Legea 1

Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău.

Legea 2

Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât acestea nu intră în contradicție cu Legea 1.

Legea 3

Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau cu Legea 2.

Cred că inteligenţa emotională face diferenţa între om si robot.

Consider că oamenii nu pot învăța un robot să înțeleagă și să simtă emoțiile, deoarece asta ar face roboții să gândescă singuri, să aiba dorințe, să ia decizii bazate pe emoții. Ar putea chiar să facă grevă, dacă nu le oferim ce își doresc (vor vrea aceleași drepturi cu ale oamenilor). În acest caz, ar însemna că oamenii vor avea obligații față de ei, pentru că orice drept naște o obligatie. S-ar încalca astfel legile roboților. Așadar, cred că o lege zero mai potrivita ar fi: să nu îi lăsam pe roboți să înțeleagă/să aibă și să simtă emoții.

Va deveni omul inutil pentru societate, dacă roboții vor face totul în locul lui?

Nu am o rezolvare clară pentru această problemă, însă pot să mă întreb dacă nu cumva  ar trebui să existe o lege legată de numărul de roboți pe care vom avea voie să îi construim. Deja ne punem problema suprapopulării planetei (vor fi atâția oameni, încât nu vom mai avea loc pentru toată lumea). Mă gândesc că medicina evoluează, că va scădea mortalitatea, de aceea nu cred că ne permitem să creăm roboți a la longue.

Ce vor face oamenii când vor apărea roboții, astfel încât să rămână echilibrați, să mai aibă multumire de sine și respect?

Mă pot referi la ce nu vor realiza roboții niciodată (cel puțin nu în viitorul apropiat): meditație, relaționare, atașarea emoțională, artă (fără să fie ghidați de anumiți algoritmi). Nu vor înțelege nici emoțiile, deoarece nu le vom da noi voie. Așadar, lucrurile pe care le pot face oamenii pentru a nu se degrada mental sunt precizate mai sus (să se ocupe de sine și de emoțiile lor). De asemenea, pentru a nu se degrada fizic, este foarte important ca oamenii să își continue activitățile în mod normal (să nu se schimbe nimic în acest sens). 

Sunt sigur că, în viitor, oamenii vor fi mulțumiți de cu totul alte lucruri sau experiențe, prin comparație cu cele de azi. De fapt, cred că tot realizările din artă, sport, poezie, muzică și dezvoltare personală ne vor da sens. Din punct de vedere psihologic, vom simți în continuare nevoia de a fi apreciați de cei din jur, de a fi văzuți și înțeleși!

Comments are closed.