Coeficientul de inteligență (IQ-ul) este cel mai puternic și relevant predictor al reușitei în orice activitate profesională. Inteligența nativă poate fi cultivată prin diverse metode, a căror eficacitate este cu atât mai mare, cu cât aceste tehnici sunt folosite în prima parte a vieții.
IQ-ul este o formă de măsurare a capacității intelectuale deținută de o persoană. Termenul a fost inventat de psihologul german William Stern în anul 1912, primul care a oferit o variantă viabilă de analizare a inteligenței.
Potrivit dicționarului Webster, coeficientul de inteligență este definit ca “nivelul inteligenței unei persoane indicată de un test de inteligență; raportul dintre vârsta mentală a unei persoane și vârsta sa cronologică, multiplicat cu 100”. Indicativul mediu de inteligență este 100, iar cel superior este de peste 130 (sub 2% din populație).
IQ-ul cu care o persoană se naște poate crește în contextul cultivării inteligenței, ce se poate realiza printr-o următoarele metode care și-au dovedit eficacitatea de-a lungul timpului.
Rezolvarea problemelor aptitudinale
Un copil își poate îmbunătăți considerabil scorul IQ prin rezolvarea de probleme matematice din sfera probabilităților și a permutărilor, de tip distanță-timp etc., care asociază principiile matematice de bază cu situații din viața reală.
Intepretarea de date și rezolvarea de probleme cresc capacitatea de a găsi soluții prin îmbunătățirea gândirii logice și critice. Aceste aptitudini sunt baza creșterii nivelului de inteligență.
Lectura și înțelegerea verbală
Lectura regulată antrenează capacitatea de înțelegere și corelare a datelor, iar verbalizarea ajută la îmbunătățirea vocabularului și a comunicării. Cititul are un impact major asupra nivelului de inteligență generală.
Jocurile
Practicarea jocurilor precum tenisul, baschetul, tenisul de masă etc. stimulează acuitatea mentală și agerimea. Miscările rapide din timpul jocului intensifică circulația sanguină la creier, iar coordonarea ochi-mâini ajută la creșterea capacității de concentrare.
Șahul este un sport excelent pentru creșterea nivelului IQ, atât prin îmbunătățirea capacității de concentrare și rezolvare de probleme, cât și prin antrenarea gândirii strategice și anticipative.
Rezolvarea cubului Rubik, a rebusului sau a puzzle-urilor reprezintă o cale excelentă de creștere a nivelului de IQ.
Alimentația corectă
S-a demonstrat științific că anumite alimente, consumate regulat, îmbunătățesc randamentul cerebral. Citricele, legumele verzi, alunele, produsele bogate în acizi esențiali omega-3 și alte surse alimentare de vitamine și minerale contribuie semnificativ la stimularea funcțiilor cognitive.
Tehnica VAK
Această tehnică antrenează mai multe componente, respectiv văzul, auzul și kinestezia (VAK). Cititul și scrisul în același timp, testele cu reprezentări grafice și ilustrațiile sunt utile persoanelor care învață cel mai bine pe cale vizuală. Metoda auditivă presupune reținerea și corelarea informațiilor percepute din prelegeri orale, conversații sau lecții audio. Învățarea prin kinestezie presupune folosirea mișcarilor. Adaptarea acestor trei căi de învățare la nevoile individuale asigură o stimulare puternică a inteligenței generale.
Streaming-ul de imagini
Este o tehnică modernă care ajută, esențial, la dezvoltarea gândirii creative. Vizualizând anumite probleme, este mai ușor să găsești soluția. Tehnica a fost dezvoltată de Win Wanger, denumind-o un factor esențial al inteligenței lui Albert Einstein.
Streaming-ul de imagini combină gândirea vizuală și verbală, stimulând memoria la nivel inconștient.
Alte tehnici de creștere a nivelului de inteligență sunt Pseudo Telechinezia, PTMR-ul, Rotația Mentală, Armonica Creierului sau Expansiunea Mentală Duală, însă măsura în care acestea funcționează face încă obiectul multor dezbateri pro și contra în rândul psihologilor.
Citește și:
5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copiilor
Cum să le citiți copiilor ca să devină adulți de succes
Cum să învățăm copiii să iubească știința