Dacă ne propunem să numim o țară în care copiii sunt cei mai importanți cetățeni, aceasta este cu siguranță Olanda. Potrivit unui clasament realizat de UNICEF Germania, copiii olandezi sunt cei mai fericiți din lume, în termeni de bunăstare materială, educație, comportament și riscuri.
Mulți părinți expați care au ales Olanda pentru a-și crește copiii au făcut-o tocmai datorită sistemului extrem de protector și benefic pentru noile generații. Copiii de azi sunt adulții echilibrați și fericiți de mâine, ceea ce explică perfect nivelul ridicat de satisfacție al locuitorilor Olandei. Iată care sunt secretele din spatele fericirii de pe chipul copiilor olandezi!
1. Guvernul olandez oferă familiilor cu copii sume lunare consistente pentru cheltuieli
În ciuda instabilității economice mondiale, guvernul olandez alocă sume consistente din bugetul de stat susținerii familiilor cu copii. Până la împlinirea vârstei de 18 ani, părinții minorilor din Olanda primesc o alocație/copil substanțială, un supliment financiar la salariu pentru angajații care au copii, scutiri fiscale pentru părinții care lucrează și au copii în îngrijire și multe alte facilități care creează condiții excelente de creștere și educare a celor mici. Fiecare familie deține mijloace materiale suficient de bune pentru a le oferi copiilor cel mai bun start în viață.
2. Părinții olandezi sunt fericiți
Nu este deloc suprinzător – copiii cei mai fericiți din lume au părinți la fel de mulțumiți cu viața pe care o duc. Potrivit unui clasament realizat de Națiunile Unite, adulții olandezi sunt pe locul 4 în ierarhia celor mai împliniți oameni din lume.
3. Mamele olandeze cu relaxate și libere
Mamele din Olanda rareori sunt diagnosticate cu depresie. Femeile sunt educate într-un spirit liber, independent și fără teama de a fi judecate. În plus, beneficiază de sprijinul statului olandez și al apropiaților în a găsi un echilibru între muncă și viața de familie. Aproximativ 68% din mamele din Olanda lucrează cu un program part-time, de 25 de ore pe săptămână, pentru a avea timp suficient pentru copii. Doar 9% din angajatele din Olanda care au copii muncesc 8 ore pe săptămână.
4. Părinții de sex masculin sunt foarte implicați în creșterea copiilor
Nici tații din Olanda nu lucrează ore suplimentare la serviciu, pentru a fi cât mai implicați în creșterea copiilor. Angajatorii înțeleg perfect situațiile în care angajații lor au nevoie de o zi sau două libere pentru copii, din diverse motive, fără să se pună problema ajustării remunerației.
În Olanda, “Ziua cu tata” este deja o tradiție în familiile cu copii. Tații își iau foarte în serios rolul de părinte și participă în mod egal la îngrijirea copiilor.
5. Presiunea de la școală este aproape inexistentă
Copiii din Olanda nu resimt presiunea de a excela la școală și nu prea înțeleg conceptul de anxietate și stres. Temele nu sunt numeroase, iar timpul liber alocat pentru joacă și sport este foarte generos.
Elevii mai mici de 10 ani nu primesc teme, ci sunt încurajați să le placă să învețe fără teama evaluărilor de orice fel. La vârsta de 12 ani, la absolvirea școlii primare, elevii dau testul CITO care determină nivelul relative de inteligență și tipul potrivit de liceu la care ar putea să aplice.
6. Copiii olandezi au libertate deplină de exprimare
Copiii din Olanda simt în permanență că sunt văzuți și ascultați. Din primul moment în care reușesc să formuleze singuri o propoziție, opinia lor este întotdeauna importantă pentru adulții din jur.
7. Ziua cu bunica, o tradiție săptămânală
Cel puțin o zi pe săptămână, copiii olandezi își petrec timpul cu bunica lor, o figură foarte importantă în viața de familie. Interacțiunea nepot-bunică este privită ca o sărbătoare și prețuită ca atare.