11 octombrie 2024
Interviuri de 10: „Aletheea era școala descrisă în toate cărțile de teorie din facultate, dar pe care încă nu o văzusem.”
Pentru a ne bucura în continuare de cei 10 ani de funcționare pe care i-am împlinit, am realizat o serie de interviuri aniversare cu membri echipei Aletheea care ne sunt…
Posted in: Articole
20 septembrie 2024
Interviuri de 10: „Am rămas la Aletheea pentru libertatea pe care o am în sala de clasă și în comunicarea cu elevii mei.”
Pentru a ne bucura în continuare de cei 10 ani de funcționare pe care i-am împlinit, am realizat o serie de interviuri aniversare cu membri echipei Aletheea care ne sunt…
Posted in: Articole
20 august 2024
Mai mult decât o simplă conferință: o experiență de neuitat
Mai mult decât o simplă conferință: o experiență de neuitat de Carla Negoiță (VI 2) Anul acesta am avut ocazia de a participa la MUN: Model United Nations sau,…
Posted in: Articole
22 iulie 2024
Despre realitate, instinct şi succes
Despre realitate, instinct şi succes de Mihai Stamatescu, profesor de istorie, coordonator al ciclului gimnazial Aletheea Percepția asupra realității „Împăratul e gol!”¹ este o perspectivă asupra realităţii împotriva unei mulţimi…
Posted in: Articole
15 iulie 2024
Câți pași face un măr până la tine la masă?
Interviu cu Anastasia Staicu, director al Editurii Seneca, de Ana Maria Toader (clasa IV1), pentru nr. 5 al revistei Aletheea Mozaic …
Posted in: Articole
13 iunie 2024
Cum este „vremea” în școala noastră?
Cum este „vremea” în școala noastră? Pentru afla care este climatul din școala noastră, am invitat comunitatea Aletheea să răspundă chestionarului Educational Vital Signs (EVS), un instrument creat de…
Posted in: Articole
10 mai 2024
Vinovăția, un radio de interior
Vinovăția, un radio de interior Vinovăția e un radio de interior, cu multe și variate posturi, programat să bâzâie. Și bâzâie din ce în ce mai mult odată naufragiat în…
Posted in: Articole
03 ianuarie 2024
Mircea Miclea, despre educația viitorului. Un dialog despre „O altfel de educație pentru o altfel de generație”
„Este esențial să le formăm copiilor abilitatea de a formula întrebări, de a identifica probleme și de a le rezolva în grup.” Invitat la un dialog găzduit de Școala Privată…
Posted in: Articole
03 ianuarie 2024
Profesor certificat EQ Educator: „Copiii cărora li se dă ocazia să descopere, să se exprime, să pună întrebări, să își susțină propriile opinii sunt cetățenii globali de mâine.”
de Larisa Sohorca Mădălina Nicolescu, profesor pentru învățământul primar, a pornit la drum acum aproape 30 de ani cu gândul la o persoană foarte dragă, chiar învățătoarea ei. În urmă…
Posted in: Articole
07 noiembrie 2023
VIDEO. În viziunea unui profesor certificat EQ Educator, „școala de astăzi este și mai mult despre elevi.”
de Larisa Sohorca „De ce este important să purtăm centura de siguranță în mașină? Pentru că în natură există principiul inerției, despre care învățăm în clasa a VI-a (inerția este…
Posted in: Articole
21 septembrie 2023
Profesor pentru învățământul primar certificat EQ Educator: „Copiii cresc atunci când simt că cineva îi vede în mod real.”
Ca studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Cătălina Costea, acum profesor pentru învățământul primar, a avut șansa să facă practică într-o școală privată românească, având propria filosofie educațională.…
Posted in: Articole
07 septembrie 2023
Programul educațional Aletheea (de) 10
În luna mai 2023, în cadrul Conferinței Naționale „O altfel de educație pentru o altfel de generație” am anunțat lansarea programului educațional Aletheea de 10 – dedicat profesorilor, psihologilor și specialiștilor în educație din…
Posted in: Articole
03 septembrie 2023
De la profesor la coordonator educațional certificat EQ Educator: „O școală în care educația socio-emoțională este la ea acasă este o școală care te ajută să te cunoști.”
Când am cunoscut-o pe Grațiela Bălcescu, în vara anului 2021, era profesor pentru învățământul primar la Aletheea și făcea parte din echipa de design educațional a școlii. Recunosc că nu se…
Posted in: Articole
31 august 2023
„Cititul nu e niciodată doar citit.”
„Cititul nu e niciodată doar citit.”(Simona Popescu) O listă bogată cu recomandări pentru pasionații de lectură, în special pentru elevii de gimnaziu, realizată de prof. Aniela Mancaș.Frank Cottrell Boyce – Hoții de tablouri;…
Posted in: Articole
30 august 2023
Angajăm specialist facturare-raportare
Dacă îți plac cifrele, ești foarte organizat(ă) și îți este ușor să păstrezi în bună ordine diferite situații în Excel, ai spirit de observație pentru cele mai mici detalii și crezi…
Posted in: Articole
24 august 2023
VIDEO. Cum vede educația un profesor certificat EQ Educator: „Educația e parte din mine, e lucrul care mă face să mă simt vie. Cuvântul dascăl nu mi se pare deloc învechit.”
Pentru Andreea Cotițosu, care s-a alăturat echipei Aletheea încă de la înființare, a fi profesor aparține de identitatea ei culturală. „Fac parte dintre acei norocoși pentru care meseria înseamnă bucurie” –…
Posted in: Articole
23 iulie 2023
„Nu îmi pot imagina o zi în care nu citesc. Cititul este o formă de regăsire, de alinare.”
Interviu cu traducătorul Louis Ulrich, realizat de Rebeca Oancea (a VI-a 1) și David Dragomir (a VII-a 1), pentru revista Aletheea Mozaic Într-o zi de joi, în sala Agora a școlii…
Posted in: Articole
22 mai 2023
„Secretul pentru a-i învăța pe alții inteligența emoțională începe atunci când noi înșine o practicăm”
„Secretul pentru a-i învăța pe alții inteligența emoțională începe atunci când noi înșine o practicăm” EQ (inteligența emoțională) contribuie cu până la de două ori mai mult decât IQ (coeficientul…
Posted in: Articole
29 martie 2023
Clasa a V-a
Pentru băiatul nostru, tranziția de la clasele primare la gimnaziu a fost foarte grea și pe noi, părinții lui, ne-ar fi ajutat mult să ne fi spus cineva dinainte că…
Posted in: Articole
09 martie 2023
Magazinul de magie
Cu mai bine de zece ani în urmă, într-o sală goală de cinema, vedeam hipnotizată animația Iluzionistul, în regia lui Sylvain Chomet. Un bătrân magician încearcă să-și câștige existența cu trucuri ce folosesc…
Posted in: Articole
03 martie 2023
Să nu ne fie frică de genul feminin!
Se știe că în limba română există trei genuri: neutru, masculin şi feminin. Cuvintele care fac referire la femei sunt, în majoritatea lor, feminine; cele care fac referire la bărbaţi…
Posted in: Articole
24 ianuarie 2020
Ce este FRUMOSUL?
Deunăzi, mi-a atras atenția o mini-poveste de pe social-media a unei foste colege, o ființă veselă și prietenoasă, o mamă minunată și o profesionistă în domeniul educației preșcolare. Postarea ei…
Posted in: Articole
24 ianuarie 2020
Ce-ai făcut azi?
Băiatul nostru face baschet de cinci ani. Aproape fără excepție în acești cinci ani, eu am fost cel care l-a luat de la antrenamente. Și tot aproape fără excepție, după…
Posted in: Articole
22 ianuarie 2020
Filosofia spațiului de învățare la Aletheea
Cum pregătim începutul de an școlar atunci când ne gândim la spațiul în care are loc învățarea? Putem face din spațiu al doilea profesor al clasei? Cu aceste întrebări am…
Posted in: Articole
13 ianuarie 2020
Roboții – Eu, robotul
Legea 1 Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău. Legea…
Posted in: Articole
13 ianuarie 2020
În luna ianuarie exersăm EMPATIA!
Andi are 5 ani și nu vorbește. Din acest motiv, toți cei din jurul lui îl jignesc și îi pun etichete. Urechile lui au auzit multe cuvinte, dar cele mai…
Posted in: Noutati
04 noiembrie 2019
În luna noiembrie ne reamintim ce înseamnă libertatea!
„Există, într-adevăr, un moment foarte periculos în viaţa popoarelor democratice. Când gustul pentru plăcerile materiale se dezvoltă la unul dintre aceste popoare mai repede decât cunoştinţele şi deprinderea libertăţii, apare…
Posted in: Noutati
17 septembrie 2019
Școala privată Aletheea a împlinit 5 ani de la înființare
Școala Gimnazială Alteheea s-a plasat, în cei cinci de activitate, în topul școlilor de profil din București, începând acest an cu peste 250 de elevi și aproape 70 de profesori,…
Posted in: Noutati
13 august 2019
Interviu cu prof. de arte Oana Solomon
În cadrul licitației organizate de Ministerul Educației Naționale, Manualul de Educație plastică pentru clasa a VI-a, scris de colegele noastre, prof. Oana Solomon, prof. Cristina Rizea și prof. Daniela Stoicescu,…
17 iulie 2019
Educația umanistă azi – idealuri și provocări
Conf.dr. Oana Chelaru-Murăruș Facultatea de Litere, Universitatea din București A defini sintetic umanismul este în sine o provocare, dată fiind densitatea conceptuală a termenului. De aceea nu voi aborda umanismul…
Posted in: Blog
26 iunie 2019
Gamification în educație. Managementul clasei prin joc
Gamification, în contextul educațional, reprezintă practica de a utiliza elemente și tehnici de tip joc în contexte reale de non-joc, având ca scop creșterea angajamentului și motivarea elevilor și a…
Posted in: Blog
Tags: gamification
19 iunie 2019
Revista Aletheea Mozaic Nr.2
A apărut cel de-al doilea număr al Revistei Aletheea Mozaic. O puteți răsfoi aici -> Revista Aletheea Mozaic
Posted in: Noutati
03 iunie 2019
În luna iunie prețuim PRIETENIA!
Se spune că cele mai sincere şi speciale prietenii iau naştere în copilărie, când se formează şi bazele atitudinii noastre faţă de prieteni pentru întreaga viaţă. Noi preluăm de la…
Posted in: Noutati
23 mai 2019
„Cred în puterea de regenerare a profesorilor din România” - Mihai Stamatescu
Mihai Stamatescu - Director ciclul gimnazial, Școala Privată Aletheea Profesor de istorie, membru în Comisia Natională de Istorie și în grupul de lucru pentru programe de istorie din cadrul…
02 aprilie 2019
În luna aprilie redefinim frumosul!
Cea mai mare măiestrie a scriitorului este disponibilitatea lui de a scurta. Cine știe și cine este în stare să scurteze ceea ce a scris, va ajunge departe. Și principalul…
Posted in: Noutati
06 martie 2019
În luna martie facem primăvară!
Martie - Mărțișor - Iubire Ce înseamnă iubirea și ce înseamnă a-i iubi pe oameni ?.. Dacă îngrijești, de exemplu, un copac din grădina ta, înseamnă că te ocupi de…
Posted in: Noutati
28 februarie 2019
Săptămâna Științei la Aletheea
Miercuri, 27 februarie, a avut loc concursul de inginerie Anghel Saligny, unde elevii de la gimnaziu, împărțiți pe echipe, au avut de realizat un pod din diverse materiale, cum ar…
Posted in: Noutati
25 februarie 2019
Întâlnirea de dimineață - minutele importante ale dimineții
La Aletheea, diminețile încep cu zâmbete pe buze și cu multă voie bună. Elevi și profesori se pregătesc emoțional pentru întreaga zi în momentul primei întâlniri. Ce se întâmplă, de…
Posted in: Blog
20 februarie 2019
Capacitatea de autoreglare: de la evaluare la antrenament - Partea a II-a
Antrenarea funcțiilor executive și a nivelului atențional se poate realiza de la vârste mici, cu condiția ca activitățile să fie pliate pe caracteristicile de dezvoltare fiziologică și psihologică a copilului.…
Posted in: Blog
12 februarie 2019
Capacitatea de autoreglare: de la evaluare la antrenament – Partea I
În decursul existenței oricăruia dintre noi, am observat, fără îndoială, că funcționarea cognitivă, cea emoțională, respectiv socială sunt interconectate și într-o continuă interacțiune. Având acest postulat ca punct de plecare,…
Posted in: Blog
11 februarie 2019
În luna februarie vorbim despre ADEVĂR!
Adevărul este că... Cunoaştem cu toţii atitudinea, poate, defensivă care începe cu: „Adevărul este că”... şi urmează o recunoaştere a adevărului ca urmare a unei analize mai profunde sau este…
Posted in: Noutati
07 februarie 2019
Revista Aletheea Mozaic
Am împlinim cinci ani, timp în care am strâns o mulțime de momente speciale și o mare de oameni frumoși, mici și mari, alături de care am crescut și…
Posted in: Noutati
14 ianuarie 2019
În luna ianuarie exersăm EMPATIA!
Amfiteatrul Eului Empatic În sufletul fiecăruia dintre noi există o cameră. E o cameră specială, pe care toți o pot vedea, dar care e încuiată atât de bine... Unii spun…
Posted in: Noutati
19 decembrie 2018
Hour of Code la Aletheea
Ne pregătim elevii și pentru meserii care nu s-au inventat încă. Nu știm ce drum vor urma, știm însă că oricare ar fi domeniul pe care elevii noștri aleg să…
Posted in: Noutati
03 decembrie 2018
În luna decembrie, ne luăm timp pentru BUNĂTATE!
Unii şi alţii ,,Unii vor iubire, alții vor putere, Unii doar un umăr pentru-o mângâiere, Unii casă mare şi maşină nouă, Alții doar o umbră unde să nu-i plouă, Unii…
Posted in: Noutati
15 noiembrie 2018
Meditația de tip mindfulness și beneficiile sale
Definită drept conștientizarea propriei experiențe, pas cu pas, în absența oricărei intervenții a judecăților de valoare (bine sau rău), meditația de tip mindfulness tinde să devină din ce în ce…
Posted in: Blog
16 mai 2018
Festivalul Internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea, o călătorie în lumea filmului
Colecționăm amintiri din cele mai diferite locuri pe care le vizităm, însă le putem culege și din filmele realizate într-o anumită țară, participând la un festival internațional dedicat cinematografiei vârstei…
Posted in: Noutati
10 mai 2018
Conferință națională: O altfel de educație pentru o altfel de generație
Suntem pe ultima sută de metri cu înscrierea la cea de-a treia ediție a conferinței naționale „O altfel de educație pentru o altfel de generație”, organizată de Școala Aletheea în…
Posted in: Noutati
09 mai 2018
În luna mai, creativitatea este pusă în scenă călătorind în Mexic
Concursul internațional de desen pentru copii Éste es mi México - "Acesta este Mexicul meu: istoria sa, tradițiile, gastronomia, plajele și muzica lui". Sunt călătorii care se fac din dorința…
Posted in: Noutati
23 noiembrie 2017
Retrospectiva lunii octombrie 2017 la Aletheea
Luna octombrie la Aletheea a fost dedicată Respectului și deprinderii Bunelor Maniere, astfel că toate activitățile noastre au căutat răspunsuri la întrebări-cheie pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Cum arată respectul…
Posted in: Noutati
21 noiembrie 2017
Cum amenajăm sala de clasă ideală - sfaturile noastre! (foto)
Amenajarea sălii de clasă joacă un rol elementar în succesul actului pedagogic, și nu ne referim doar la calitatea mobilierului sau dimensiunea încăperii. Designul și dispunerea inspirată a elementelor-cheie pot…
Posted in: Blog
30 august 2017
7 secrete ale copiilor olandezi, cei mai fericiți din lume
Dacă ne propunem să numim o țară în care copiii sunt cei mai importanți cetățeni, aceasta este cu siguranță Olanda. Potrivit unui clasament realizat de UNICEF Germania, copiii olandezi sunt…
Posted in: Blog
24 august 2017
11 lucruri minunate din școlile finlandeze care ne inspiră
Studiile de specialitate arată că elevii din școlile finlandeze se numără printre cei mai buni din întreaga lume. Acest lucru poate părea bizar, de vreme ce copiii își petrec mult…
Posted in: Blog
23 august 2017
De ce am decis să aducem animația stop motion în viața elevilor noștri
Profesioniștii în educație caută în permanență noi căi inspirate, atractive și surprinzătoare de învățare prin explorare. Profesorii din comunitatea Aletheea nu contenesc în a găsi soluții uimitoare în acest sens.…
Posted in: Blog
22 august 2017
Cele mai bizare plângeri ale părinților, direct de la profesori
Se spune că meseria de profesor este o vocație ce necesită rezerve infinite de răbdare pentru a ține sub control o clasă de copii năzdrăvani. Chiar și așa, unii dascăli…
Posted in: Blog
18 august 2017
10 tipuri de părinți care nu sunt pe placul profesorilor
Ritualul începutului de an școlar pentru profesori presupune cunoașterea părinților, un proces presărat cu numeroase așteptări de ambele părți. Entuziasmul de a pune bazele unei relații sănătoase cu elevii este…
Posted in: Blog
16 august 2017
7 lucruri care fac diferența dintre profesorii buni și cei fascinanți
Profesorii buni sunt elocvenți, educă inteligența logică, stimulează memoria elevilor și educă pentru o profesie. Profesorii fascinanți au în palmares aceleași aptitudini, și încă ceva foarte prețios - acel mix…
Posted in: Blog
14 august 2017
Cum se crește un copil care adoră să citească
Un copil care adoră să citească are, de regulă, părinți care au știut să-i insufle această pasiune. Pentru că beneficiile cititului sunt cunoscute și atestate de numeroase studii, este normal…
Posted in: Blog
10 august 2017
Cele 10 trăsături ale școlii visurilor noastre
Școala visurilor noastre este spațioasă, colorată, vie, veselă, cu mobilier adaptat vârstei, cu laboratoare pline de resurse prețioase de învățare și profesori pe cât de pregătiți, pe atât de calzi…
Posted in: Blog
09 august 2017
Cele 7 păcate capitale ale profesorilor
Profesorii sunt, pentru fiecare dintre noi, persoanele cu un impact major asupra versiunii noastre de adult. Ei ne alimentează cu multe cunoștințe, ne ajută să le însușim, ne modelează comportamentul,…
Posted in: Blog
08 august 2017
7 lucruri pe care le fac părinții inteligenți
Părinții inteligenți sunt aceia care reușesc să crească și să educe copii înzestrați cu toate calitățile de care au nevoie pentru a deveni, într-o zi, adulții pe care îi admirăm…
Posted in: Blog
07 august 2017
10 reguli parentale care ajută copiii evrei să devină geniali
Fiecare părinte visează să crească copii geniali, apelând la diverse reguli parentale moștenite sau deprinse din diverse medii de informare. Familiile de evrei sunt cunoscute pentru scrupulozitatea cu care își…
Posted in: Blog
26 iulie 2017
Curiozități distractive care alungă plictiseala din călătoriile cu copiii
Călătoriile cu copiii au, de multe ori, un ingredient nedorit – plictiseala. Dar dacă v-am spune că există multe curiozități foarte distractive care acționează ca un remediu excelent împotriva replicilor…
Posted in: Blog
24 iulie 2017
Acordați suficientă atenție copilului? Semnele care vă arată că nu!
Un copil neglijat de părinți poate fi recunoscut printr-o serie de semne mai mult sau mai puțin evidente, care ar trebui să fie un semnal de alarmă important la orice…
Posted in: Blog
20 iulie 2017
11 reguli ridicole din școlile lumii
Când discutăm despre reguli în școli, știm că ele trebuie să existe, să fie respectate cu consecvență, alese cu pertinență și adaptate, periodic, situațiilor diverse. Însă cu siguranță nicio școală…
Posted in: Blog
19 iulie 2017
Cum să aflați dacă suferiți de sindromul mamei competitive
Sindromul mamei competitive se referă la tendința de a avea așteptări nerealiste de la propriul copil, dintr-o nevoie aprinsă de a resimți o poziție superioară față de alte mame. Această…
Posted in: Blog
18 iulie 2017
5 moduri de a-i învăța pe copii să aibă răbdare și să aștepte
De vreme ce nici adulții nu stăpânesc foarte bine arta de a avea răbdare și de a aștepta, nu e de mirare că cei mai mulți copii au nevoie de…
Posted in: Blog
17 iulie 2017
Ce nevoi au copiii la fiecare vârstă și cum pot fi ele satisfăcute cu succes
Cele mai multe neînțelegeri dintre părinți și copiii lor vin dintr-o cunoaștere insuficientă a nevoilor celor mici. La fiecare vârstă, copiii au nevoie de lucruri diferite, dictate de etapele de…
Posted in: Blog
12 iulie 2017
7 joburi care ar putea să dispară până în anul 2030
Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, multe joburi de bază în prezent ar putea sa dispară. Pentru că este important să ne pregătim copiii pentru viitor, ar fi ideal să…
Posted in: Blog
11 iulie 2017
Top 4 cele mai inovatoare școli din lume
Inovația în școli poate lua forme surprinzătoare, de la integrarea noilor tehnologii în metodele de predare, până la sfidarea unor norme sociale. Cu bune și cu rele, controversate sau nu,…
Posted in: Blog
10 iulie 2017
Cum arată viața de elev la cea mai scumpă școală din lume (foto)
Institutul Le Rosey este cea mai scumpă școală din lume și a doua cea mai veche instituție de învățământ gimnazial la nivel mondial. Supranumit și Școala Regilor, acest institut cu…
Posted in: Blog
05 iulie 2017
Provocarea lecturii de vară Aletheea. O acceptați?
Ca părinți și profesori, ne dorim să-i vedem pe copii citind cu plăcere carte după carte în vacanța de vară. Fie că le recomandăm o fișă de lectură la școală…
Posted in: Blog
05 iulie 2017
De ce sunt selfie-urile benefice pentru adolescenți
Selfie-urile sau fotografiile pe care mulți adolescenți și le fac singuri și le publică pe platformele de socializare sunt deseori blamate, ridiculizate, considerate a fi un obicei prost, cu impact…
Posted in: Blog
04 iulie 2017
Creier de maimuță sau de șopârlă? Testul simplu care ne învață cum să gestionăm conflictele
Gestionarea corectă a conflictelor face, de multe ori, diferența dintre a păstra o relație arminoasă cu cei din jur și a distruge legăturile interpersonale. Cursul vieții este oarecum simplu: supraviețuim,…
Posted in: Blog
03 iulie 2017
5 motive pentru care elevii noștri vor fi liceeni de succes
Elevii noștri absolvenți ai ciclului gimnazial, prima generație de clasa a 8-a a școlii, au demonstrat, în urma susținerii examenului de evaluare națională, că își pot atinge orice obiectiv academic.…
Posted in: Blog
30 iunie 2017
Cum să reacționați după eșecul copilului la un examen important
Eșecul copilului la un examen important este, în același timp, și eșecul părintelui care l-a susținut în toată perioada de pregătire. După luni de zile de incertitudini, speranțe, investiții de…
Posted in: Blog
29 iunie 2017
7 documentare de văzut cu copiii vara aceasta
Vacanța de vară este un prilej nemaipomenit de educare a copiilor în afara sălilor de clasă. Dar nu prin rezolvarea culegerilor întregi de matematică, ci prin deschiderea unor noi perspective…
Posted in: Blog
28 iunie 2017
Exerciții amuzante prin care muzica ajută copiii să citească mai bine
De-a lungul istoriei, muzica a fost folosită de oameni pentru îmbunătățirea comunicării, fiind o cale minunată de a spune povești, de a memora informații și de a împărtăși gânduri și…
Posted in: Blog
27 iunie 2017
De ce nu sunt pedepsiți copiii din India: 6 idei utile de parenting
Părinții din India nu-și pedepsesc copiii. Nu pentru că urmașii lor ar fi mai cuminți din fire decât tinerele generații ale altor popoare, ci pentru că modelul lor de educare…
Posted in: Blog
26 iunie 2017
Exerciții de mindfulness pentru copii și efectele lor fantastice
Despre mindfulness se discută intens în ultima vreme, în rândul specialiștilor și persoanelor preocupate de dezvoltarea personală. Psihoterapeuții recomandă copiilor o serie de exerciții cu efecte fantastice în întărirea minții…
Posted in: Blog
21 iunie 2017
Cum vă dați seama dacă anxietatea copilului este cauzată de școală
Anxietatea copiilor este cauzată în anumite situații de școală, având consecințe importante pe termen lung, dacă nu este gestionată corespunzător. Există o serie de semne care acționează ca semnale de…
Posted in: Blog
20 iunie 2017
Motivele pentru care elevii mai puțin silitori ajung uneori să aibă mai mult succes decât cei sârguincioși
Se întâmplă uneori să constatăm că un fost coleg de școală cu note mici la învățătură are o carieră mai strălucită decât alți elevi din aceeași clasă mult mai sârguincioși.…
Posted in: Blog
19 iunie 2017
Retrospectiva lunii iunie la Aletheea
Luna iunie a adus vacanța, dar nu cu trenul din Franța, ci cu Mașina Timpului. Ne-am propus să călătorim în timp cu ajutorul celui mai eficient combustibil din lume –…
Posted in: Noutati
12 iunie 2017
Replicile magice prin care părinții de adolescenți rămân apropiați de copii
Părinții de adolescenți ajung, la unison, la o concluzie greu de acceptat: vârsta cea mai dificilă a unui copil este adolescența. Oricât de înfrioșător ar părea acest adevăr, treaba adolescenților…
Posted in: Blog
06 iunie 2017
Retrospectiva lunii mai la Aletheea
Luna mai a trecut ca un vis frumos la Aletheea, al Legăturilor Invizibile cu tot ceea ce contează – cu oamenii dragi, cu prietenii și, cel mai important, cu copilul…
Posted in: Noutati
30 mai 2017
Competiția la școală: benefică sau periculoasă?
Competiția este un concept pe care s-a bazat decenii întregi sistemul tradițional de învățământ, ca motivație principală pentru elevi. De-a lungul timpului, specialiștii în educație au elaborat diverse teorii și…
Posted in: Blog
29 mai 2017
Cele 4 stadii ale competenței care ne ajută să învățăm mai ușor
Învățarea este un proces care poate fi împărțit în patru stadii distincte, parcurse de fiecare persoană în mod conștient sau inconștient. Cele 4 stadii ale competenței ne ajută să înțelegem…
Posted in: Blog
25 mai 2017
Trucuri precise de creștere a IQ-ului
Coeficientul de inteligență (IQ-ul) este cel mai puternic și relevant predictor al reușitei în orice activitate profesională. Inteligența nativă poate fi cultivată prin diverse metode, a căror eficacitate este cu…
Posted in: Blog
23 mai 2017
Cum a fost la conferința “O educație altfel pentru o generație altfel”, ediția a II-a
Conferința națională “O educație altfel pentru o generație altfel”, organizată de Casa Corpului Didactic în colaborare cu Aletheea, a reunit în cadrul celei de-a doua ediții peste 150 de cadre…
Posted in: Noutati
16 mai 2017
Ce beneficii aduc proiectele creative pe care le faceți cu copiii
La Aletheea, creativitatea se află în centrul filozofiei noastre, întrucât sintetizează factori multipli de natură intelectuală, emoțională, atitudinală și motivațională. Acest proces misterios în aparență este, de fapt, rezultatul funcționării optime…
Posted in: Blog
14 mai 2017
Cum am petrecut Ziua Tatălui la Aletheea
Ziua Tatălui se celebrează, începând cu anul 2010, în cea de-a doua duminică a lunii mai. Astăzi avem un bun prilej să ne exprimăm aprecierea față de figurile paterne din…
Posted in: Noutati
11 mai 2017
6 lucruri pe care copiii anxioși nu au curaj să le spună profesorilor
Copiii care suferă de anxietate sunt elevi uneori neînțeleși de profesorii lor. La prima vedere, comportamentul unui copil cu tulburări de anxietate poate să fie confundat cu neatenție, dezinteres, timiditate peste…
Posted in: Blog
11 mai 2017
Strategii pentru gestionarea agresivității la școală
La vârsta şcolară, comportamentele agresive ale elevilor se pot modifica faţă de perioada preşcolară(în care comportamentele agresive fac parte în mod firesc din această etapă). Schimbările de la vârsta şcolară…
Posted in: Blog
10 mai 2017
Cum să învățăm copiii să iubească știința
Profesorul Cesar Harada de la Harbour School din Hong Kong pare să fi descoperit cea mai bună cale de a-i învăța pe copii să iubească știința. Într-o lume în care…
Posted in: Blog
04 mai 2017
Ce se întâmplă în creierul unui adolescent
Adolescenții au o minte dinamică, deschisă și avidă de nou. Acum creativitatea abundă, la fel și curajul și curiozitatea. Această vârstă a tranziției către maturitate vine și cu multe provocări,…
Posted in: Blog
04 mai 2017
Ultimele zile de inscriere la Conferința Națională „O altfel de educație pentru o altfel de generație”
Am ajuns pe ultima sută de metri cu înscrierile la Conferința Națională „O altfel de educație pentru o altfel de generație”, organizată de CCD în parteneriat cu Școala Aletheea, pe data de…
Posted in: Noutati
03 mai 2017
Retrospectiva lunii aprilie la Aletheea
Vacanța de Paște a făcut ca aprilie să fie o lună scurtă la școală, însă suficient de bogată în proiecte, experiențe și activități de învățare. Umbrela tematică a lunii a…
Posted in: Noutati
02 mai 2017
4 jocuri care îi ajută pe copii să formuleze concluzii
Învățarea devine mult mai interesantă atunci când copiii sunt stimulați să analizeze anumite probleme și să tragă singuri concluzii de pe urma acestui proces. Gândirea critică este esențială în educație,…
Posted in: Blog
27 aprilie 2017
Idei de activități pentru copii care dezvoltă inteligențele multiple
Activitățile menite să stimuleze inteligențele multiple sunt extrem de utile în descoperirea tipului de inteligență deținută de fiecare copil în parte, dezvoltarea acesteia și activarea proceselor cognitive pentru rezultate excepționale. La…
Posted in: Blog
26 aprilie 2017
Cum să reparați relația cu copilul când nu vă mai înțelegeți
Într-o lume ideală, relația părinte-copil este una armonioasă, bazată pe o comunicare perfectă. În realitate, neînțelegerile, certurile și sincopele în comunicare sunt inevitabile și produc rupturi în legătura cu copilul.…
Posted in: Blog
25 aprilie 2017
5 lucruri periculoase pe care să-i lăsăm pe copii să le facă
Gever Tulley, fondatorul unei școli de vară americane care îi învață pe copii să construiască lucrurile pe care și le imaginează cu unelte adevărate, vă propune să lăsați copiii să…
Posted in: Blog
24 aprilie 2017
7 povești care arată că notele de la școală nu dictează succesul în viață
Notele de la școală nu sunt un indicator al viitorului succes în viață. Convingerea că a fi primul din clasă îți asigură un viitor strălucit este adesea contrazisă de poveștile…
Posted in: Blog
20 aprilie 2017
Cele 19 porunci ale părintelui perfect
Părintele perfect nu este acela care se potrivește unui tipar universal valabil, ci mai degrabă cel capabil să-și înțeleagă cu adevărat copilul și să se străduiască în permanență să-i fie…
Posted in: Blog
19 aprilie 2017
Școala creativă, singura șansă a copiilor la un viitor de succes
Sir Ken Robinson, autor și specialist în educație, încearcă să revoluționeze sistemul de învățământ la nivel global printr-o viziune compatibilă cu nevoile societății viitorului. El spune că școlile ar trebui…
Posted in: Blog
14 aprilie 2017
5 practici ale școlilor japoneze care au revoluționat educația
Poporul japonez este recunoscut în întreaga lume pentru inteligența, politețea și longevitatea sa. Dar de ce este această națiune atât diferită față de alte popoare? Explicația ar putea fi sistemul…
Posted in: Blog
13 aprilie 2017
Cum se comportă părintele care, fără să vrea, își condamnă copilul la eșec
În zilele noastre, pare să predomine un stil distrugător de a ne crește copiii. Din prea multă dorință de a forma viitori adulți de succes, părinții îi condamnă pe cei…
Posted in: Blog
12 aprilie 2017
Cadouri de Paște de la copii pentru .... copii
Dintre nenumăratele lucruri frumoase cu care ne mândrim la copiii din comunitatea Aletheea, plăcerea de a dărui și de a face fapte bune strălucește încântător în prag de sărbători. Săptămâna Mare…
12 aprilie 2017
Atelierele Conferinței Naționale "O altfel de educație pentru o altfel de generație"
Am început înscrierile pentru cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale „Educație ALTFEL pentru o generație ALTFEL”, realizată în parteneriat cu CCD București (20 mai 2017). Conceptul de dezvoltare durabilă…
10 aprilie 2017
Temele pentru acasă: o necesitate sau doar o povară inutilă?
Părinții și cadrele didactice pun tot mai des la îndoială valoarea temelor pentru acasă. De vreme ce modul în care această metodă de învățare și fixare a cunoștințelor variază de…
Posted in: Blog
04 aprilie 2017
Cum să vă faceți copilul să se simtă iubit, în funcție de vârstă
Un copil privat de afecțiune suferă este un viitor adult cu mari lacune emoționale, incapabil să se simtă cu adevărat fericit. Studiile efectuate în domeniul psihologiei infantile au depistat o…
Posted in: Blog
03 aprilie 2017
Retrospectiva lunii martie la Aletheea
Activitățile lunii martie la Aletheea vorbesc despre inventare, reinventare și despre valoarea din esența tuturor lucrurilor pe care le facem – Binele. Copiii au fost invitați să inventeze și să…
Posted in: Noutati
30 martie 2017
5 trucuri de disciplină recomandate părinților de către profesori
Când discutăm despre disciplină, formulele câștigătoare conduc la rezultatul corect doar printr-o muncă de echipă între profesori și părinți. Copiii au nevoie de consecvență în modul în care interacționează cu…
Posted in: Blog
29 martie 2017
Idei de a face orele de la școală să fie active, nu plictisitoare
Mulți copii numesc orele de la școală ca fiind plictisitoare, atunci când sunt întrebați de părinți cum le-a fost ziua. Iată de ce credem că primul pas către un act…
Posted in: Blog
28 martie 2017
8 metode care le dezvoltă copiilor gândirea critică
Gândirea critică, o calitate esențială în viața personală și profesională, poate fi dezvoltată printr-o serie de metode care ar trebui să stea la baza activității didactice din școlile de azi.…
Posted in: Blog
22 martie 2017
5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copiilor
Inteligența emoțională a copiilor ar trebui să fie o preocupare constantă a părinților și a profesorilor, fiind o aptitudine-cheie pentru reușita în viață. EQ-ul poate fi îmbunătățit și cultivat mai…
Posted in: Blog
20 martie 2017
Cum reușește un profesor să mențină disciplina în clasă
Auzim pretutindeni prejudecăți conform cărora profesorii nu mai au nicio șansă în menținerea disciplinei în clasă. De ce? Pentru că elevii nu mai sunt “cum au fost”, nu-și mai respectă…
Posted in: Blog
16 martie 2017
17 adevăruri la care nu v-ați gândit până acum
Prin modul în care percepem lumea, tindem să observăm și să ne gândim doar la lucrurile care ne influențează în mod direct viața. Însă mediul înconjurător este vast și surprinzător,…
Posted in: Blog
Tags: curiozitati
14 martie 2017
Cum vă dați seama dacă școala copilului îi sabotează viitorul profesional
“Se estimează că jumătate dintre elevii care intră acum în sistemul educaţional vor lucra în meserii care nu s-au inventat încă”, este mesajul directorului educațional al ciclului gimnazial Aletheea, Mihai…
Posted in: Blog
09 martie 2017
9 capacități ale creierului care ne ajută să ne atingem orice obiectiv
Procentul în care se spune că ne folosim cu adevărat creierul variază de la o teorie la alta, însă un lucru rămâne cert: capacitățile noastre cerebrale sunt uimitoare, indiferent de…
Posted in: Blog
08 martie 2017
Ce vom face în martie, luna în care ne reinventăm
Dacă natura a început deja să-și schimbe chipul și să renască, ne pregătim și noi să ne reinventăm în același ritm firesc al vieții. În luna martie, ne vom desfășura…
Posted in: Noutati
07 martie 2017
Retrospectiva lunii februarie la Aletheea
Pregătirea pentru viitor își are bazele la școală, mai ales dacă vorbim despre descoperirea afinității pentru o carieră sau alta. În februarie, meseriile au intrat într-un duel menit să reflecte…
Posted in: Noutati
23 februarie 2017
Cum să le citiți copiilor ca să devină adulți de succes
Modul în care părinții le citesc copiilor determină măsura în care cei mici reușesc să își dezvolte empatia intelectuală, o aptitudine care se traduce în transformarea lor în adulți de…
Posted in: Blog
16 februarie 2017
De ce ar trebui învățăm emoțiile la școală
Pe lângă alfabet, calcule matematice de bază și alte noțiuni elementare, ar fi necesar ca în primii ani de școală copiii să învețe și gestionarea emoțiilor. Aceasta este concluzia la…
Posted in: Blog
14 februarie 2017
Cum să crești un copil bun: 6 ponturi ale psihologilor de la Harvard
Toți părinții vor să li se confirme faptul că au crescut un copil bun, chiar dacă acest atribut poate să fie interpretat în moduri diferite: docil, ascultător, liniștit și studios…
Posted in: Blog
10 februarie 2017
Despre cum să te joci toată viața, cu actorul Daniel Tudorică
Când întâlnești un actor, ți se pare că fiecare cuvânt pe care îl rostește prinde o dimensiune aparte. Te pierzi în expresivitatea chipului, în profunzimea discursului și în bucuria pe…
09 februarie 2017
Lecția primită azi de la o fetiță de 5 ani
Oare cum să ne mai găsim calea, să ieșim din crize politice și sociale, să ne îndreptăm spre o viață mai bună și mai echilibrată? Mii de răspunsuri date de…
Posted in: Blog
08 februarie 2017
Ce vom face în februarie, luna meseriilor
Dacă în ianuarie ne-am concentrat pe deslușirea simțurilor și a simbolurilor prin intermediul artelor unice ale culturii japoneze, februarie vine cu propria sa provocare, cel puțin la fel de incitantă…
07 februarie 2017
Legile copilului
În timp ce nu există o rețetă universal valabilă în a crește copii echilibrați, fericiți și asumați, câteva indicii despre modul în care îi putem educa pe cei mici sunt…
Posted in: Blog
03 februarie 2017
Retrospectiva lunii ianuarie la Aletheea
Prima lună a anului a sosit cu experiențe de învățare atât de inspiraționale și diverse, încât nu putem să fim decât recunoscători că am avut șansa să le trăim. Ianuarie…
02 februarie 2017
Informații fascinante despre creier (video)
Ca furnizori de educație, ne preocupă în mod deosebit cele mai notabile descoperiri despre modul în care funcționează creierul uman. Ceea ce mari specialiști descoperă și îmbunătațesc în înțelegerea celui…
Posted in: Blog
26 ianuarie 2017
Despre povești și cultură cu Iulia Iordan
Astăzi ne-am bucurat de vizita scriitoarei și educatorului muzeal Iulia Iordan, prilej cu care am răsfoit cărțile încântătoare semnate de autoare, „Povești din calendar” și „Da’ de ce să mă…
Posted in: Blog
24 ianuarie 2017
Tehnici care îi ajută pe copii să își controleze emoțiile
Copiii au nevoie să fie ajutați în a învăța cum să își controleze emoțiile, întrucât această capacitate pe care adulții o dețin (mai mult sau mai puțin) se dobândește în…
Posted in: Blog
23 ianuarie 2017
Cum explorăm simțurile și simbolurile prin artele japoneze
Tema care guvernează luna ianuarie la Aletheea, "Simțuri și simboluri", ne-a oferit prilejul de explora cultura fascinantă a Japoniei și a artelor sale unice în lume. Săptămâna aceasta pornim într-o…
19 ianuarie 2017
Provocarea lecturii: tehnici prin care îi facem pe copii să citească (download)
Cum să-i facem pe copii să citească, într-o lume în care atenția lor este captată de atât de mulți stimuli? Abordarea lecturii în școală este o reală provocare, pe care…
16 ianuarie 2017
10 curiozități mai puțin cunoscute despre zăpadă
Zăpada, fenomen natural care fascinează și intrigă, ne obligă să încetinim ritmul zilnic și să o contemplăm, ascunde multe curiozități de care puțini dintre noi au auzit. Vă invităm să…
Posted in: Blog
12 ianuarie 2017
Problemele emoționale la copii: pericole și soluții
O jumătate dintre elevi se simt atât de copleșiți de problemele lor emoționale, încât nu se pot concentra la școală. Aceasta este concluzia unui studiu publicat de Youth Index în…
11 ianuarie 2017
Portretul elevului perfect în societatea de azi
Dacă ieri am trecut în revistă calitățile esențiale deținute de un profesor bun, acum vă propunem să conturăm portretul elevului perfect în societatea de azi. Provocările unui viitor mediu profesional…
Posted in: Blog
10 ianuarie 2017
Imaginea lunii decembrie 2016 la Aletheea
Povestea lunii ianuarie la Aletheea este pe cale să înceapă, iar noi sperăm să o trăim la aceeași intensitate precum cea din luna decembrie. Privind lucrurile retrospectiv, activitățile pe care…
Posted in: Noutati
10 ianuarie 2017
Cum recunoaștem un profesor bun: 8 calități esențiale
Un profesor bun își lasă definitiv amprenta asupra dezvoltării armonioase a elevilor săi, printr-o sumă de calități esențiale care îl ajută să facă cinste vocației îmbrățisate. Orice părinte își dorește…
09 ianuarie 2017
Generația milenarilor: pregătirea pentru profesie
Generația milenarilor, mai exact a copiilor născuți în ultimele două decenii și influențați de tehnologie și efectele ei, se confruntă cu multe prejudecăți legate în special de integrarea în profesie.…
06 ianuarie 2017
Ar putea să fie roboții profesorii viitorului?
Inteligența artificială cunoaște progrese remarcabile de la un an la altul, având un impact major asupra profesiilor din viitor, inclusiv în domeniul educației. Oare ar putea fi roboții potențiali înlocuitori…
Posted in: Blog
05 ianuarie 2017
Cele mai performante țări din lume în domeniul educației
Singapore este statul cu cele mai bune performanțe obținute de elevi la nivel mondial, potrivit celei mai recente statistici efectuate de Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OECD). Rezultatele…
Posted in: Blog
04 ianuarie 2017
Educația tradițională vs educația centrată pe elev
Educația rămâne un factor-cheie când discutăm despre pregătirea generațiilor tinere pentru viitor. Lumea s-a schimbat substanțial în ultimul secol, de aceea modul în care ne educăm copiii nu poate să…
Posted in: Blog
03 ianuarie 2017
Proiectele sociale derulate de Aletheea
Proiectele de responsabilizare socială sunt o componentă importantă a activităților derulate la Aletheea, datorită beneficiilor pe care acestea le aduc tuturor părților implicate. În ultima parte a anului trecut, am dat startul…
30 decembrie 2016
Idei de petrecere a primei zile din an cu copiii
Prima zi din an poate fi dedicată în totalitate odihnei, după noaptea de Revelion. Pentru adulții cu copii, leneveala de odinioară rămâne însă de multe ori o amintire, pentru că…
29 decembrie 2016
Cele mai puternice tendinte în parenting pentru 2017
Faimoasa platforma Pinterest ne dezvăluie cele mai puternice tendințe în parenting preconizate pentru anul 2017. Idei noi sau reinventate, născute din interesul și simpatia părinților din întreaga lume, ne pot…
Posted in: Blog
20 decembrie 2016
Cum vrem să îi aducem lumină lui Mihăiță
Pare greu de crezut, însă există copii care nu îi cer jucării și dulciuri lui Moș Crăciun, ci lumină în casă. Aceasta este de fapt povestea reală a lui Mihăiță,…
Posted in: Noutati
20 decembrie 2016
Bradul de Crăciun care îndeplinește dorințe
Anul acesta, ne-am dorit să avem în școală un brad special. Nu doar prin măreția staturii sale sau prin strălucirea podoabelor, ci mai degrabă prin ceea ce simbolizează. Astfel, am…
15 decembrie 2016
Cum arată Crăciunul în alte țări ale lumii
Sărbătorile de iarnă reprezintă, la nivelul întregii lumi, poate cea mai frumoasă perioadă festivă din timpul anului. Modul în care oamenii aleg să celebreze Crăciunul diferă însă de la o…
13 decembrie 2016
Calendarul Advent de Crăciun, o tradiție frumoasă pentru copii
O cale minunată de a marca așteptarea sărbătorilor în luna decembrie este Calendarul Advent de Crăciun. Această tradiție veche îi încântă pe copii, fiind o modalitate distractivă de a număra…
12 decembrie 2016
10 site-uri utile pentru părinți și copii
În era digitală, site-urile utile pentru părinți și copii aduc reale beneficii în procesul de creștere, dezvoltare și educare. Spațiul virtual este un mediu din care copiii pot prelua deprinderi importante…
08 decembrie 2016
Retrospectiva lunii noiembrie la Aletheea
În fiecare lună, activitățile pe care le desfășurăm la Aletheea vin în completarea competențelor dobândite prin curriculumul românesc și materiile opționale. Explorarea valorilor clasice promovate de școala noastră se realizează…
Posted in: Noutati
21 octombrie 2016
Vizita la Satul Meșteșugurilor de la Comana
În luna octombrie, copiii de la ciclul primar au făcut o vizită în Satul Meșteșugurilor de la Comana și au participat la ateliere de confecționat păpuși din papură, ateliere de…
Posted in: Noutati
06 octombrie 2016
Ateliere Eematico în cadrul Bucharest Science Festival
Săptămâna trecută, în cadrul , copiii de la clasele I-IV au participat la o serie de ateliere susținute de : au putut testa diferite mecanisme și descoperi modalitatea în care…
Posted in: Noutati
03 octombrie 2016
Conceptul de "team teaching"
În foarte multe situații, în școala Aletheea acționăm folosind conceptul de "team teaching". Exemple: clasele pregătitoare, a II-a și a IV-a – unde avem un grup numeros de elevi, cu…
Posted in: Blog
30 septembrie 2016
Quarry Life Award 2016
În luna iunie, câțiva dintre elevii noștri de gimnaziu au participat într-un proiect de mediu din cadrul competiției Quarry Life Award 2016, proiect intitlulat Un peisaj, două povești: oameni și…
Posted in: Blog
29 septembrie 2016
Lecție interdisciplinară engleză - franceză
Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor Străine, clasele a V-a și a VIII-a au participat la o lecție interactivă și interdisciplinară cu tema “STEREOTIPURI”. Lecția a fost gândită ca o introducere…
Posted in: Blog
27 septembrie 2016
Cambridge certification at Aletheea
Alongside the ‘Project-Based Learning’ (PBL) part of the curriculum (see this article for more information), the English team at Aletheea will this year fully integrate the Cambridge English course and exams…
Posted in: Noutati
08 septembrie 2016
Project based learning or learning by doing
In May I was privileged to run a workshop on ‘Project Based Learning’ at the Aletheea conference ‘O altfel de educatie pentru o altfel de generatie’. Project-Based Learning (or ‘PBL’)…
Posted in: Blog
06 septembrie 2016
Prima zi de școală
A venit toamna și la Aletheea a început școala - copii, părinți, bunici și profesori au venit cu ghiozdanele pline de amintiri din vacanță, jucării, planuri și zâmbete, pregătiți pentru…
Posted in: Noutati
24 iunie 2016
Sfârșit de an școlar la Aletheea
Cum a fost sfârșitul de an școlar la Aletheea? Cu mult soare, zâmbete, baloane colorate, înghețată, emoții, spectacol de talente, voie bună.... Am avut multe cântece (câteva compoziții proprii), scenetă din…
Posted in: Noutati
14 iunie 2016
Inventează/ reinventează în luna mai
La Aletheea, luna mai a stat sub umbrela tematică INVENTEAZĂ/REINVENTEAZĂ, iar valoarea asociată acestei luni a fost CREDINȚA. Când Leonardo da Vinci, acum 500 de ani, a desenat prima maşină de…
Posted in: Noutati
07 iunie 2016
Ziua mamei sau ziua familiei?
Pe 6 iunie a fost rândul mamelor să vină la școală pentru a petrece timp de calitate alături de copiii lor - după bucuria copiilor când am sărbătorit , nu…
Posted in: Noutati
01 iunie 2016
Cum a fost la prima conferință Aletheea
Sâmbătă, 28 mai 2016, a avut loc prima conferință națională, cu participare internațională, pentru echipa Aletheea. Puteti citi aici despre programul conferinței și atelierele care au avut loc. Au fost…
Posted in: Blog
31 mai 2016
Copiii au întrebat, Helmuth Duckadam a răspuns
Helmuth Duckadam a fost în vizită la școala noastră, iar copiii au profitat și au dorit să-l întrebe diferite lucruri. Citiți mai jos un mini-interviu marca Aletheea! Aletheea: Cum era…
Posted in: Blog
26 mai 2016
Clubul Little Scientist
Ce-au mai făcut în ultimul timp copiii de la clubul Little Scientist: - au testat prezența amidonului în fructe și legume, folosind ca substanța indicator iodul - au învățat despre mușchi…
Posted in: Noutati
23 mai 2016
Food Revolution Day
Toată lumea a auzit de Jamie Oliver și de programul pe care l-a inițiat pentru a promova alimentația sănătoasă pentru copii și adolescenți. În fiecare an, toate țările participante în…
Posted in: Noutati
12 mai 2016
Robot din materiale reciclabile la Joclandia
La clubul Joclandia, copiii au inventat un robot din materiale reciclabile. Au colaborat, au lucrat în echipă, au împărțit materialele, și-au ascultat coechipierii și au pus în practică ideile. Finalul.....multă…
Posted in: Noutati
12 mai 2016
Alte școli în vizită la Aletheea
În luna aprilie ne-am bucurat de vizita copiilor de la Școala Specială nr. 9 și de la Școala primară din Vlăsceni, județul Dîmbovița. Copiii au stat de vorbă și au…
Posted in: Noutati
10 mai 2016
Ziua taților
Este deja al doilea an în care serbăm ziua taților la Aletheea și ne bucură numărul mare de tătici care vin să petreacă timp de calitate alături de copiii lor…
Posted in: Noutati
05 mai 2016
Au început înscrierile pentru conferință!
Pe data de 28 mai Școala Aletheea, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic, va organiza conferința națională "O altfel de educație pentru o altfel de generație" - o serie de ateliere…
Posted in: Noutati
04 mai 2016
Manuale naționale create de profesorii Aletheea
Manualul de Arte vizuale și abilități practice de la clasa a IV-a, realizat de profesorii școlii noastre - Cristina Rizea, Daniela Stoicescu, Ioana Stoicescu, la Editura Litera, a ieșit câștigător la…
Posted in: Blog
15 aprilie 2016
Proiect de echipă la Joclandia
În luna martie (luna călătoriilor la Aletheea), în cadrul clubului Joclandia copiii și-au creat propriul board game. La sfârșit, profesoara i-a rugat să răspundă în scris la trei întrebări simple: "ce…
Posted in: Noutati
14 aprilie 2016
Profesorii Aletheea la Târgul Internațional de carte
Profesorii noștri Sidonia Călin şi Ioan Mihai Cochinescu au fost invitaţi cu cărţile lor pentru a doua oară consecutiv la cel mai important eveniment din lume dedicat literaturii pentru copii:…
Posted in: Noutati
14 aprilie 2016
Cărți utile pentru părinți
Deoarece am primit mai multe întrebări despre cărțile de parenting care merită citite, am hotărât să deschidem o lista cu recomandări. Toate aceste cărți se află în biblioteca noastră la…
Posted in: Blog
Tags: recomandari
13 aprilie 2016
Activități eco la Aletheea
În activitățile de la clasă, copiii folosesc materiale reciclabile pentru crearea de obiecte, desene, jocuri, colaje etc. În fiecare clasă există ceea ce noi numim "cutia creației": o cutie în…
Posted in: Noutati
Tags: ecologie
23 februarie 2016
Ziua meșteșugurilor
Februarie a fost luna meseriilor la Aletheea - meserii din trecut, din prezent și din viitor. Tot în această lună am explorat și diversitatea. Există meserii care astăzi ni se pot…
Posted in: Noutati
19 februarie 2016
De ce este important să discutăm cu copiii despre sex?
Ați jucat vreodată jocul Simon says? Este un joc în care conducătorul de joc spune ceva și te îndeamnă să faci ce îti spune, dar face altceva. Un joc simpatic,…
Posted in: Blog
16 februarie 2016
Povestiri scrise de elevii Aletheea - partea a III-a
Încheiem astăzi seria povestirilor scrise de elevii grupei de engleză avansat - mai jos puteți citi povestirile scrise de Maria Dafina, Ioana Lizac și Luca Berescu. Dacă doriți să recitiți primele 6…
Posted in: Blog
08 februarie 2016
Povestiri scrise de elevii Aletheea - partea a II-a
Continuăm seria povestirilor scrise de elevii grupei de engleză avansat - mai jos puteți citi povestirile scrise de Elena Cincă, Mara Preda și Alex Bicu. Dacă doriți să recitiți primele 3…
Posted in: Blog
04 februarie 2016
Povestiri scrise de elevii Aletheea - partea I
Grupa de engleză avansat, împreună cu profesorul John Riley, a realizat o mini-carte cu mai multe povestiri, cu titlul "The universe under a magnifying glass". Îi lăsăm chiar pe ei…
Posted in: Blog
02 februarie 2016
Februarie, luna meseriilor
La Aletheea luna februarie este dedicată meseriilor din trecut, de azi şi din viitor. Se estimează că jumătate dintre elevii care intră astăzi în şcoală vor lucra în viitor în…
Posted in: Blog
07 decembrie 2015
Decembrie, luna în care dăruim
Cu pași repezi (poate mai repezi decât ne-am fi dorit...) am intrat în luna decembrie, o lună încărcată de poveste. Și pentru că e vorba de povești, iar poveștile sunt…
Posted in: Noutati
26 noiembrie 2015
Ce s-a mai lucrat la clubul art & crafts
Vă prezentăm cele mai recente proiecte realizate la clubul art & crafts, coordonat de doamna învățătoarea Florentina Vasile. Bufnița - jucărie-bufniță confecționată din tuburi de hârtie igienică, aracet, cercuri făcute din hârtie cartonată…
Posted in: Noutati
Tags: din scoala
24 noiembrie 2015
Despre școală ca un rezervor de benzină
Se spune despre tendinţa şcolii de a forma cultură generală că ar ascunde, de fapt, o mentalitate de om sărac, care nu are acces la resurse şi nu are resurse…
Posted in: Blog
16 noiembrie 2015
Calendare de Crăciun
Nu mai e mult până la Crăciun, aşa că ne-am gândit să vă prezentăm 29 de idei pentru cele mai originale calendare de Advent. Calendarele de Advent îi ajută pe…
Posted in: Blog
12 noiembrie 2015
Manuale naționale create de profesorii de la Aletheea
Cele mai recente manuale create de profesorii Aletheea au câștigat licitația organizată acum câteva luni de către Ministerul Educației și de astăzi au început să ajungă în școlile din toată țara.…
Posted in: Blog
Tags: din scoala
10 noiembrie 2015
Noiembrie, luna universului sub lupă la Aletheea
Când eram mici, câteodată, când nu ne vedeau oamenii mari, aprindeam diverse lucruşoare sau hârtii folosind o lupă. Fascinaţia flăcărilor era mare. Şi pentru că era interzis „să te joci…
Posted in: Noutati
Tags: din scoala
09 noiembrie 2015
Tutorial: acadele din hârtie
Aveți nevoie de următoarele: hârtie diverse culori (puteți folosi resturile care vă rămân din diferite coli) o lumânare sau alt obiect rotund, de orice mărime, un creion foarfece lipici bețe…
Posted in: Blog
26 octombrie 2015
În loc de "Și, cum a fost azi la școală?"
Majoritatea părinților, atunci când își iau copiii de la școală, pun aceeași întrebare: "Și, cum a fost azi la școală?". De obicei, răspunsul este "Bine", după care urmează urmeză o…
Posted in: Blog
Tags: parenting
22 octombrie 2015
Mașinării de zbor la ora de arte
Ne-am propus un exercițiu de imaginație împreună cu copiii, să zburăm deasupra norilor, să vedem lumea de sus, dar ne-am dat seama că avem nevoie și de o mașinărie de zbor.…
Posted in: Noutati
Tags: din scoala
18 septembrie 2015
Despre zbor și hârtie pliată..
Origami este arta prin care un simplu pătrat de hârtie se transformă într-o figurină tridimensională, numai prin pliere. Denumirea provine de la cuvintele japoneze "ori", care înseamnă "a îndoi" şi "kami"…
Posted in: Blog