Pregătirea pentru viitor își are bazele la școală, mai ales dacă vorbim despre descoperirea afinității pentru o carieră sau alta. În februarie, meseriile au intrat într-un duel menit să reflecte importanța și frumusețea lor în economia de piață. Dar nu oricum, ci în contexte prin care copiii au putut să înțeleagă că Respectul este cel mai important ingredient pentru a ieși învingător din această “confruntare”.
Ne-am bucurat de numeroase activități în școală și în afara ei, care au vorbit copiilor despre diversitatea meseriilor, onoarea unei uniforme cu greutate, frumusețea de a descoperi propriul talent sau poveștile de succes ale unor profesioniști care au făcut istorie în domeniul lor de activitate.
Vă invităm să urmăriți rememorarea lucrurilor frumoase pe care le-am trăit în februarie la Aletheea, luna Duelului Meseriilor și a Respectului.
Vizita pompierilor și a polițiștilor
Am început luna februarie cu vizita pompierilor militari profesioniști de la ISU București-Ilfov. Aceștia le-au povestit copiilor despre natura acestei nobile meserii, dar mai ales despre provocările și virtuțile sale – puterea de sacrificiu, loialitatea și onoarea. Elevii din ciclul primar și gimnazial au avut șansa și de a analiza îndeaproape autospeciala de intervenție, primind răspunsuri pentru fiecare întrebare direct de la specialiști.
Și pentru că nicio societate nu poate funcționa fără dreptate și ordine, am avut onoarea să primim vizita a doi agenți de poliție de la Direcția de Prevenire a Criminalității. Aceștia au arătat copiilor ce înseamnă să porți această uniformă, ce avantaje are această meserie și ce obstacole întâmpină, totul într-o prezentare interactivă și pe înțelesul tuturor.
Daniel Tudorică și meseria jocului fără sfârșit
Daniel Tudorică a adus atmosfera magică a Teatrului „Ion Creangă” în rândul copiilor noștri de la clasele pregătitoare. Actorul le-a povestit celor mici cum te poti juca întreaga viață dacă alegi această profesie a bucuriei nemuritoare, ce înseamnă să te pregătești pentru un rol și cum poți să intri în pielea unor personaje.
Un actor are marele privilegiu de a trăi mai multe vieți, ne-a transmis invitatul nostru special. Cât de frumos am trăit experiența, ar fi de prisos să mai spunem!
INTERVIU: Despre cum să te joci toată viața, cu actorul Daniel Tudorică
Geo Bate Șaua și pasiunea sa pentru cai
Președintele Asociației “Bate Șaua să priceapă iapa”, Geo, ne-a bucurat cu o vizită dedicată unei meserii care nu va pieri, probabil, niciodată: potcovitul.
GeoBateȘaua a renunțat la cariera sa de succes în publicitate (ca director de creație), pentru a se dedica marilor sale pasiuni: pedalatul și caii. Copiii din ciclul primar au aflat ce înseamnă să fii meșter potcovar, cum se fac potcoavele și ce presupune îngrijirea cailor. O lecție despre o meserie străveche, proiectată în direcția iubirii pentru natură și tradiție.
Atelierul de astronomie cu Adrian Sonka
De Ziua Îndrăgostiților, am sărbătorit iubirea explorând Universul. Adrian Sonka ne-a dus într-o călătorie printre stele în cadrul celui mai distractiv atelier de astronomie din Univers. Copiii de la ciclul primar, fascinați de cer și spațiu, au susținut cu entuziasm dialogul despre stele, planete și constelații propus de spiritualul Adrian. Am rămas cu o dorință aprinsă de a repeta experiența! Mulțumim Adrian Sonka și PlaYouth pentru energia extraordinară și prezentarea educativă.
Vizita la Școala de Televiziune
Copiii de la ciclul primar și-au petrecut dimineața de 15 februarie la Scoala de Televiziune STV, un loc magic, unde cei mici pot învăța ce înseamnă să fii prezentator, scenarist, producător sau operator TV. Însăși celebra Raluca Moianu i-a familiarizat pe elevii Aletheea cu această lume fascinantă, cu mult tact și cât se poate de antrenant.
In direct la Radio România Cultural
Realizatorii emisiunii Stiinta in Cuvinte Potrivite de la Radio România Cultural, Corina Negrea și Dan Manolache, au primit în studio 10 elevi Aletheea să-și împărtășească gândurile în direct și să se îndrăgostească iremediabil de lumea radio-ului. Emisiunea dedicată celor 453 de ani de la nașterea lui Galileo Galilei și altor subiecte interesante i-a inclus în program și pe elevii școlii noastre, ascultători fideli ai emisiunii dedicate minților strălucite.
Vizita cosmonautului Dumitru Prunariu
Ce model mai bun pentru a aspira la o carieră excepțională și-ar putea alege un copil, decât primul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiu? Dumitru Prunariu, singurul român care a bifat această performanță, aviator, inginer și diplomat, a venit azi la Aletheea să marcheze pentru noi ziua de 16 februarie ca fiind una istorică.
Un adevărat exemplu de perseverență, curaj, inteligență, cultură și pasiune pentru știință, Dumitru Prunariu a susținut o prezentare fascinantă despre spațiul cosmic, pregătirea sa timp de 3 ani pentru misiunea Soiuz 40 și experiența sa în spațiu timp de 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.
Lecția de jurnalism și umanitate dată de Melania Medeleanu
Celebra prezentatoare TV, specialistă în dicție și public speaking Melania Medeleanu ne-a oferit o adevărată lecție de jurnalism, umanitate și bucurie de a te dedica complet pasiunilor.
Copiii de la ciclul gimnazial au intrat în pielea reporterilor, gazetarilor, redactorilor de știri și prezentatorilor TV (ba chiar și-au construit și un televizor dintr-o cutie de carton), ajutați de Melania să înteleagă meseria acestor profesioniști.
Apoi am aflat despre ONG-ul Magicamp dedicat reintegrării copiilor cu afecțiuni oncologice în viața socială, pe care Melania îl coordonează cu multă dăruire. Cunoscând oameni care îi inspiră și le oferă un reper demn de admirat, copiii ajung mai aproape de desăvârșirea lor.
Vizita pilotului profesionist Andrei Rusu
Ultima săptămână a lunii februarie a început pe aripi de … avion. Copiii de la ciclul primar au avut ocazia să cunoască un pilot adevărat!
Comandantul Andrei Rusu, angajat al companiei aeriene TAROM, le-a oferit celor mici perspectiva călătoriei cu avionul din cockpit, povestindu-le despre cum se pilotează un avion și arătându-le filmări reale din timpul zborului, chiar din cabina piloților.
Din motive lesne de înțeles, s-au ridicat multe mânuțe la întrebarea „Cine și-ar dori să devină pilot?”.
Vizita la Atelierul de Sculptură
Vizita la „Atelierul de sculptură în metal” al sculptorului, desenatorului și gravorului român Aurel Vlad ne-a introdus într-o nouă dimensiune a artei, în care gesturile devin ființe pline de viață, care se sperie, vibrează, se luminează, dăruiesc, suferă sau se bucură.
Copiii din clasele a 6-a și a 7-a au aflat direct de la creatorul operelor de artă admirate în atelier cum poți ajunge să creezi metafore prin sculpturi din materiale surprinzătoare.
Lecția despre jurnalism independent
Jurnaliștii independenți Tiberiu Cimpoeru și Oana Moisil de la Casa Jurnalistului (o comunitate de reporteri foarte pasionați de meseria lor) ne-au vizitat în februarie pentru a ne vorbi despre principiile activității lor remarcabile.
Tiberiu și Oana le-au arătat copiilor ce înseamnă să fii un jurnalist adevărat și cum poți să faci o carieră din dragostea pentru a scoate adevărul la iveală.
Relatările jurnaliștilor despre investigațiile făcute și poveștile lor care evidențiază realități cotidiene din state conflictuale, orfelinate și sate uitate de lume i-au ținut pe copii cu sufletul la gură vreme de un ceas.
“Regina Traviatei” la Aletheea
Regina „Traviatei”, Felicia Filip, ne-a onorat cu o vizită emoționantă nu doar din prisma statutului său, ci și datorită mesajelor extraordinare transmise de faimoasa soprană tuturor copiilor din școala noastră.
Artista de renume internațional ne-a vorbit despre descoperirea talentului propriu, frumusețea de a face cinste meseriei îmbrățișate, despre iubire, dedicare, acte caritabile, empatie si tot ce poate fi mai nobil într-un om.
„În lume se întâmplă miracole. Dovada sunteți dumneavoastră. Vă felicit și vă doresc să șlefuiți în continuare diamante cu aceași dăruire”, a scris Felicia Filip în Cartea de Onoare Aletheea.
Despre meseria celor care salvează zilnic vieți
Un echipaj al Serviciului de Urgență București-Ilfov le-a vorbit copiilor despre misiunea importantă a salvării de vieți omenești și despre codurile de intervenție și ce înseamnă fiecare.
Elevii noștri au avut ocazia să observe și echipamentele unei ambulanțe, învățând astfel la ce se folosesc și cât de important este primul ajutor într-o situație de urgență medicală.
Assembly-ul meseriilor și al respectului
Assembly-ul lunii februarie de la ciclul gimnazial a adus în fața părinților o serie întreagă de proiecte, realizări și activități prezentate de copii.
I-am aplaudat performanța în patinaj artistic a talentatei Ingrid Pricop (cls. a 5-a), am urmărit cu interes prezentări interesante despre Polonia și Elveția, am urmărit punerea în scenă a unor fabule cu morală explicată la final de elevi (care au purtat măști pictate chiar de ei), am aflat ce meserii sunt implicate în misiuni spațiale și cum ar putea să arate unele profesii în viitor. Medeleanu. Întâlnirea de luna aceasta a fost despre pasiune, performanță și înțelegerea diversității meseriilor.
Copiii de la ciclul primar au făcut un adevărat spectacol la Assembly, întâlnirea lunară în care prezintă părinților toate proiectele prin care au explorat tema lunii – Duelul Meseriilor – și valoarea – Respectul. Cei mici au vorbit despre profesiile la care visează sau pe care le admiră, și-au realizat singuri costume specifice meseriei pe care o vor îmbrățișa (din materiale reciclabile) și au prezentat montaje prin care și-au dovedit talentul util în domenii de activitate diverse.
Elevii de la clasa a 4-a au dus mesajul mai departe și au atins profunzimi noi asupra motivației de a alege o profesie sau alta. Ne-au învățat că, indiferent de meseria aleasă, important este să ajungi să schimbi lumea în bine.
Vă invităm să urmăriți un video care ne-a adus lacrimi în ochi, realizat de copii cu ajutorul prof. Grațiela Bălcescu. Felicitări!
Vizita la Assamblage – Scoala de Bijuterie Contemporană
Cum arată cea mai frumoasă bijuterie din lume? Cea făcută cu propriile mâini! Cel puțin noi așa am simțim când am vizitat un loc magic, Assamblage – Scoala de Bijuterie Contemporana.
Elevele Aletheea au avut ocazia să li se prezinte instrumentele din arsenalul unui bijutier și să afle pașii de urmat pentru transformarea materialului de lucru într-un produs finit (desenarea formei, tăierea, arderea, șlefuirea cu diverse ustensile etc.).
La final, fetele și-au confecționat un pandantiv, adăugându-și la repertoriul de exprimare un grad nou de creativitate, așa cum o fac toți cursații școlii.
Luna februarie a fost cu adevărat specială, prin ansamblul de experiențe de învățare gândite și trăite pentru înțelegerea universului ocupațiilor într-un mod plăcut și interactiv. Martie, luna în care primăvara revine la viață, va sta sub semnul unei umbrele tematice provocatoare – „Inventează, Reinventează”, concentrându-ne pe valoarea care dă sens tuturor lucrurilor – BINELE.
Citește și:
Retrospectiva lunii ianuarie la Aletheea
Retrospectiva lunii decembrie la Aletheea
Retrospectiva lunii noiembrie la Aletheea