Studiile de specialitate arată că elevii din școlile finlandeze se numără printre cei mai buni din întreaga lume. Acest lucru poate părea bizar, de vreme ce copiii își petrec mult mai puțin timp la ore decât colegii lor din alte țări, iar temele pentru acasă nu le răpesc mai mult de 30 de minute în fiecare zi.
De ce este sistemul de învățământ finlandez unul de succes, vă explicăm prin cele 11 lucruri minunate caracteristice școlilor din Finlanda de mai jos.
1. Elevii nu sunt notați până în clasa a 3-a
Sistemul de notare în Finlanda conține 10 puncte. Până în clasa a 3-a, însă, elevii nu sunt evaluați prin note. Din clasa a 3-a și până în clasa a 7-a, se acordă calificative de la “se poate mai bine” până la “perfect”. Notele și calificativele sunt confidențiale, nu sunt utilizate pentru a crea ierarhii sau a fi motive de mustrare, ci exclusiv pentru a-i motiva pe elevi să-și îmbunătățească aptitudinile și cunoștințele.
2. Elevii pot veni la ore în … pijamale
Uniforma este un concept inexistent în școlile din Finlanda. Elevii pot veni la școală în orice fel de ținută doresc, cât mai confortabilă, chiar dacă este vorba despre pijamale. De altfel, copiii pot fi vazuți deseori la ore descălțați de pantofi, doar în șosete și haine lejere. Poate suna puțin extrem pentru cultura noastră, însă finlandezii privesc acest lucru ca fiind unul normal și benefic copiilor.
3. Nu se stă doar în bancă la ore
Clasele din școlile finlandeze sunt organizate astfel încât să permită elevilor să se simtă în largul lor în timpul cursurilor. Covoarele din săli, canapelele, fotoliile și pernele cu care sunt dotate le oferă copiilor prilejul sa se așeze cum doresc și să acumuleze informațiile într-un cadru mai puțin formal, relaxați și receptivi la tot ce li se spune.
4. Temele sunt scurte și interesante
Profesorii din Finlanda consideră că elevii au nevoie de odihnă și de timp de calitate în familie după cursuri. De aceea, temele sunt puține și necesită o perioadă foarte scurtă de timp pentru a fi realizate. Cerințele temelor sunt și ele ieșite din comun. De pildă, o temă la istorie poate să ceară elevului să realizeze un scurt interviu cu bunicii săi, prin care să evidențieze diferențele de trai din perioada anilor 50, comparativ cu anul 2017.
5. Nu există examene
Profesorii finlandezi acționează pe baza dictonului “Un om trebuie să fie pregătit fie pentru viață, fie pentru examene. Noi alegem prima variantă”. Din acest motiv, examenele lipsesc din sistemul lor de învățământ. Testele se dau elevilor după propriile reguli stabilite de dascăli. Există o singură examinare obligatorie pe care o susțin toți elevii la vârsta de 16 ani, la absolvirea ciclului gimnazial.
6. Pauzele sunt lungi
Orele în Finlanda durează 45 de minute și sunt despărțite de pauze care se întind pe o durată de 15 minute, cea mai lungă din întreaga lume.
7. Învățarea se face prin explorare
Sistemul de învățământ finlandez a preluat recent învățarea bazată pe explorare. În locul lecțiilor obișnuite la materiile de sine stătătoare, se urmează sesiuni de 6 săptămâni în care elevii studiază un anumit subiect din mai multe puncte de vedere. De pildă, subiectul popoarelor migratoare se analizează din punct de vedere geografic (de unde provin), istoric (ce s-a întâmplat) și cultural (obiceiuri, tradiții etc.). Copiii își pun întrebări și găsesc singuri răspunsuri, fiind asistați de profesori și sprijiniți în procesul cunoașterii.
8. Profesorii sunt prețuiți și motivați
Concurența pentru un loc la Universitatea Helsinki, la Facultatea de Pedagogie și Științele Educației, este de 20 de candidați pe loc. Pentru un post de profesor se luptă 10 absolvenți. Salariul mediu cu care sunt remunerați dascălii este de 3500 de euro.
Profesorii se bucură de un prestigiu deosebit în societate, iar acest lucru se observă în calitatea predării și în rezultatele obținute cu elevii. Nu există o programă fixă, iar în fiecare clasă există și un asistent, care observă ce se întâmplă, asistă predarea și ajută copiii să-și ducă la bun sfârșit sarcinile.
9. Învățarea este una aplicată
Sistemul de învățământ finlandez nu pune deloc accent pe memorarea informațiilor, ci pe lucrurile practice pe care copiii le învață la cursuri. Pentru documentare există acum internetul, așadar nu își mai are rostul învățarea pe de rost. Însă este foarte important ca elevii să știe să realizeze proiecte și mecanisme, să-și creeze singuri un site web sau să surprindă printr-un proiect inovator care ar putea ajuta la conservarea mediului natural.
10. Școlile găzduiesc petreceri
Câteodată, elevii din Finlanda organizează petreceri la școală menite să le consolideze relația cu colegii și profesorii. Copiii își aduc de acasă saci de dormit, se uită la filme, se joacă și dorm în sala de sport. Dimineața, iau micul-dejun împreună.
11. Bibliotecile au câini special dresați să asiste lectura
Multe biblioteci din școlile finlandeze oferă un companion extrem de plăcut pentru lectură: un câine dresat să asculte cu atenție când i se citește o poveste. Iată o modalitate de a face cititul o activitate extrem de plăcută pentru copii!
Citește și:
Cele 10 trăsături ale școlii visurilor noastre
Top 4 cele mai inovatoare școli din lume