Cum să-i facem pe copii să citească, într-o lume în care atenția lor este captată de atât de mulți stimuli? Abordarea lecturii în școală este o reală provocare, pe care profesorii trebuie să și-o asume, găsind soluții mai mult sau mai puțin inovative pentru a-i face pe elevi să descopere că pot fi vrăjitori adevărați și că, citind, lumea devine mult mai frumoasă.

Ideile de mai sus îi aparțin Anielei Mancaș, profesor de limba și literatura română la Aletheea și parte a colectivului de autori ai lucrării „Provocarea lecturii”, ghid metologic pentru dezvoltarea competenței de receptare a mesajului scris (proiect derulat de Institutul de Științe ale Educației).

Ceilalți coautori sunt Daniela Stoicescu, directorul educațional Aletheea și Ligia Sarivan, cercetator in cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei.

O nouă perspectivă asupra cititului

„Provocarea lecturii” vine în întâmpinarea profesorilor cu o nouă perspectivă asupra lecturii ca proces de comprehensiune, pe fondul performanțelor în scădere ale elevilor la disciplina limba și literatura română, la nivel național.

Suita de exemple construite și aplicate la clasă, inclusiv de către dascălii din comunitatea Aletheea, oferă alternative de citire activă și critică. Altfel spus, pentru a insufla copiilor pasiunea pentru lectură și a-i ajuta să culeagă toate beneficiile acestei activități esențiale în formarea lor, sunt necesare noi abordări didactice într-o societate a cunoașterii, aflată în continuă schimbare.

Soluții pentru stimularea iubirii de lectură

Ghidul „Provocarea lecturii” oferă soluții concrete în a-i transforma pe elevii de azi în iubitori de carte. Metodele sunt numeroase și le puteți afla integral parcurgând această lucrare amplă și practică. Dintre acestea, exemplificăm:

  • predarea reciprocă (elevii joacă rolul profesorului si-si explica unii altora pasaje citite);
  • mozaicul (grupuri de câte 5 elevi cercetează prin colaborare un anumit aspect al texului, fiecare devenit expert în predarea subtemei învățate);
  • diagrama Venn (doua cercuri mari care se suprapun partial, folosite pentru a descrie asemănări și deosebiri între două texte sau personaje);
  • procedeul recăutarii (în perechi, elevii citesc textul alternativ, se opresc după fiecare paragraf și își pun întrebări despre ce au citit).
  • Ciorchinele
  • Ciorchinele

La Aletheea, ne concentrăm în mare măsură eforturile de a încuraja cititul textelor literare si non-literare prin metode care dezvoltă gândirea critică și creativă.

De pildă, una din tehnicile motivaționale pe care o folosim se numește “Copacul Timpului”. Inspirăm copiii să fie responsabili și sinceri în privința lecturii, îndrumându-i să marcheze în copac, prin colorare, fiecare 20 de minute petrecute citind. Astfel, perioadele colorate se însumează, iar copiii au dovada clară a timpului dedicat cititului.

Copacul lecturii

 

Vă invităm să parcurgeți ghidul “Provocarea lecturii”, fie că sunteți profesori, elevi, părinți sau bunici, pentru exemple nenumărate de tehnici noi și eficace de stimulare a pasiunii pentru lectură.

 Descărcați Provocarea lecturii:

Foto Provocarea lecturii

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.