Când eram mici, câteodată, când nu ne vedeau oamenii mari, aprindeam diverse lucruşoare sau hârtii folosind o lupă. Fascinaţia flăcărilor era mare. Şi pentru că era interzis „să te joci cu focul”. Când am mai crescut, adulţii ne-au învăţat răbdarea de a pirograva folosind soarele şi lupa. Cocoşati, transpiraţi, în pragul insolaţiei, respirând cu nesaţ fumul lemnului ars, recreeam o lume: personaje de desene animate, dragoni, flori, animale, peisaje, figuri umane. Aparatele de pirogravat au apărut mai târziu. Destul de des ne uitam cu lupa prin clasoarele cu timbre. Am învăţat multe lucruri. Foarte târziu, şi nu la şcoală, am învăţat că a privi „universul sub lupă” înseamnă, de fapt, cercetare: pasiune, consecvenţă, perseverenţă, răbdare, emoţia descoperirii.
În luna noiembrie le propunem elevilor noştri să se aşeze sub umbrela tematică numită UNIVERSUL SUB LUPĂ. Universul nostru cel mai apropiat este OMUL. Fie că e personaj literar, fie că, de-a lungul istoriei, a fost rege sau supus, fie că se ocupă azi de treburi inginereşti sau de resurse umane, de cercetare sau este întreprinzător, OMUL este ţinta noastră. De aceea, valoarea asociată acestei umbrele tematice este empatia. Apoi, de la furnica ce mişună prin iarbă, la găurile negre din Univers, totul poate fi aşezat sub lupa cercetării, a descoperirilor ştiinţei, a mirării şi satisfacţiei.
Apropo de empatie, vă recomandăm să urmăriți acest filmuleț de la o conferință susținută de Brene Brown la TED în 2010. Cercetătoarea vorbește despre puterea empatiei, a sentimentului de apartenență și a atașamentului ca forțe de coeziune între oameni: „Empatia alimentează conexiunile între oameni, iar mila duce la ruperea legăturilor”. Discursul ei a fost adaptat într-o scurtă animație ușor de urmărit pentru copii, pe care o puteți vedea aici.
Sursa foto: Pinterest