Activitățile lunii martie la Aletheea vorbesc despre inventare, reinventare și despre valoarea din esența tuturor lucrurilor pe care le facem – Binele. Copiii au fost invitați să inventeze și să inoveze, să-și proiecteze viitorul în cele mai îndraznețe nuanțe și să creeze frumosul cu propriile mâini.
Vă invităm să urmăriți rememorarea lucrurilor frumoase pe care le-am trăit în martie la Aletheea, luna Inventării/Reinventării și a Binelui.
Mami, te iubesc!
Pentru că martie debutează cu manifestarea aprecierii și a iubirii pentru doamne și domnișoare, în special pentru mame, copiii au pregătit un moment muzical emoționant cu sprijinul prof. de muzică Andrei Lăzăroiu.
La clubul Click_Declick, cei mici și-au exprimat, în format digital, gândurile sincere pentru mama. Poveștile digitale care au luat astfel naștere reflectă întocmai recunoștința, atașamentul, iubirea și admirația pentru cea mai importantă ființă din viața noastră.
Ziua de 8 Martie ne-a oferit prilejul să organizăm ateliere pentru mămici de confecționat cadouri simbolice de suflet. Copiii au “complotat” cu profesorii în organizarea unui program menit să le surprindă plăcut pe mămici. Confecționarea de felicitări, obiecte decorative și aranjamente florale a dus la transmiterea celor mai autentice mesaje de iubire și apreciere.
Jocul “Recunoaște mama”, în care copiii și-au recunoscut părintele legați la ochi, a completat atmosfera plină de dragoste cu mult amuzament. Fotografiile surprinse vă oferă o imagine vie a momentelor unice trăite cu multă emoție.
Târg de carte străina Educațional Centre Oxford
Educational Centre Romania a venit la Aletheea cu un stand de carte străină menit să ne aducă aproape cele mai bune titluri din beletristica pentru copii, cărți de activități distractive-educative, teste Cambridge, culegeri de gramatică, dicționare și alte lucrări valoroase pentru extinderea cunoașterii și exersarea limbilor străine.
Cum arată o fracțiune de secundă din viața unei picături de apă
La Clubul Foto, elevii au plonjat în culori și au demonstrat, printr-un exercițiu de sincronizare, că pot surprinde în imagini o fracțiune de secundă din viața unor picături de apă.
Iată doar câteva dintre fotografiile rezultate.
Atelier de bijuterii din materiale textile
Irina Ionescu, artistă înzestrată cu darul de a face minuni din material textil, a adus primăvara la Aletheea printr-un atelier de confecționat coliere și alte accesorii feminine.
Pe lângă faptul că am aflat ce minunății se pot naște din materiale surprinzătoare, ne-am bucurat de energia pozitivă a Irinei, de suveniruri cu care ne mândrim și de o priveliște neprețuită – aceea a fetelor bucuroase că petrec timp de calitate cu mamele lor, construind împreună frumosul palpabil și, mai ales, pe cel sufletesc.
Five o’clock tea a la Madeleine de Proust
Copiii claselor a 3-a și a 4-a au fost actorii principali ai unei călătorii inedite în timp, prin intermediul madeleinei lui Proust savurată la un friendship tea.
Astfel, proiectați în viitor, copiii alături de profii Roxana, Andreea, Cătălina și Oliver au reinventat trecutul, aducând în prim plan amintirile cele mai plăcute trăite în viața de elev Aletheea.Toate acestea s-au petrecut în dimineața însorită a zilei de 23 martie, în locul perfect pentru magie – Carturesti Educational.
Ziua cu picnic
Ziua cu moț de joi, 23 martie, s-a transformat azi într-o ocazie perfectă de a ne bucura de un picnic relaxant în curtea școlii.
Dezmierdați de razele blânde ale soarelui, copiii s-au bucurat de gustări delicioase, discuții amuzante, jocuri antrenante și multă voie bună. Bine ai venit, primăvară!
Vizita la Atelierul Cunoașterii
Clasele pregătitoare au petrecut o dimineață pe cinste în Oraselul Cunoasterii, participând la atelierul “Roboțelul echilibrist”. Cei mici au aflat ce este centrul de greutate, cât este de important în fiecare zi și care sunt organele responsabile cu echilibrul corpului uman.
Experiența de învățare a fost completată cu succes de jocul cu exponatele, care reprezintă fiecare un experiement științific în sine. Recomandăm cu căldură călătoriile în Orașelul Cunoașterii, un spațiu în care știința se învață cu zâmbetul pe buze!
Atelierul de bijuterii cu flori naturale
Diamante, safire sau rubine, toate palesc în fata frumusetii florilor naturale folosite ca elemente pentru crearea unor accesorii extrem de feminine si delicate.
Ne-am convins de acest lucru în cadrul atelierului cu care Sanda Lazur ne-a bucurat nespus în ziua de vineri, 25 martie. Fetele si mamele lor au învatat sa confectioneze bijuterii naturale, inspirate de îndemânarea, talentul si energia pozitivă a invitatei noastre de onoare.
Science Week
Săptămâna 27-31 martie a fost, la Aletheea, “Science Week”, ceea ce ne-a dat prilejul să explorăm activități științifice în cele mai neașteptate moduri.
Prof. George Popescu a lansat provocarea “Fear Factor” la orele de științe de la gimnaziu, un joc al simțurilor prin care copiii, legați la ochi, au încercat să recunoască ce “surprize” le-au fost puse în palmă (șoricei și insecte de jucărie, fructe și legume ajunse într-o stare necomestibilă etc.).
Curajoșii participanți la experiment nu doar că s-au amuzat de propriile reacții la stres, ci și-au descoperit și temerile ascunse, testându-și totodată și percepția în lipsa văzului.
Tot Science Week a fost pretextul perfect să ne bucurăm de o călătorie în trecutul îndepărtat, tocmai în era dinozaurilor. Dr. Cristian Ciobanu de la Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului le-a vorbit copiilor de la clasele a 5-a și a 6-a despre dinozaurii pitici care au trăit pe teritoriul României cu milioane de ani în urmă. Copiii au aflat că “Balaurul bondoc” este cea mai recentă specie de dinozaur descoperită în țara noastră și au studiat îndeaproape fosilele viețuitoarelor preistorice cu mare entuziasm.
Ne-am îndrăgostit de elementele de geodiversitate, biodiversitate și de identitate culturală regăsite în Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului, un obiectiv pe care îl vom vizita cu siguranță în viitorul apropriat.
Assembly
Assembly-ul ciclului primar din această lună a stat sub semnul “Inventării” și “Reinventării”. Copiii și-au prezentat proiectele în fața celui mai important public din lume – părinții lor.
Clasa pregătitoare și-a surprins audiența cu dansuri populare și cântecele care ascund un mesaj important, pe când clasele I au arătat cum va fi lumea peste 50 de ani (prin proiecții sub formă de povești și desene cu personaje fantastice și case zburătoare). Tot elevii din clasa I au prezentat câte o invenție inspirată din universul copilăriei în română, franceză și germană și au transmis un mesaj puternic prin cântecul inspirațional “On ecrit sur les murs“.
Copiii din clasa a II-a au inventat și reinventat jocuri de echipă. Părinții, care s-au jucat alături de copii, au fost invitați la final să lase pe panoul clasei păreri/sentimente născute în urma experienței. Clasa a III-a ne-a surprins cu o serie de obiecte inventate de ei din materiale obișnuite, sub forma unor lucruri create de copii pentru a folosi adulților. Prin pași mici, dar hotărâți, reinventăm lumea viitorului!
Săptămâna dedicată științei s-a încheiat glorios cu “Science Fair”. Reprezentări ale peisajelor din Cretacic sau din păduri de foioase, sistemul solar recreat din materiale neașteptate, vulcani care erup, spectacole cu baloane din săpun sau roboți automatizați din piese de lego – cu toate acestea ne-au surprins copiii claselor IV-VIII în cadrul evenimentului.
Dezinvolți, foarte bine pregătiți și bucuroși să-și expună proiectele, copiii au uimit audiența cu invențiile și experimentele lor surprinzătoare. Copiii din ciclul primar au analizat atent fiecare exponat și au primit explicații detaliate despre fenomenele știițifice de la colegii lor mai mari. Părinții au aplaudat performanțele copiilor și le-au descoperit noi aptitudini care merită să fie fructificate. Assembly-ul de luna aceasta a reinventat, cu adevărat, universul elevilor Aletheea!
Aprilie ne invită să “Descoperim România” și să explorăm valoarea cea mai reprezentativă pentru această lună specială – “Credința”. Rămâneți alături de noi în călătoria în care încercăm să construim personalitatea copiilor pe baza unui sistem de valori, să formăm tineri autonomi, care nu se tem de schimbare, oameni calzi şi pozitivi, cu un comportament controlat prin recompense şi nu prin pedepse.
Citește și:
Retrospectiva lunii februarie la Aletheea
Retrospectiva lunii ianuarie la Aletheea
Retrospectiva lunii decembrie la Aletheea
Retrospectiva lunii noiembrie la Aletheea