Singapore este statul cu cele mai bune performanțe obținute de elevi la nivel mondial, potrivit celei mai recente statistici efectuate de Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OECD).
Rezultatele prestiosului Program pentru Evaluare Internațională (Programme for International Assessment – Pisa ) sunt făcute publice o dată la fiecare trei ani, pentru a evidenția standardele educaționale de la nivelul țărilor dezvoltate.
Țările asiatice, noile premiante în educație
În timp ce Filanda și Estonia, cu modelele lor alternative de învățământ, rămân în continuare pe locuri fruntașe în clasamentul performanțelor obținute de elevi, țările asiatice par să își adjudece medalia de aur în ierarhia celor mai bine pregătiți elevi ai lumii.
Liceenii din Singapore au demonstrat, în cadrul testelor Pisa, că dețin cele mai bune aptitudini în domenii de studiu variate, mai exact în matematică, științe și literatură.
Marea Britanie a ajuns tocmai pe locul 14 în clasamentul de anul acesta, elevii fiind tot mai slab pregătiți în științele exacte. China a ajuns pe locul 10 în ierarhie, după ce în 2009 și 2012 a ocupat primul loc. Canada, împreună cu statele scandinave, au dominat clasamentul din rândul țărilor non-asiatice, în literatură.
Top 10 țări fruntașe la matematică
- Singapore
- Hong Kong
- Macau
- Taiwan
- Japonia
- China
- Coreea
- Elveția
- Estonia
- Canada
Top 10 țări fruntașe la literatură
- Singapore
- Canada/ Hong Kong
- Finlanda
- Irlanda
- Estonia
- Coreea
- Japonia
- Norvegia
- Noua Zeelandă/Germania/Macau
Statele Unite au ocupat un modest loc 25 în clasament, situându-se sub medie în științele exacte.
România se clasează pe locul 48 din cele 72 de țări participante, înregistrând progrese în ierarhie față de testările din anii trecuți. Țara noastră este întrecută de Slovenia, Polonia, Cehia, Letonia, Ungaria, Lituania, Croația, Slovacia și Bulgaria în rândul țărilor europene.
Despre testele Pisa
Testarea internațională se desfășoară o dată la 3 ani și reflectă nivelul elevilor de liceu la matematică, științe și literatură. Peste 500.000 de copii în vârstă de 15-16 ani dau testele Pisa pentru a-și reprezenta țara de proveniență.
Subiectele sunt concepute de profesioniști în educație din întreaga lume, pentru a observa în ce măsură sunt capabili elevii să aplice cunoștințele acumulate la școală în situații reale. Rezultatele excepționale înregistrate de liceeni din Estul Asiei a născut noi întrebări legate de natura sistemului de învățământ ideal
“Faptul că elevii din majoritatea țărilor asiatice consideră că succesul școlar este, în sine, produsul muncii asidue și nu a inteligenței moștenite, sugerează că educația și contextul social pot face o diferență în insuflarea acelor valori necesare reușitelor școlare”, a transmis directorul în educație al OECD, Andreas Schleicher.
Rezultatele testelor Pisa au arătat și cât de mult timp dedică elevii studiului, atât la școală, cât și acasă. Orele petrecute învățând se pare că nu sunt relevante când vine vorba de performanță.
Elevii din China au învățat în total 57 de ore pe săptămână și au obținut rezultate mai slabe decât liceenii din Finlanda, care dedică studiului, în medie, 36 de ore săptămânal.
Modelul de predare creativ și personalizat adoptat de țările scandinave rămâne unul performant și susținut de profesioniștii în educație, acesta fiind eficace nu doar în termenii pregătirii teoretice a elevilor, ci și în raport cu pregătirea practică a acestora pentru viața profesională și cu satisfacția școlară a elevilor.
Citește și: