deplasează de unele singure. Acestea sunt mutate cu pași mici, între cadre fotografiate individual, creând iluzia de mișcare în momentul în care mai multe cadre sunt rulate ca o secvență continuă.

Valoarea învățării prin animația stop motion rezidă în numeroase aptitudini exersate într-un cadru distractiv și atractiv pentru copii. În afară de dobândirea competențelor digitale, sunt antrenate comunicarea vizuală, capacitatea de rezolvare a problemelor, lucrul în echipă, răbdarea, creativitatea, îndemânarea etc.

Cum se realizează o animație stop motion

Însuși procesul prin care se realizează o animație stop motion ne oferă indicii importante despre cât de valoros poate fi un astfel de atelier în cadrul unei școli. Ca instrumente de lucru, sunt necesare:

  • O cameră de filmat (web-cam);
  • Un trepied (care să mențină camera fixă, pentru o calitate superioară a cadrelor);
  • O idee minunată de scenariu;
  • Materiale, obiecte, jucării etc. pentru scenă și personaje.

Primul pas este alegerea unei tehnici specifice (explicate de profesor) și crearea firului narativ al poveștii. Odată ce scenariul este pregătit, copiii pot să-și confecționeze personajele și decorul (din hârtie, fetru, creioane, materiale reciclate etc.). Apoi se pregătește scena conform poveștii, se poziționează camera în trepied și se testează unghiurile potrivite din care vor fi fotografiate personajele.

Acum vine momentul cel mai important – fotografiatul. Se recomandă setarea camerei la 24 fps (cadre/secundă), ceea ce înseamnă că 24 de fotografii vor reprezenta o secundă din durata animației. Modelele sunt mișcate foarte încet pe parcursul desfășurării acțiunii, până la obținerea tuturor cadrelor necesare pentru crearea animației complete.

Odată ce sunt parcurși toți acești pași, imaginile cu cadrele sunt importate într-un program special și prelucrate la nivelul duratei, vitezei etc. La final, se adaugă coloana sonoră a animației și se culeg roadele uneia dintre cele mai plăcute și creative activități din câte există.

Beneficiile animației stop motion la școală

Iată care sunt cele mai importante beneficii animației stop motion pentru copii:

  • Creativitatea: Elevii își exersează diverse aptitudini prin actul creației. Întâi de toate, ei concep scenariul și storyboard-ul, antrenându-și nu doar imaginația, ci și gândirea logică și rațională.
  • Procesul gândirii: Crearea unei animații stop-motion presupune planificare. O idee inițială de forma unui simplu gând se transformă într-un scenariu, ca apoi să prindă viață prin storyboard. Astfel, copiii deprind primele noțiuni din sfera managementului unui proiect.
  • Atenția la detalii. Mutarea atentă a figurinelor de sute de ori accesează atenția concentrată, răbdarea, îndemânarea și sesizarea detaliilor.
  • Respectarea indicațiilor. Realizarea unei animații stop motion presupune urmarea mai multor pași preciși; copiii învață să respecte instrucțiuni.
  • Lucrul în echipă. Cele mai reușite animații se realizează în echipă, prin brainstorming, sprijin reciproc, cooperare și asumarea responsabilității la nivel de grup.
  • Obținerea unui rezultat. Copiii resimt un grad mare de satisfacție atunci când finalizează un asemenea proiect și îl prezintă celor din jur. Acest lucru ajută la creșterea stimei de sine și la formarea unei dorințe permanente de a aduce la bun sfârșit proiecte în viitor.
  • Capacitatea de comunicare. Eseul tradițional pe hârtie nu este tocmai eficient pentru toți elevii în dezvoltarea capacității de comunicare. Animația este o cale inovatoare și plăcută de a transmite idei, povești și concepte într-o formă creativă și originală.
  • Competențele tehnice. Animația stop motion dezvoltă competențele și abilitățile tehnice digitale, de la manevrarea unei camere de filmat, până la folosirea unui soft computerizat complex și editarea unui material video.
  • Abilitățile oratorice și de prezentare. Acestea sunt exersate într-un cadru relaxat, prin prezentarea animației în fața colegilor.

Animația stop motion la Aletheea

Atelierele vor fi susținute de prof. Adina Rusu, care și-a obținut certificarea de profesor în animație stop-motion la prestigioasa Universitate Viborg din Danemarca.

Instituția de învățământ superior și-a câștigat renumele mondial în predarea acestui modul foarte util și innovator în pedagogie, extrem de puțini profesioniști în educație din România fiind formați în cadrul acestei universități unice în lume.

Animația stop-motion este un instrument distractiv și eficient în dobândirea de competențe și aptitudini digitale, în îmbunătățirea exprimării verbale, a comunicării vizuale, a rezolvării de probleme și a lucrului în echipă. Folosindu-ne de un program special de rulare a pozelor, obținem filmulețe amuzante, ne folosim imaginația și creativitatea în utilizarea obiectelor din jurul nostru și transmitem gânduri, idei și emoții”, ne împărtășește prof. Adina Rusu.

Citește și:

5 motive pentru care elevii noștri vor fi liceeni de succes

Comments are closed.