Educația emoțională (EQ - emotional quotient)

Ce este EQ?

Potrivit psihologilor de la Universitățile Yale și New Hampshire specializați în studiul inteligenței emoționale, aceasta reprezintă “abilitatea unei persoane de a-și gestiona propriile sentimente și emoții și pe ale celorlalți, de a le diferenția și de a folosi informațiile pentru a-și ghida gândirea și acțiunile (definiția aici).”

În contextul actual, în care atât adulții, cât și copiii, experimentează situații frecvente de stres și presiune emoțională, iar lumea în care trăim este caracterizată prin cuvinte precum “volatilă, incertă, complexă, ambiguă, fragilă, anxioasă, non-lineară, incomprehensibilă, paradoxală, încâlcită, și turbulentă” (detalii aici), a da dovadă de reziliență devine din ce în ce mai important pentru păstrarea echilibrului personal și social. 

Dar abilități precum conștiința de sine, auto-reglarea, motivația intrinsecă, empatia sau aptitudinile sociale nu se dobândesc peste noapte, ci se învață cel mai bine interacționând cu adulți care au deja formate astfel de abilități.

Inteligența emoțională (EQ) contribuie cu până la de două ori mai mult decât coeficientul de inteligență (IQ) la succesul unei persoane în viață

Afirmația este dovedită de studii științifice și promovată de tot mai mulți specialiști în educație și manageri de mari companii din întreaga lume.

De aceea credem că educația socio-emoțională este importantă la școală  

Competențele și atitudinile socio-emoționale pot fi învățate, sunt măsurabile și sunt corelate cu rezultate academice crescute, o sănătate mai bună, relații interpersonale mai armonioase, eficiență personală mai mare, în general cu o calitate ridicată a vieții. 

Astfel, credem în programul Six Seconds și în obiectivul acestuia – și anume că fiecare copil merită să învețe aceste competențe critice la școală, cu ajutorul profesorilor.

Secretul pentru a-i învăța pe alții inteligența emoțională începe atunci când noi înșine o practicăm. Am înțeles acest lucru și în anul școlar 2022-2023 am investit în dezvoltarea acestor competențe
Mona Musat, Membru Fondator Scoala Privata Aletheea
Mona Mușat
fondatoarea Școlii Aletheea

Cinci profesori Aletheea au obținut certificarea EQ Educator de la Six Seconds, o organizație non-profit dedicată studiului inteligenței emoționale, care sprijină specialiști din școli și din companii aflate în Top Forbes 500. Astfel, Aletheea devine prima școală din România care are profesori certificați EQ Educator – un program ce oferă profesorilor instrumente practice și tehnici de dezvoltare a competențelor și atitudinilor socio-emoționale în rândul copiilor, pentru a-i sprijini să aibă succes la școală și în viață.”

Echipa de profesori certificați EQ Educator este formată din Grațiela Bălcescu, coordonator educațional al ciclului primar, Mădălina Nicolescu și Cătălina Ion – profesori în învățământul primar, Andreea Cotițosu și Anastasia Crușoveanu, profesori în învățământul gimnazial. 

Pentru a se certifica EQ Educator, profesorii Aletheea au participat la cursuri, au avut acces la studii de caz și și-au creat propriile lecții timp de un an și jumătate, training la finalul căruia au învățat să:

În anii școlari următori, tot mai mulți profesori Aletheea vor participa la formarea EQ Educator. Pe blog-ul nostru puteți urmări exemple concrete despre modul în care colegii noștri au pus în practică la clasă, cu copiii, ceea ce au învățat în acest program.