Oare cum să ne mai găsim calea, să ieșim din crize politice și sociale, să ne îndreptăm spre o viață mai bună și mai echilibrată? Mii de răspunsuri date de adulți nu valorează, câteodată, cât o lecție dată de un copil de 5 ani. Noi asta am înțeles într-o recreație oarecare, când o fetiță ne-a demonstrat că lumea se poate schimba în mai bine.

În prima ei zi la școala noastră, abia sosită la clasa pregătitoare, D. nu este nici speriată, nici timidă și nici agitată. Nu plânge după mămica ei, nu se retrage întristată într-un colț și nu cere nimic. Abia își cunoaște viitorii colegi, pe care pare să îi știe de o viață. Veselă și atentă, D. nu se teme să spună poezii, să răspundă întrebărilor învățătoarei și să se alăture jocurilor din pauză. I se citește pe chip bucuria de a se intra într-un grup nou, de a păși entuziastă spre o nouă etapă și de a-și face prieteni.

Într-o recreație, D. a fost atrasă de covorul colorat din sala de clasă și de piesele din lemn gata să fie transformate într-un castel. A așezat cu răbdare fiecare cărămidă, a potrivit-o cu precizie, a repoziționat bucățile colorate din lemn ca un arhitect scrupulos, și-a analizat cu atenție construcția și a zâmbit mulțumită să vadă cât de aproape este de rezultatul imaginat în mintea sa.

Într-o fracțiune de secundă, un băiețel vădit nemulțumit (cine știe ce i-a tulburat sufletul în acel moment), i-a dărâmat lui D. castelul aproape desăvârșit, printr-o lovitură neașteptată cu piciorul. Un scenariu des întâlnit printre copii, veți spune …. așa am crezut și noi, până când D. ne-a învățat cum ar trebui să trăim, de fapt, unii cu ceilalți.

Fetița și-a privit colegul înmărmurită câteva secunde, s-a gândit puțin la ce s-a petrecut (cu expresia unui psiholog atent la pacientul său), apoi i-a zis cu blândețe băiatului:

„Vrei să-l construim la loc împreună?”

Uimit de reacția lui D., băiețelul i-a spus:

„Începe ora acum, în pauza viitoare”.

Acum să replicăm acest scenariu în contextul în care ne aflăm. Oare nu putem noi cu toleranță, empatie, înțelepciune și bunătate să construim de la zero ce am distrus în lipsa acestor virtuți? Generațiile tinere ne dau speranță. Îți mulțumim, D.!

Little-Girl-Hugging-Boy-On-Hug-Day-600x439

 

 

 

 

Comments are closed.