Deoarece am primit mai multe întrebări despre cărțile de parenting care merită citite, am hotărât să deschidem o lista cu recomandări. Toate aceste cărți se află în biblioteca noastră la școală și sunt disponibile pentru a fi împrumutate de către părinții și profesorii Aletheea.
Pe măsură ce descoperim alte cărți interesante, vom continua să actualizăm această listă.
Parenting necondiționat – Parenting necondiţionat vă va îndemna să reflectaţi îndelung la genul relaţiei pe care doriţi să o aveţi cu copiii voștri, la priorităţile pe care le aveţi ca părinte şi la cum să evitaţi multe dintre greşelile celor dinaintea voastră.
– Michael Thompson vorbește despre lumea socială în care copiii își formează personalitatea, își confirmă unii altora abilitățile și calitățile, își oferă suport și confort emoțional, despre nevoia lor profundă de prieteni, despre rivalități și agresivitate. În grupul social, copiii trec prin faze succesive de explorare și înțelegere a regulilor, exersare a puterii sociale, și prin aceasta inclusiv a cruzimii, prin căutari de sine, descoperirea sexualității și relații romantice. Copiii iși sunt unii altora cei mai buni prieteni și cei mai aprigi dușmani. Își știu slăbiciunile și își măsoară forțele, se evaluează în permanență pe ei înșiși după standardele grupului și îi judecă pe ceilalți, chiar și pe adulți, conform regulilor nescrise perpetuate de acesta. Autorii vorbesc despre a avea încredere în abilitățile copiilor noștri de a negocia situații dificile, dar și despre nevoia de a le fi aproape și permanent conectați la viața lor emotională, sesizând și intervenind în momentele de criză.
– Lawrence Cohen îi încurajează pe părinți să lase „seriozitatea“ deoparte, pentru a-și regăsi copilul, și apoi demonstrează concret cum se poate face acest lucru. Potrivit autorului, copiii de toate vârstele au permanent nevoie de legături apropiate, de sentimentul siguranței și de atașament, iar interacțiunea prin joc cu părinții lor este o cale importantă de a dezvolta legături de acest fel.
– mulți părinți se simt neputincioși când copiii lor devin anxioși, mai ales când încercările de a-i liniști nu dau rezultat. „Rețete împotriva îngrijorării” oferă numeroase idei pentru a-i ajuta pe copii să se simtă în siguranță și plini de încredere. Autorul descrie cauzele și simptomele anxietății copiilor și explică modul în care copiii își pot depăși chiar și cele mai îngrozitoare frici, în cadrul unei relații în care iubirea și grija părinților se îmbină cu empatia, relaxarea și jocul. Pe langă crearea și întreținerea conexiunii, tehnica așezării pe podea și cea a umplerii paharului gol, deja cunoscute, dr. Cohen ne oferă aici alte tehnici și jocuri pe care le veți găsi foarte folositoare: Numărătoarea inversă, Mâini-împinse, Sfoara sau Misiunea secretă sunt doar câteva dintre ele.
– o carte care ajunge la a 50-a ediție, cum este cartea de față, devine clasică și nu mai este afectata de trecerea timpului. Încă de la prima ediție, descrierea și explicarea primilor ani din viața copilului, împreună cu recomandările pentru părinți, medici și educatori, au reținut atenția celor interesați. Pentru copilul mic, lumea poate fi foarte interesantă, dar și instabilă sau înspăimântătoare. Autoarea reușește să-l familiarizeze pe cititor cu mintea copilului, arătându-i cum se confruntă cu lumea și cum învață să-i facă față.
– În această carte practică autorii ne oferă o abordare revoluționară pentru creșterea copiilor, cu ajutorul a douăsprezece strategii cheie, care încurajează o dezvoltare cerebrală sănătoasă, ceea ce îi face pe copii mai calmi și mai fericiți. Autorii explică – și fac accesibilă – noua știință în modul în care creierul copilului creează căi neuronale și se maturizează. Creierul superior – care ia decizii și echilibrează emoții – se formează până la aproximativ douazeci și cinci de ani. Și în special la copiii mici, emisfera dreaptă și emoțiile ei au tendința de a domina logica emisferei stângi. Nu e de mirare că cei mici au accese de furie, se bat, sau stau îmbufnați. Aplicând aceste descoperiri, în fiecare zi, părinții pot transforma orice ieșire, conflict, sau teamă, într-o ocazie de a integra creierul copilului și de a încuraja o creștere vitală.
– cele mai multe cărți pentru părinți se focalizează pe dezvoltarea copiilor. Totuși, a fi un părinte bun și a-ți putea ajuta copiii presupune să te dezvolți permanent, și în mod sănătos, odată cu ei. Această carte îți oferă o perspectivă asupra principalelor puncte de cotitură din viața ta de părinte, în contextul vieții de familie. Poveștile ne vorbesc despre adevărata putere a părinților, apărarea intereselor copiilor, sentimentele de vinovăție, viața individului și comunitatea, forța transformatoare a recunoștinței, despre iertare și credință.
– Creată de psihologul american Marshall B. Rosenberg, metoda Comunicării NonViolente (CNV) oferă un cadru accesibil și de impact pentru dezvoltarea unor relații empatice și respectuoase atât cu sine, cât și cu cei din jur. Bazată pe numeroase exerciții și povestiri ilustrative, cartea demonstrează că a comunica „nonviolent“ nu înseamnă să devii pasiv sau de o politețe artificială, ci să reușești să-ți transmiți cât mai autentic și mai convingător sentimentele și opiniile, ținând totodată cont de impactul vorbelor tale asupra interlocutorului.
Cum să ne creștem băieții – Să crești un băiat fericit, iubitor și responsabil în zilele noastre nu-i lucru ușor. Steve Biddulph trece în revistă toate provocările care apar încă de la nașterea copilului – primii pași, prietenii, școala, temele, sportul, internetul, sexul, violența, tentația drogurilor și a alcoolului – și oferă soluțiile potrivite nu doar pentru cuplurile de părinti, ci și pentru mamele și tații singuri. Scrisă cu caldură și umor și întemeiată pe deceniile de experiență a autorului ca psiholog și tată de familie, cartea îi învață pe părinți cum să le ofere copiilor îndrumarea de care au nevoie pentru a reuși în viață.
– Băieții sunt învățați de mici copii, în mod involuntar, să fie băieți, așa cum fetele sunt învățate să fie fete. Prin toate gesturile și atitudinile infime, etalate fie evident, fie la un nivel imperceptibil cu ochiul liber, mamele si tații, profesorii și restul adulților, dar și prietenii, le modelează comportamentul urmând un model inconștient. Din păcate, ceea ce primesc încă din primii ani de viață este o lecție de stoicism, despre cum băieții își controlează emoțiile și trebuie întotdeauna să-și dovedească competența și meritul. „Crescându-l pe Cain” este o carte extrem de apreciată despre viața emoțională a băieților, scrisă pentru părinți, dar și pentru toți cei implicați activ în educarea copiilor. Ce-i face, în multe situații, pe băieții noștri atât de agresivi, lipsiți de considerație, brutali și manipulatori în relațiile cu sexul opus, consumatori de alcool, droguri și senzații tari, teribiliști și orbi la conflictul creat în jurul lor? În goana lor către „Marele Imposibil“ – idealul masculin al „bărbatului adevărat“ – copiii noștri pierd pe drum ceva de neprețuit: capacitatea de a se accepta pe ei înșiși.
– Trăim într-o lume în care presiunile sociale asupra fetelor și femeilor tinere sunt enorme, după cum enorme sunt și presiunile economice care îi țin adesea pe părinți departe de copii. Cartea lui Steve Biddulph descoperă nebănuite resurse de forță și energie în viața de familie și îi învață pe părinți cum să crească fete încrezătoare în forțele lor, bine adaptate și fericite.
– Ne pare nepotrivit, ne e jenă, nu știm cum să vorbim cu copiii noștri despre sexualitate. Acest ghid ne învață de ce trebuie s-o facem (începând de la 2 ani și pînă la vârsta adolescentului activ sexual). Și cum. De ce? Pentru că așa ne protejăm copilul de mesajele false ori periculoase despre sexualitate pe care le primește astăzi de peste tot. Cum? Demistificând. Spunând adevărul cu simplitate si umor. Găsiți în carte și adevărul, și întreaga „tehnică“ a autoarei, cu exemple concrete din experiența ei didactică.
– Cartea aceasta îi ajută pe cei ajunși la vârsta adolescenței să treacă frumos prin aceasta etapă nouă a vieții lor, cu schimbări hormonale bruște, care le provoacă o senzație de nesiguranță. Cartea le vorbește fetelor și băieților, clar și direct, despre subiectele care îi frământă cel mai mult. Există patru capitole: corpul, sexualitatea, sănătatea și iubirea, toate privite din perspectiva adolescenței. Sunt prezentate mărturii reale ale unor adolescenți, cele mai frecvente întrebări și răspunsurile la acestea, mituri, zvonuri si adevăruri, având diverse subiecte, cum ar fi: ce poți face împotriva neplăcutelor cosuri, care este realitatea despre iubire și primele relații intime, despre igiena corporală și bolile cu transmitere sexuală, despre mijloacele de protecție, despre pericolul consumului de droguri, sfaturi pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată etc.
– cartea le prezintă copiilor și părinților tehnicile cognitiv-comportamentale folosite pentru a trata gândirea negativă. Exemplele interesante și ilustrațiile îi ajută pe copii să vadă altfel obstacolele vieții, în timp ce desenele și activitățile îi determină să își folosească abilitățile pentru a depași aceste obstacole. Instrucțiunile pas cu pas îi îndrumă pentru a deveni copii mai fericiti și pozitivi. Această carte interactivă oferă resurse complete pentru a educa, a motiva și a le da copiilor puterea de a se strădui să facă o schimbare.
– cartea îi ghidează pe copii și părinți în gestionarea dificilelor emoții de invidie și gelozie folosind strategii și tehnici bazate pe principiile cognitiv-comportamentale. Această carte interactivă oferă resurse complete pentru a educa, a motiva și a le da copiilor puterea de a gestiona invidia – pentru a-și continua viața cu plăcere.
– cartea conține cele 10 modalități prin care te vei simți mai în siguranță, mai puternic și mai calm; informații despre fobii, îngrijorarea permanentă, atacurile de panică și alte probleme, prea mari ca să le stăpânești de unul singur; informații legate de primirea ajutorului de la un profesionist.
– bogata în jocuri și activități, cartea prezintă nu numai manierele pe care trebuie să le deprindă copiii si adolescenții, ci și vârsta la care este necesar să le învețe.
– psihologul Michael Hammond propune părinților îngrijorați câteva instrumente practice prin care să poată îndrepta comportamentul rebel al adolescenților. De la certurile din casă și dificultățile școlare până la probleme mai grave, precum consumul de droguri sau furtul din magazin, pentru toate există o soluție. Sistemul de metode propus de autor poate schimba în mod vizibil purtarea adolescentului în mai puțin de două luni.
Putem crește copii buni într-o lume negativă – Lumea în care suntem nevoiți să ne creștem copiii se transformă rapid. Conflictul dintre generații este mai acut ca oricând, iar carierele părinților au, de multe ori, un efect nociv asupra vieții de familie. Mai rău, știrile și programele TV estompează valorile morale perene. Zig Ziglar ne arată aici că nu sunt importante doar genele moștenite, mediul de viață, educația, anturajul sau banii. Important este și cât timp petrecem cu copiii noștri, cum îi învățăm ce e disciplina, în ce fel ne manifestăm iubirea părintească, ce sfaturi le dăm, câtă răbdare avem cu ei și până unde merge toleranța noastră.
Părinți străluciți, profesori fascinanți – Formarea de copii și adolescenți sociabili, fericiți, liberi și întreprinzători este o mare provocare în ziua de azi. Singurătatea nu a fost niciodată atât de intensa: părintii își ascund sentimentele de copii, copiii își ascund lacrimile de părinți și profesorii se refugiază în autoritarism. Cantitatea de informație și cunoștințe disponibile este mai mare; cu toate acestea, noile generații nu sunt formate pentru a gândi, ci pentru a repeta informații. Educația trece printr‑o criză fără precedent, la nivel mondial. În această carte, psihiatrul și omul de știință Augusto Cury arată că trebuie să cultivam emoția și să dezvoltăm inteligența tinerilor. Și, pentru asta, profesorii au nevoie de instrumente ca să‑i stimuleze pe copii și adolescenti. Această lucrare arată că, pentru a fi deosebiți, trebuie să ne însușim cele șapte deprinderi ale părinților inteligenți și ale profesorilor fascinanți. Ea atrage atenția asupra celor șapte păcate capitale ale educatorilor și ne învață zece tehnici pedagogice care pot crea un spațiu de dezvoltare deplină și autentică, atât în sala de clasă, cât și acasă.