Pentru Andreea Cotițosu, care s-a alăturat echipei Aletheea încă de la înființare, a fi profesor aparține de identitatea ei culturală. „Fac parte dintre acei norocoși pentru care meseria înseamnă bucurie” – spune despre ea. Profesoară de limba franceză și dirigintă pentru elevii clasei a VIII-a, Andreea este unul dintre cei 5 profesori ai școlii care au obținut certificarea EQ Educator de la Six Seconds, o organizație non-profit dedicată studiului inteligenței socio-emoționale în școli.
Într-o discuție înregistrată după finalizarea programului și certificare, demers care a durat peste un an și jumătate, Andreea vorbește despre importanța educației socio-emoționale (SEL) în procesul de învățare și despre modul în care a pus în practică la clasă informațiile, metodele și abilitățile pe care le-a dobândit.
Am întrebat-o cum vede școala astăzi: „Exact așa cum o vedeam când eram copil. Un loc minunat, în care începi să descoperi, să înțelegi și să înveți. E acel loc unde ajungi uneori cu nerăbdare, alteori cu inima cât un purice și, de cele mai multe ori, ajungi firesc, exact cum ajungi acasă.”
Dar cum definește educația socio-emoțională, acum, după finalizarea programului EQ Educator? „Pentru mine, e ca oxigenul. Te ajută să respiri și să funcționezi, dând randament. Dacă ar fi să dau o definiție proprie, aș spune că educația socio-emoțională e o sursă de energie pentru acea celulă esențială numită educație, în general. Iar dacă este să mă gândesc la o școală unde educația socio-emoțională e la ea acasă, aș spune că este o școală incluzivă din toate punctele de vedere, în care particularitățile și diferențele dintre elevi devin un firesc.”
În contextul în care tot mai mulți tineri își petrec timpul liber exclusiv pe canale social media, lucru pe care îl blamăm cu ușurință, am vorbit cu Andreea despre modul în care noi, adulții, putem deveni participanți activi în modul în care copiii își iau informațiile din mediul online. Am întrebat-o, prin prisma experienței ei de profesor, cum ar descrie procesul de învățare la elevi, astăzi: „Este un proces extrem de complex. Când ne gândim la el, trebuie să luăm în calcul dinamica tuturor elementelor sociale în care acești copii se dezvoltă. Trebuie să ne adaptăm noi, dascălii, să fim flexibili și să înțelegem că azi, ei au o altfel de normalitate.” Dar care ar fi elementul cheie în acest proces? „Copiii au nevoie să învețe cum să învețe și noi trebuie să fim acolo să îi ajutăm.”
Revenind la propria ei experiență de învățare, regăsind-se chiar ea în rolul de elevă, am provocat-o pe Andreea să îmi spună cum a fost pentru ea programul EQ Educator – „prin participarea la acesta, am primit confirmarea și întărirea faptului că pot să-mi structurez noțiunile de educație socio-emoțională și că îmi pot așeza mult mai ușor toate piesele de puzzle în ceea ce privește educația.” Cu toate instrumentele de educație socio-emoțională la îndemână, ea și-a propus să înceapă noul an școlar cu întregul concept de navigare a emoțiilor: „Încerc să îl duc la un nivel de celulă. Navigarea emoțiilor nu înseamnă doar a fi atent la ce se întâmplă în jurul tău, la audiență, ci pur și simplu începi să îi antrenezi pe copii să fie mai liniștiți, să aibă răbdare, să asculte, să asculte activ, să înțeleagă…”
În modelul Six Seconds, navigarea emoțiilor este o competență care se referă la capacitatea de a înțelege, de a ne gestiona emoțiile pe care le simțim și de a le transforma în resurse strategice atunci când luăm decizii. Pornind cu acest obiectiv în minte, am fost curioasă să aflu care sunt competențele de educație socio-emoțională pe care și-a propus să le vadă dezvoltate la elevii ei? Iar în cele ce urmează, Andreea vorbește despre sensibilizare culturală, capacitatea de a se adapta contextelor, exersarea optimismului, abilitatea de a nu mai reacționa impulsiv sau, dimpotrivă, de a nu fi lipsiți de reacție în diferite contexte, din teama de eșec:
Identificându-se la nivel profund cu meseria de dascăl și asumându-și activ rolul de „profesor de optimism”, nu m-am putut abține să nu o întreb pe Andreea care este motorul ei personal, de ce face ceea ce face?
Larisa Sohorca este fondator Walnut Wisdom și facilitator pentru inteligența socio-emoțională certificat Six Seconds.
Aletheea este prima școală din România care are profesori certificați EQ Educator, așa cum anunțam într-un articol precedent, un program al organizației Six Seconds ce oferă profesorilor instrumente practice și tehnici de dezvoltare a competențelor și aptitudinilor socio-emoționale în rândul copiilor, pentru a-i sprijini să aibă mai mult succes la școală și în viață.
Dacă doriți să aflați mai multe despre felul în care Andreea Cotițosu integrează educația socio-emoțională la Aletheea, vă invităm să urmăriți înregistrarea evenimentului „Educating Heart and Mind” organizat online de Six Seconds.