În fiecare lună, activitățile pe care le desfășurăm la Aletheea vin în completarea competențelor dobândite prin curriculumul românesc și materiile opționale. Explorarea valorilor clasice promovate de școala noastră se realizează prin proiecte menite să învețe copiii cum să învețe, construindu-și astfel competențe cheie pentru viitor. În noiembrie, am privit lumea ca pe un caleidoscop, bucurându-ne împreună de numeroase activități închinate valorii lunii – diversitatea.
Astfel, luna noiembrie la Aletheea s-a încheiat cu o diversitate de activități de învățare, în care care copiii s-au implicat din plin, intelectual și emoțional. Vă invităm să parcurgeți o scurtă trecere în revistă a tuturor experiențelor pe care comunitatea Aletheea le-a trăit în luna educației ca un caleidoscop!
Prima întâlnire cu „Fabulafia”
Ziua de 8 noiembrie a marcat prima vizită la Aletheea a Cristinei Durică, editorul revistei literare ilustrate pentru copii „Fabulafia”. Publicația este concepută ca o carte de povești, cu scrieri si ilustrații în primă apariție (conținutul este realizat de autori și ilustratori români activi in spatiul creației pentru copii). Fabulafia iși propune să-i apropie pe copii de lectură și, în același timp, să le cultive și educația vizuală.
Cristina Durică a susținut o activitate de lectură la clasa a III-a, învățându-i pe copii să recunoască o parte din omonimele limbii române, cu care aceștia au și scris propriile povești.
Vizitele Ambasadelor la Aletheea
Curioși să afle cât mai multe lucruri interesante despre celelalte țări ale lumii, copiii au primit cu mare entuziasm vizitele Ambasadelor Irlandei, Islandei, Danemarcei și Statelor Unite ale Americii la Aletheea. Am asistat cu mic, cu mare, la prezentările susținute de reprezentanții instituțiilor în cadrul întalnirilor de dimineață, aflând informații noi și utile despre istoria, geografia, legendele, simbolurile și personalitățile țărilor nordice și ale Statelor Unite ale Americii.
80 de ani de existență a Institutului Francez în România
Pe 10 noiembrie, „La dame blanche aux yeux bleus”, căci așa este supranumit L’Institut français, a împlinit 80 de ani de existență în România. Cu acest prilej festiv, ciclul gimnazial francofon a vizitat instituția, explorând mediateca Institutului, distrându-se cu jocuri educative de societate în limba franceză și aflând numeroase lucruri utile și interesante despre activitatea instituției culturale.
Ora de Științe la Grădina Botanică
În data de 11 noiembrie, într-o frumoasă zi de vineri, copiii din clasa a IV-a au vizitat Grădina Botanică în scop educativ și, mai ales, distractiv. Echipați cu mănuși și pungi, copiii au format echipe de cercetași și au colectat cele mai interesante suveniruri ale naturii (frunze, crenguțe, muguri, petale etc.), pe care să le studieze apoi în laboratorul de Științe. Serele, Muzeul Botanic și aleile grădinii au completat cu brio experiența minunată de explorare și învățare așa cum ne place – liber, creativ, practic!
Aletheea, în programul Târgului Internațional Gaudeaums 2016
Îndrăgostiți de lectură, copiii noștri nu puteau să lipsească de la cel mai mare eveniment cultural al lunii noiembrie – Târgul Internațional Gaudeamus. Însă elevii nu au fost simpli vizitatori, căci Aletheea a fost inclusă în programul oficial de evenimente al târgului prin atelierele „Detectivii de cărți” și „Atelierul de lectură și autocunoaștere”, coordinate de prof. Tamara Popa și Aniela Mancaș. Copiii au descoperit cât de mult îi ajută cititul să se descopere pe ei înșiși, și-au completat colecția personală de cărți și au salutat cu bucurie cultura, asimilată prin studiu, cooperare și exprimare liberă.
Vizitele la muzee, întotdeauna o plăcere
Ce modalitate mai bună de a explora diversitatea, decât vizitarea unui muzeu? În lista activităților potrivite umbrelei tematice a lunii noiembrie la Aletheea s-a înscris și vizita clasei a VIII-a la Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Biblioteca Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Elevii au putut observa cât de armonios se îmbină arta și științele, reflectând totodată asupra propriei atracții către vocația de arhitect.
Miercuri, 23 noiembrie, a venit rândul copiilor de la ciclul primar să viziteze Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, pentru a observa diversitatea florei și faunei din toate colțurile lumii.
Călin Goia, din toată inima pentru Aletheea
Joi, 24 noiembrie, va rămâne o zi specială pentru Aletheea. Călin Goia, solistul trupei Voltaj, ne-a făcut onoarea să ne viziteze școala, să ne bucure cu mesaje inspiraționale despre muzică și educație, să ne cânte și să ne arate ce înseamnă să fii un artist desăvârșit.
Am aflat ca un bun muzician excelează și la alte materii de la școală, așa cum muzica dezvoltă abilități complexe chiar și din afara ariei artistice. Am împărtăsit preferințe muzicale și am cântat piesa „Din toată inima” în acorduri de chitară, împreună cu faimosul artist român. Călin Goia ne-a lăsat și un mesaj în Cartea de Onoare, exprimându-și simpatia pentru elevii noștri dezinvolți și independenți.
Expoziția interactivă de mandale și proiectele Assembly de la gimnaziu
La final de lună, apreciem de fiecare dată munca elevilor depusă pentru realizarea proiectelor construite în jurul valorii care guvernează luna în curs. Pentru copiii de la ciclul primar, a fost vorba despre organizarea Expoziției Interactive de Mandale, create cu iscusință de copii și evaluate de colegi, profesori, părinți și bunici. Expozanții, împreună cu invitații lor, au apreciat operele preferate prin postarea de bilețele cu mesaje pozitive.
Părinții au fost impresionați atât de mandalele realizate de copii, cât și de impactul extraordinar asupra celor mici al aprecierilor primite:
“Sunt absolut minunate! Iar bucuria din ochii copiilor când și-au văzut mandalele apreciate si ‘premiate’ cu bilețele, neprețuită. Ne-au inspirat și pe noi părinții să fim creativi și autentici”, a transmis Cristina Dogaru, părinte din comunitatea Aletheea.
Nici copiii de la ciclul gimnazial nu s-au lăsat mai prejos! Au îndeplinit cu succes faimoasa provocare „Mannequin Challenge”, au realizat un interviu în limbi străine pe care nu le-au studiat la ore și au pus în aplicare celebrul „Flat Stanley Project” (proiect educațional prin care elevii pot călători prin lume prin intermediul unui personaj desenat de ei).
Copiii au prezentat și al doilea număr al revistei Aleteen Fanzine, ne-au spus ce cred că înseamnă iubirea într-un video realizat exclusiv de elevi și au susținut un moment artistic de dans și gimnastică demn de toată admirația.
Un final de lună pe care îl aplaudăm cu mândrie!