Tema care guvernează luna ianuarie la Aletheea, „Simțuri și simboluri”, ne-a oferit prilejul de explora cultura fascinantă a Japoniei și a artelor sale unice în lume. Săptămâna aceasta pornim într-o călătorie încântătoare în universul teatrului japonez de hârtie, decadentului sushi, practicii Aikido, artelor origami, oshibana și ikebana, caligrafiei japoneze și ceremoniei ceaiului.

Preocuparea noastră de a oferi copiilor un mediu de învățare interactiv și stimulativ se traduce, zilele acestea, printr-o serie de ateliere organizate de noi în sfera artelor japoneze. Văzul, gustul, simțul tactil, nevoia de frumos și setea de cunoaștere a unei culturi complet diferite vor fi satisfăcute pe deplin prin experiente la care vor lua parte atât copiii, cât și adulții.

Ateliere de Teatru japonez de hârtie

Tehnica Kamishibai sau „teatrul japonez de hârtie” este o formă de a le povesti copiilor cu ajutorul unui set de ilustrații introduse și derulate într-o mică scenă de lemn. Aceasta își are originea în Japonia secolului al XII-lea, dar a fost reluată recent în instituțiile de educație formală și non-formală din Europa.

Cele 3 sesiuni programate vor crea împreună o poveste originală (prin diverse metode foarte simple și creative), vor ilustra episoadele acesteia și vor afla câteva tehnici de a interpreta dramatic povestea. Atelierele sunt coordonate de educatori specializați pe fiecare dintre componente: lectură creativă și creare de povești, ilustrație, actorie, respectiv: un educator muzeal, un artist plastic și un actor, toți cu experiență în lucrul cu grupe de copii de diverse vârste. Fiecare atelier durează 2 ore cu pauze.

Echipa care desfășoară Atelierele Kamishibai este formată din Iulia Iordan (educator muzeal, specialist în educația muzeală, membru al platformei Susține cultura în educație, scriitoare), Maria-Cosmina Dragomir (Artist profesionist, profesor de arte vizuale specializat în învățământul informal, ilustrator de carte) și Katia Pascariu (Actriță și trainer artistic, cu pregătire pe zona educațională și un master în antropologie pe tema relației dintre teatru și educația preuniversitară).

kami

Ateliere de Sushi

Cine nu și-ar dori să experimenteze această artă culinară exclusivistă? Ingredientele care vor fi puse la dispoziția participanților, astfel încât să creeze un produs personalizat, sunt: ardei, avocado, castraveți, măr, brânză, omletă japoneză, pui, somon crud, somon prăjit, orez, alge Nori.

Fiecare copil va face 7 piese de sushi, iar fiecare părinte, 12 piese. Produsele făcute de părinți se pot lua acasa în recipiente puse la dispoziție de Florin Trișcă, Sushi Chef.

nagano-sushi

Ateliere de Origami

Nu puține sunt beneficiile și cunoștințele pe care aceștia le dobândesc din punct de vedere geometric, în cadrul unui astfel de atelier, însă cel mai important e că învață lucruri complexe fără a avea senzația că sunt puși să învețe. O fac prin joc și voie bună și obțin o lucrare de care sunt mândri și încântați.

Realizarea modelelor origami creşte atenţia la detalii, ajută la îmbunătăţirea orientării în spaţiu, a gândirii logice, a preciziei, a disciplinei şi a comunicării.

Atelierele de origami vor fi susținute de Adina Rusu, președintele Asociației De Origami România și absolventă a Facultății de Pedagogie Primară și Preșcolară. A descoperit arta împăturirii hârtiei acum 9 ani si a împletetit-o într-un mod util cu dragostea față de copii, realizând cursuri și ateliere prin care îi aduce pe cei mici în fața pătratelor de hârtie.

origa

Ateliere de creație Ikebana

Ikebana, arta aranjării florilor, își are originea în practica budistă din Japonia de la începutul secolului al-VI-lea. Această artă izvorăște din tradiția și cultura japonezilor, exprimând caracterele lor orientate spre estetic, respect față de natură și meticulozitate.

Copiii vor vor afla despre istoria artei Ikebana, materialele necesare pentru a face un aranjament floral de tip Ikebana şi vor realiza, împreună cu părinții, propriul aranjament, totul sub îndrumarea Sandei Lazur, lector al Cursului de Ikebana din cadrul Centrului de studii romano-japoneze din Universitatea Romano- Americană din Bucuresti.

ikebana-2004-desiree-castelijn-beautiful

Ateliere de creație Oshibana

Oshibana este arta japoneză a florilor presate, care imortalizează frumusețea suavă a florilor și ierburilor. Copiii își vor putea exprima creativitatea într-un mod inedit, folosind materiale naturale și vor învăța să prețuiască natura, să fie în armonie cu ea.

În cadrul atelierului de creație oshibana, copiii vor realiza un tablou din flori presate pe baza kitului de plante pus la dispoziție, cu ajutorul Adinei Talpeș, artist Oshibana cu o experiență de peste 20 de ani în lucrul cu flori presate și numeroase expoziții în țară și străinătate.

oshi

Atelier de caligrafie japoneză

Shodo, caligrafia japoneză, este una dintre cele mai populare arte japoneze, învățată încă de la o vârstă fragedă de japonezi. Atelierul propune o introducere în această artă, precum și în cultura japoneză. Copiii pot învăța, în acest atelier, lucruri de bază despre caligrafia japoneză. Și cum caligrafia japoneză nu ar putea exista fără limba japoneză, participanții vor avea ocazia de a învăța și câteva cuvinte simple pe care vor încerca să le scrie cu pensula.

shodo

Atelierul se desfășoară sub îndrumarea Paulei Călin și a Laurei Merlan, două studente pasionate de limba și cultura japoneză.

Demonstrație Chado – ceremonia ceaiului

Chanoyū este intersecția fericită și unică a celor mai semnificative tradiții culturale Japoneze. Ceremonia Japoneză a Ceaiului transcende aceste tradiții, devenind universală prin simplitatea mesajului său: a face focul, a fierbe apa, a pregăti ceaiul și a-l oferi cu sinceritate și inimă deschisă, un act de omenie. Pentru a absorbi esenta acestei simplitati este nevoie de dedicatie, studiu și practică neîntreruptă.

Această demonstrație este oferită de Asociația Chado Urasenke Tankokai România Luminis, mai precis de către Gabriel Sōga Caciula sensei (instructor senior al Școlii Urasenke Romania) și Cristina Comanac (practicant și instructor al Școlii Urasenke Romania).

Chado-Tea-1-close-up

 Citește și:

Provocarea lecturii: tehnici prin care îi facem pe copii să citească (download)

Comments are closed.