Cluburi
Susţinem şi stimulăm înclinaţiile individuale ale fiecărui elev, pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare vocațională.
Oferta de Cluburi promovată de Școala Aletheea a fost gândită pentru a susține și stimula înclinațiile individuale ale fiecărui elev și pentru a răspunde nevoilor lor de dezvoltare vocațională.
Atât pentru ciclul primar, cât și pentru ciclul gimnazial, în intervalul 15:00/16.00 – 18:00 sunt organizate cluburi cu sau fără plată, în funcție de disponibilitatea profesorilor.
Participarea la aceste activități este opțională, iar modalitatea de înscriere și tarifele vor fi comunicate în avans părinților, de două ori pe an, pentru înscrierea la cluburi în Modulele 1-2, respectiv 3-5.
Cluburile Aletheea
STEM
Un nou curs la Aletheea – În cadrul acestui curs, elevii lucrează cu piese Lego pentru proiecte STEAM.
Construcțiile sunt animate și programate cu ajutorul programării blocurilor de comenzi a componentelor robotice de la Lego.
Cursul dezvoltă lucrul în echipă, pregătind elevii și pentru competiția First Lego League.
Fiecare echipă formată pentru competiție are în componență un manager pentru materialele necesare, constructori, strategi și programatori.
Mesele de competiție vor fi disponibile în școală pentru a putea în orice moment testa o idee de programare sau de construcție.
ȘCOALA IT este un proiect educațional lansat în anul 2009, coordonat de Cristian Lăcraru.
În fiecare an peste 500 de elevi urmează cursurile Școala IT într-un program care începe în luna septembrie și se încheie în luna iunie.
ȘCOALA IT organizează și tabere de vară precum și cursuri online, în regim STEAM.
ȘCOALA IT deține propria programă de predare, adaptată pe parcursul a peste 14 ani de experiență.
Bucuria naturii este un club în care ne propunem să petrecem cât mai mult timp în curtea școlii și în vecinătatea acesteia, să îi ajutăm pe copii să recunoască vietățile pe care le întâlnesc și să învețe în joacă sau prin jocuri. Dorim să împărtâșim bucuria cunoașterii naturii serbând zilele dedicate speciilor de plante și animale, dar și degustând fructe și legume împreună. Îi vom încuraja să exploreze și să împărtășească descoperirile proprii.
În cadrul acestui club, elevii vor învăța regulile de bază, de siguranță și de protecție din laborator, vor învăța să utilizeze diferite instrumente de laborator (microscop clasic, microscop digital, pipete, eprubete, cilindri), vor observa îndeaproape frunze, flori, insecte, reptile, moluște, păianjeni având ca obiective principale recunoașterea părților componente ale corpurilor vii, stabilirea asemănărilor și a deosebirilor între diferite corpuri, indentificarea condițiilor de viață prielnice categoriilor de animale, descrierea aspectelor generale ale anotimpurilor, identificarea plantelor, aprecierea naturii, conștientizarea importanței resurselor naturale, nevoia de reciclare, etc.
Nimic nu e mai plăcut decât să descoperi răspunsuri la întrebări, observând și experimentând!
Profesor Andreea Sacagiu
Clubul de șah îi poartă pe copii într-o poveste cu personaje fantastice, cântece, jocuri și poezii, fixându-le totodată elementele generale de bază, elementele strategice și tactice ale jocului de șah, învățându-i să aplice principiile teoretice în situații concrete și să analizeze situații complexe.
Clubul își propune să îi ajute pe copii să își dezvolte abilitatea de a detecta cel mai simplu mod de rezolvare a unor probleme practice; capacitatea de a comunica în timp util și într-o formă atrăgătoare clară și organizată în analiza unei poziții; interesul și motivația pentru studiul șahului prin utilitatea dovedită de aplicabilitățile lui; capacitatea de a se adapta la situații diferite prin folosirea unei mari varietăți de procedee strategice; spiritul de echipă și de fair-play. Nu în ultimul rând, șahul este renumit pentru dezvoltarea atenției, a gândirii logice, a gândirii creative, a puterii de concentrare.
Pentru jucătorii de șah avansați, există posibilitatea participării la antrenamente de performanță în cadrul școlii. Înscrierile se vor face direct la profesor, în urma unei evaluări.
Profesor Mădălina Maria Lejean-Anușca
„Prin lume… hai-hui!” are ca tematică descoperirea diferitelor țări – tradiții, simboluri specifice, elemente de limbă, îmbrăcăminte, obiective turistice etc. Activitățile se vor desfășura sub forma unei călătorii în jurul lumii, copiii putând descoperi astfel diferențele dintre țări. Lecțiile vor conține informații inedite, atractive, deoarece dorim să captăm atenția și interesul copiilor către cunoaștere. Nu vor lipsi imaginile, filmele, jocurile și concursurile. Ne dorim ca la sfârșitul anului copiii să aibă o mai bună percepție asupra lumii.
Profesor Mihaela Cornețeanu
Copiii noștri se dezvoltă mult mai frumos atunci când se joacă și explorează natura. Ca activitate pentru cei mici, grădinăritul este interesant, sănătos și educativ. La acest club, micii grădinari vor parcurge o serie de activități outdoor sau indoor, în funcție de vreme: vor pregăti grădina pentru semănat, vor planta semințe și răsaduri diverse, vor recunoaște plantele și le vor distinge de buruienile nefolositoare, vor uda grădina și își vor culege roadele muncii lor. Atunci când vremea nu ne va mai permite să lucrăm în grădină, vom avea activități de grădinărit în mini-sere, ghivece, cofraje de ouă și vom putea planta semințe prin metoda hidroponică.
Profesor Adriana Albeș
Kiturile STEAM sunt un curs extracurricular care invită copiii într-o călătorie ce va combina cunoștințe și proiecte, joc și construire.
Îi va ajuta să descopere ce înseamnă lumea și să înțeleagă cum funcționează lucrurile.
Este un curs în care vor meșteri proiecte individuale, se vor distra cu prietenii, vor construi jucării și vor deveni mai inteligenți, ajutându-i să facă față vieții cu entuziasm și curiozitate.
Copiii vor primi kituri individuale de materiale pe care, cu ajutorul echipei eematico, le vor transforma în jucării educative care îi vor ajuta să descopere lumea prin subiecte precum: știința zborului, secretele corpului uman, arhitectura, știința sunetelor, știința mediului și alte 7 subiecte la fel de fascinante.
Vor putea lua acasă jucăriile făcute cu propriile mâini pentru a continua să se joace și să exploreze cu ajutorul unor tutoriale video distractive și activități interactive pe calculator.
Cursul nostru dezvoltă creativitatea, curiozitatea și gândirea critică, precum și multe abilități practice, extinzând cunoștințele copiilor despre lume.
Profesori Carolina Pascal, Mădălina Ancuța Năstase
De la formarea Universului și până în prezent, știința ne surprinde cu fascinantele și uimitoarele fenomene, procese și reacții chimice. În cadrul acestui club vom explica și învăța, prin intermediul investigațiilor și experimentelor, diverse noțiuni și fenomene din domeniul științelor. Astfel, vom înțelegem mai bine ceea ce ne înconjoară și care este știința din spatele tuturor lucrurilor.
Fie că vorbim de magia chimiei, de descoperirile uimitoare din timpul disecțiilor sau de fenomenele spectaculoase ale fiziici, ne vom pune întrebări și vom încerca să răspundem unora deja puse. Marea miroase a pește sau peștele miroase a mare? De ce unele animale dorm în picioare? Chiar există trenuri plutitoare? Cum este posibil să plouă cu soare?
Vino alături de mine și vom afla împreună răspunsurile întrebărilor tale! Activitățile de la clubul săptămânal se vor împleti cu ieșiri sau excursii opționale (în zilele de weekend) pentru a descoperi și explora Științele de la A la Z (acestea nu sunt incluse în prețul clubului).
Profesor Anastasia Crușoveanu
Clubul de web design și editare foto este locul perfect pentru a învăța cum să creezi site-uri web și imagini profesionale.
Vom explora diferite concepte de design, cum ar fi paleta de culori, tipografia și compoziția, și vom folosi instrumente și platforme specializate pentru a ne asigura că fiecare proiect pe care îl realizăm este de înaltă calitate.
În cadrul clubului, vei avea ocazia să înveți cum să proiectezi și să dezvolți site-uri web, utilizând instrumente precum HTML, CSS și JavaScript.
Vei învăța, de asemenea, cum să optimizezi site-urile pentru a fi compatibile cu diferite dispozitive și browsere. De asemenea, vom explora principii de editare foto și vom folosi instrumente precum Adobe Photoshop/GIMP sau Canva pentru a crea imagini de impact.
Vei învăța prin intermediul unor lecții interactive și proiecte practice, astfel încât să poți aplica rapid cunoștințele dobândite.
Clubul de web design și editare foto este locul perfect pentru a-ți dezvolta abilitățile și pentru a-ți exprima creativitatea. Vei avea ocazia să colaborezi cu alți membri ai clubului pentru a dezvolta proiecte comune și pentru a-ți dezvolta abilitățile de comunicare și colaborare.
Profesor Andrei Vasile
LIMBI STRĂINE
This is a group of practice for pupils where they develop all 4 language skills by speaking to each other and to me, by reading and understanding books, by listening and watching short visual stories, by doing exercises from a suitable workbook and role-play. I enjoy asking lots of questions based on pictures and stories so that pupils ignite ideas and speak as much as they can.
Profesor Amy Fischer
Cambridge club is a club focused on preparing young learners for the Cambridge exam, specifically Starters, Movers and Flyers levels. Students will concentrate on speaking, listening, reading and writing through a variety of interactive and fun activities. This club is designed to support students with test taking techniques specified in this exam and also encourages students to use their previous English knowledge with confidence as they continue to attain more information.
Profesor Andreea Cotițosu
Stimularea comunicării în limba germană, într-un mod cât mai plăcut și relaxant pentru copii- acesta este obiectivul principal al clubului. Cursurile nu oferă doar cuvinte și reguli, ci îndeamnă într-un mod activ, prin intermediul jocurilor, la o cunoaștere vastă a situațiilor de comunicare zilnice.
Materialele folosite vor fi adaptate capacității copiilor de înțelegere, specifică vârstei. Cuvintele pe care copiii le vor învăța într-o ședință vor fi îmbinate foarte strâns cu jocurile distractive. Învățarea limbii germane se va face prin: scenete și piese de teatru adresate fiecărei grupe de vârstă, copiii având ocazia să își perfecționeze și să aprofundeze cunoștințele de limba germană; jocuri interactive și diversificate (cel mai multe jocuri vor fi colective și nu individuale); dezvoltarea abilităților de comunicare pe diverse teme de interes general cu aplicabilitate practică în viața de zi cu zi.
Profesor Anamaria Lăzăroiu
This club is perfect for students wishing to take PET and FCE exams.
The Cambridge materials and exams provide a step-by-step approach structure, according to the level of the exam, based on students ‘age and abilities, which we can apply throughout the course.
The Cambridge system is backed up by one of the largest EFL teams in the world, who are internationally recognized, whereas the exams are a globally recognized measure of English ability from schools, universities, institutions, and companies.
The approach of the curriculum is based on real-life language use in a variety of contexts across speaking, listening, reading, and writing.
Profesori Andreea Cotițosu și Adriana Boghian
ARTE
Atelierul de grafică propune o serie de teme plastice prin care copilul își poate dezvolta posibilitatea de comunicare prin imagine și gest artistic. Temele plastice pe care le vom dezvolta pe parcursul atelierului îmbină tehnicile tradiționale: linogravura, xilogravura, monotipia, penița cu tuș, laviul, marmorarea, cu noile tehnici ale artei contemporane: ilustrația de carte, cartea ca obiect artistic. Vom învăța să lucrăm cu diferite materiale și unelte: creioane, linere, penițe, cărbune, acuarele, acrilice, dăltițe, hârtie pentru desen, pentru acuarelă, materiale textile, linoleum, lemn. Demersul nostru artistic va fi însoțit de scurte prezentări ale marilor artiști începând cu perioada renașterii și ajungând până în zilele noastre.
Profesor Sidonia Călin
Lâna împâslită este considerată a fi cel mai vechi material textil cunoscut.
În tradiția populară românescă, lâna împâslită era folosită pentru articole de îmbrăcăminte, dar mai ales pentru încălțăminte, datorită proprietăților izotermice și hidroizolante (în Maramureș, încă se mai fac pălării prin împâslirea lânii).
În zilele noastre, acest procedeu este folosit ca mijloc de exprimare artistică (arta textilă, arta contemporană).
Există două metode de împâslire a lânii: împâslirea la ud și împâslirea cu acul. Ambele tehnici dezvoltă dexteritatea, răbdarea, capacitatea de concentrare a copiilor, dar și imaginația.
În cadrul atelierului vom aborda diferite teme, de la tablouri de lână, jucării până la articole de vestimentație și bijuterie (pălării, cercei, coliere, coliere, broșe ș.a).
Profesor Sidonia Călin
La clubul de benzi desenate coordonat de autorul și profesorul B.D. Mihai I. Grăjdeanu, fiecare elev este încurajat să-și exprime creativitatea, să-și dezvolte propria sa poveste inspirată din valorile școlii: respectul, iubirea, dreptatea, libertatea, diversitatea, binele, frumosul, iubirea și adevărul.
Elevii vor avea ocazia să creeze benzi desenate folosind tehnici și metode diverse. Prin intermediul acestei activități, elevii vor învăța cum să transmită mesaje importante cu ajutorul desenelor și dialogurilor și vor avea ocazia să își exprime gândurile și ideile într-un mod original și inovator.
În plus, elevii vor fi încurajați să devină autori de benzi desenate prin tipărirea revistei de benzi desenate „Universul Aletheea”.
Profesor Mihai Grăjdeanu
Clubul de chitară propune o abordare teoretică și practică, conform vârstei, punând accentul pe educarea auzului și ritmului. Copiii vor deprinde noțiuni introductive de teoria muzicii sub forma unor jocuri, tehnică instrumentală și vocală corectă, acorduri de bază și simțul ritmic. Cursanții își vor îmbogăți repertoriul muzical cu piese din toate genurile muzicale.
Profesor Andrei Lăzăroiu
În cadrul atelierului, copiii își vor dezvolta imaginația și simțul creativ prin activități practice și de îndemânare, experimentând în mod ingenios, pas cu pas, diverse tehnici, precum: tehnica decoupage-ului, tehnica încodeierii, tehnica colajului, tehnica mozaicului, tehnica confecționării lumânărilor, tehnica realizării săpunului, monotipia și multe altele. Experimentăm realizarea de topiary, bijuterii, mandale, evantaie și jucării decorative folosind o diversitate largă de materiale: șervețele, flori presate, polistiren, hârtie, crenguțe, ceară, etc. În urma acestei experiențe, copiii își măresc puterea de concentrare, își dezvoltă diverse abilități cognitive și controlul activității motrice fine, învață să se autoaprecieze și să respecte ideile celorlalți.
Profesor Nicoleta Ioniță
În cadrul clubului de drama NU există greșeală – există doar ÎNCERCARE! Și, cu fiecare încercare, copiii descoperă ceva nou, distrându-se totodată împreună cu colegii. Într-un astfel de curs, joaca și jocul nu sunt interzise – ele sunt chiar obligatorii!
Cei mici pot fi cine vor și cum vor ei, împrumută măști și explorează situații noi, și așa află despre sine de ce anume sunt în stare, dar și că pot mult mai mult
Profesor Smaranda Caragea, Sorin Dobrin, Silvia Bem
Cursul de pian vine în completarea educației celor mici, dezvoltându-le sensibilitatea muzical-artistică, răbdarea, perseverența, capacitatea de concentrare și muncă individuală, atenția distributivă, motricitatea, memoria, stima de sine și spiritul de competiție. Ne dorim ca în decursul anului elevii Școlii Aletheea să-și însușească notația muzicală, noțiunile de melodie, armonie, acompaniament, improvizație instrumentală, ritm și istoria muzicii și să abordeze un repertoriu divers cu piese din diferite genuri muzicale clasice și moderne.
Profesor Mihai Cochinescu
Atelierul de pictură se adresează copiilor care își doresc să facă cunoștință cu arta și cu tehnicile picturii și are ca scop dezvoltarea imaginației, a gândirii și a creativității copilului printr-un mod relaxant și distractiv. Atelierul este organizat astfel încât să dezvolte spontaneitatea, să faciliteze deprinderea unor abilităţi şi tehnici de exprimare artistică, să încurajeze comunicarea şi lucrul în echipă. Cu ajutorul liniilor de pastel și a tușelor de culoare, copiii vor învăţa să-și dea frâu liber gândurilor și sentimentelor. Acest atelier antrenant îl va introduce pe copil în lumea culorilor, a formelor, a contrastelor cromatice folosind drept suport pânza, hârtia, sticla, materialul textil etc.
Profesor Angela Osadczuk
SPORT
Survivor Urban – cred că trăim într-o lume cu prea multe TO DO-uri, prea multe lucruri de făcut și nu mai avem timp să râdem și să ne distrăm alături de alți oameni.
Acest program încărcat îl observ și în rândul copiilor și mă întristează foarte tare.
De aceea, propun clubul SURVIVOR URBAN, a cărei deviză este SHARE JOY, pentru că bucuria împărtășită cu ceilalți este exponențial mai mare.
Obiectivul principal este de a le aduce copiilor zâmbetul și sclipirea din privire, prin activități amuzante și distractive, în acest fel fiind mai încrezători în forțele proprii, mai perseverenți și mai curajoși, găsind soluții creative la provocări atât în activitățile individulale, cât și de echipă.
Dacă îți plac aventurile și distracția, vino și tu! Am pregătit muuuuulte surprize.
Profesor Dorina Opran
Prin practicarea Aikido, dobândim o antrenare activă a corpului și a minții. Cred că atitudinea ne definește în momente cheie ale vieții, iar un astfel de moment este chiar cel al procesului de învățare, al educației. Atitudinea mentală se poate observa foarte bine din postura corporală, iar acesta este motivul pentru care „atitudine” este și numele școlii noastre de Aikido, în japoneză „Taido”. Dacă ar fi să descriem Aikido, ar fi învățarea unui limbaj al corpului, al dialogului și al repoziționării față de situații imprevizibile, situații de natură fizică și psihică. Arta păcii, cum mai este numită arta Aikido, poate fi descrisă și ca și meditație in mișcare.
Profesor Rareș Roman Punteaș
Jocul de baschet incită la acțiune și oferă mii de posibilități, de noi experiențe, atitudini și trăiri. Clubul de baschet vine în întâmpinarea nevoilor elevilor pentru a favoriza procesul de creștere, o dezvoltare fizică armonioasă, o creștere a activității motrice și a spiritului competitiv.
Profesor Răzvan Romila
Pe parcursul lecțiilor de dans vom învăța atât pași, figuri, coregrafii de dans modern, cât și de dans sportiv.
Dansul modern este reprezentat de mișcări distractive, mișcări care nu necesită o tehnicitate avansată, iar melodiile pe care vom dansa sunt de actualitate, majoritatea dintre ele fiind la tv/radio în momentul în care învățăm coregrafia. Dansul sportiv va fi reprezentat de Cha Cha, Vals Lent, Vals Vienez, la care vom adăuga și un dans latino, Salsa. Aceste stiluri necesită o tehnicitate mai mare, figuri stricte și o poziție foarte bine determinată a posturii și a brațelor.
Profesor George Drăghici
Sportul a constituit dintotdeauna o sursă de relaxare, una activă. Am ales ca, prin clubul de fotbal, respectiv încurajarea fair-play-ului, a spiritului de echipă și a competiției, să contribuim la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Mai mult, fiind un sport popular, fotbalul poate fi folosit ca un stimulent al implicării pro-active în viața școlii, în mediul social în general.
Profesor George Enescu
Handbalul este un sport de echipă care îi ajută pe copii să petreacă un timp frumos alături de ceilalți. Prin practicarea lui ne propunem dezvoltarea capacităților motrice, a atenției, a sportului de echipă și a fair-play-ului. Iniţial ne vom concentra pe acomodarea cu mingea, învățând tehnici precum driblingul, pasa şi aruncarea mingii la poartă. După ce copiii vor fi confortabili cu noțiunile de bază ale sportului, ne vom împărți în echipe și ne vom distra practicând diferite exerciții. Între acestea, vom încerca permanent anumite jocuri distractive de mişcare, care nu numai că îi vor încânta pe cei mici, ci îi vor și ajuta să-şi dezvolte atenţia, viteza de reacţie, viteza de execuţie și să lucreze în echipă.
Profesor Vali Băcilă
Tenisul este cel mai răspândit sport individual dintr-un motiv foarte ușor de intuit. Oamenii, indiferent de culoare, gen sau vârstă, se simt bine jucând tenis. Plecând de la acest adevăr, obiectivele noastre în cadrul antrenamentelor sunt foarte limpezi: să-i ajutăm pe copii să descopere bucuria de a juca tenis împreună, concomitent cu deprinderea tehnicii moderne a loviturilor și a deplasării în teren în așa fel încât jocul lor să poată evolua neînfrânat, atât de mult cât își doresc.
Profesor tenis: Vali Băcilă
Sportul este unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri și este ideal să-l cultivăm de mici. Zumba® Kids, o combinație de fitness cu dans, îi inspiră pe copii să se exprime prin mișcare și să se joace în același timp, îmbunătățindu-le în mod eficient starea generală de sănătate.
Cu toții ne dorim copii sănătoși, normo-ponderali, activi, cu vitalitate și creativitate, iar mișcarea și jocul pe muzică sunt rețeta ideală!
Scopul cel mai important al claselor de Zumba este de a dezvolta un stil de viață sănătos și de a include fitness-ul în mod natural în viața copiilor.
Zumba®Kids este un brand de fitness adaptat special pentru copii și, pe lângă activitatea fizică, programul ia în considerare și alte aspecte ale dezvoltării celor mici, cum ar fi: mândria, încrederea și stima de sine, memoria, creativitatea și imaginația, coordonarea și echilibrul, conștientizarea spațială. Printre principalele beneficii pentru copiii se numără: distracția, eliberarea energiei, exercițiul fizic, într-un mediu stimulant, care îi încurajează pe participanți să își facă prieteni și să învețe ceva nou în fiecare zi.
Profesor Augustina Dumitrașcu
COMUNICARE / DEZVOLTARE PERSONALĂ
Clubul de lectură este organizat cu scopul de a promova cititul ca o activitate distractivă pentru copii. Cărțile alese vor fi specifice vârstei lor. Dar de ce este atât de importantă lectura pentru copii și care sunt beneficiile ei? Dobândirea de noi cunoştinţe, îmbogăţirea vocabularului, dezvoltarea imaginaţiei, stimularea memoriei, îmbunătăţirea comunicării, toate acestea facilitează dezvoltarea inteligenței emoționale și relaționale. Acei copii care citesc au adesea și bune abilități de ascultare și interpretare.
Pornind de la activitatea nucleu, cea de lectură, vom avea numeroase activități distractive, jocuri menite să dezvolte arta conversației, jocuri de rol, ne vom împrieteni cu personajele din povești și vom descoperi secrete pe care doar maeștrii lecturii le cunosc. Vă aștept să călătorim împreună în lumea fermecată a poveștilor!
Profesor Elena Bouhar
Prin Programa construită pe baza celor mai noi studii despre învățare, copiii sunt echipați cu abilitățile necesare să construiască, să rețină și să prezinte un discurs sau proiect.
Orele cuprind și studii de caz despre marii oratori antici care au contribuit la dezvoltarea comunicării în public, astfel încât, la final, vor avea și un bagaj consistent de cultură generală.
În plus, vor deveni mai încrezători în ei înșiși. Repetăm și fixăm toate informațiile prin jocuri (Kahoot), căci învățarea prin joc este cea mai sigură metodă de a reține iar orele sunt vii și distractive.
Programa de studiu pentru întregul an școlar cuprinde: Incursiune în istoria Public speaking. Etapele învățării și reținerii prezentării. Înțelegerea emoțiilor.
Pașii realizării unei prezentări: documentarea, selectarea și organizarea informațiilor. Construirea prezentării: introducere, cuprins și încheiere. Cum să prezinți: gesturi, mimică, contact vizual, postură, mișcare scenică, voce (inflexiuni, ritm, ton).
În fiecare etapă, toate informațiile sunt puse în valoare prin proiecte pe care copiii le vor prezenta în fața colegilor.
Marele câștig al participării la Club e că participanții vor fi pregătiți să facă prezentări mai bune și la celelalte materii.
Profesor: Laura Dragomir, Powerful Communication
DE CE să îți aduci copilul la KEN Academy? Pentru că educația antreprenorială și financiară în viața copiilor noștri a devenit deja obligatorie pentru a-i ajuta să se descurce și să-și construiască propriul drum în secolul XXI. Pentru că noi, părinții, ne dorim copii încrezători în ei înșiși, care să acționeze și să-și transforme visurile în realitate și să fie independenți din punct de vedere financiar. Pentru că ei, copiii, au spirit antreprenorial, au idei de proiecte și visează să-și facă o afacere.
CE FACEM la KEN? Copiii devin familiarizați cu conceptele de bază ale unei afaceri și își construiesc proiecte antreprenoriale. De asemenea, își dezvoltă inteligența financiară și o serie de abilități antreprenoriale (comunicare și abilități de prezentare, lucrul în echipă, leadership, creativitatea, project management, gândire critică, etc)
CUM? Curriculum-ul este 100% practic: sesiuni de învățare prin joc, copiii se întâlnesc cu antreprenori și specialiști, organizează 2 târguri de vânzare reale (profitul este al lor!), vizite în organizații menite să ajute copiii în înțelegerea noțiunilor de afaceri, copiii își construiesc și fac un pitch pentru a-și sustine proiectele de afacere.
Profesor Smaranda Vlad & Veronica Dunga
Începând din acest an școlar, vom face o schimbare în abordarea orelor de religie – copiii vor intra prin intermediul poveștilor în lumea credințelor religioase și își vor explora propriile valori în contextul dezvoltării lor personale. Activitățile vor fi susținute de unul dintre consilierii școlari Aletheea, Mihaela Racoviță, care va organiza împreună cu copiii jocuri pentru aprofundarea emoțiilor lor, pentru înțelegerea valorilor personale și ale familiei. Ea le va aduce celor mici numeroase exemple din lumea poveștilor, dar și din viața noastră de zi cu zi.
Profesor Mihaela Racoviță
O istorie a lumii în 6 pahare este titlul unei cărţi scrisă de Tom Standage. În prefaţa cărţii este citat Karl Popper care spune că „nu există o istorie a omenirii, există doar mai multe istorii ale diferitelor aspecte ale vieţii umane.”
Transpunerea didactică a cărţii într-un club pentru copiii de gimnaziu a avut în vedere 5 mesaje importante (cuvintele-cheie ale „clubului” sunt subliniate):
- Descoperirea perspectivelor multiple din care poate fi studiată istoria;
- Cumpătarea, echilibrul şi discreţia sunt atitudini care ar trebui să ne călăuzească viaţa;
- Alcoolul, fie că acceptăm, fie că nu, a influenţat evoluţia unor evenimente şi procese istorice;
- Cafeaua, ceaiul şi coca-cola au, fiecare, partea lor de „responsabilitate” în dezvoltarea şi evoluţia civilizaţiei modern;
- Dacă putem spune că şase băuturi au influenţat (mai mult sau mai puţin, fireşte) trecutul omenirii, de ce să nu ne întrebăm, care este băutura care ne va determina viitorul?
Un posibil răspuns: băutura care va contura viitorul omenirii este apa, nu există nicio îndoială. Accesul la apă va avea efecte geopolitice importante.
Profesor Mihai Stamatescu
(NU) UN ALT CLUB DE SCRIERE CREATIVĂ care are la bază 3 (trei) cuvinte cheie:
- Haos;
- Libertate;
- Coerență.
Cu ajutorul unor metode ce țin de sfera predării scrierii creative, copiii vor fi ajutați să își pună, treptat, ordine în haosul ideilor, cu scopul de a scoate la iveală, pe hârtie (dar nu numai) propria viziune asupra lumii. În cadrul acestui club se va vorbi despre cărți și scrierea lor, din perspectiva fiecărui participant, iar la final cu toții vor reuși să treacă peste frica de a se exprima coerent, atât în vorbire, cât și în scris. Toate acestea se vor desfășura, firește, cu blândețe, umor și fără presiune.
Profesor Mina Decu