Menu

Adina Rusu

Profesor Origami și animație

Dați-mi o foaie de hârtie și o să vă arăt frumusețea care se ascunde în spatele ei. Mă numesc Adina Rusu, am 26 de ani și sunt absolventă a Facultății de Pedagogie din cadrul Universității București.

Am descoperit arta împăturirii hârtiei în 2007, când am intrat pe un site de specialitate dintr-o simplă întâmplare. Am început să pliez o inimioară care, spre mare mea surprindere (nu-mi descoperisem, până atunci, latura artistică), a ieșit așa cum trebuia.

De atunci, hârtia este în permanență cu mine, iar eu o modelez în cele mai diverse forme, ori de câte ori am ocazia: când merg cu autobuzul sau cu trenul, când mă uit la filme sau când aștept la coadă pe undeva… E clar. A devenit o pasiune în toată puterea cuvântului.

În 2008, împreună cu Andrei, soțul meu, și el tot pasionat origami, am pus bazele primului Forum Origami din România, forum care în prezent numără peste 1900 de membri.  În 2010, am fondat și am devenit președintele primei Asociații de Origami România – ADOR.

În prezent, la 6 ani de când origami a poposit în viața mea, pot spune ca arta plierii hârtiei a devenit parte din rutina mea zilnică, din indentitatea și din felul meu de a fi.

Din 2011, lângă origami și-a făcut loc o nouă pasiune: animația pe calculator, ca metodă de învățare. În urma unei burse de 4 luni în Danemarca, am obținut diploma de profesor de animație, o excelentă metodă de predare prin intermediul jocului, ce atrage copiii și îi ajută să învețe, să se exprime și să-și exteriorizeze emoțiile într-un mod distractiv și interactiv.

La Școala Aletheea, îi voi călăuzi pe copii în lumea fascinantă a origami-ului, dar și a animației, cu dorința ca pasiunile mele să devină și pasiunile elevilor mei și, de ce nu, ale părinților lor.

Citate preferate:

„Oamenii-origami cred în așternuturile întinse de hârtie ale acestei lumi minunate. Ei se pliază și se răsucesc, se învârtesc în funcție de ceilalți, situație sau dorință. Pot deveni orice, dar rămân în sinea lor niște blânde făpturi albe. Se tem de tipografii și de tipografi, de cerneală și foarfeci. Când trec pe lângă librării însă, se uită cu jind la cărți și sunt fericiți atunci când își trec mâinile pe deasupra unei file de caiet A4. La finalul vieții se transformă în cocori de hârtie înainte de a dispărea definitiv.”

„Pentru a exista un copac înflorit, trebuie mai intâi să existe un copac, iar pentru a exista un om fericit, trebuie înainte de toate să fie un om.” Antoine de Saint-Exupery

„Trebuie să ceri de la fiecare ceea ce poate da, spuse regele. Autoritatea se bazează în primul rând pe rațiune. Dacă ordoni poporului tău să meargă să se arunce în mare, va face revoluție. Eu am dreptul să cer ascultare pentru că ordinele mele sunt rezonabile.
– Cum rămâne cu apusul meu de soare? întrebă micul prinț care nu uita niciodată o întrebare, o data ce o pusese.
– Vei avea apusul tău de soarem îl voi cere. Dar aș aștepta, bâzându-mă pe experiența mea de guvernare, condițiile favorabile.
– Când va fi asta? se informă micul prinț.
– Hmm! Hmm! îi răspunse regele, care consultă mai întâi un calendar gros, hmm! hmm! Asta va fi… va fi… către ora șapte și un sfert! și vei vedea cât de bine sunt ascultat.” Antoine de Saint-Exupery – Micul Prinț

„Tu trebuie să fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” Mahatma Gandhi