Pentru a ne bucura în continuare de cei 10 ani de funcționare pe care i-am împlinit, am realizat o serie de interviuri aniversare cu membri echipei Aletheea care ne sunt alături chiar din prima zi.

Descoperiți în continuare ce reprezintă Aletheea pentru colega noastră, Bianca Stîncan, consilier educațional.

 

1. Cum a fost prima ta zi la Aletheea?

Prima zi la Aletheea a fost plină de emoții. A fost cu mult entuziasm, cu bucurie, cu recunoștință și cu mult optimism. Totuși, cel mai important lucru pe care vreau să-l povestesc e despre un sentiment mai greu de descris, dar pe care l-aș eticheta ca fiind un sentiment de familiaritate, ca acasă”. E interesant că acest sentiment l-am avut și când m-am reîntors la școală după 2 ani de stat în concediu de creștere copil.

2. Care consideri că este cea mai mare realizare a ta, din acești ani, în munca de la clasă? 

Categoric cea mai mare realizare este disponibilitatea și deschiderea copiilor de a vorbi despre emoțiile puternice pe care le simt în diferite momente. Faptul că vin din proprie inițiativă să povestească despre ce îi macină sau își doresc să găsească soluții în diverse situații cu care se confruntă în relaționarea cu ceilalți sau în înțelegerea propriului comportament, este cea mai mare satisfacție pe care o poate avea un om în rolul meu.

3. Ce îți dorești să își amintească elevii tăi despre tine?

Mi-aș dori să își amintească faptul că au găsit în mine un suport emoțional atunci când le-a fost mai dificil. 

4. Viața alături de elevi e plină de perle și de situații hazlii. Împărtășește-ne, te rugăm, o întâmplare amuzantă de la clasă 😊.

Prima situație hazlie care îmi vine în minte a fost cea în care doi băieți și o fată de 8 ani au venit la mine și mi-au cerut să facem consiliere de relație. Băieții mi-au împărtășit că au încercat în mai multe feluri să o cucerească pe fată (de la bilețele cu desene până la diverse cadouri), dar că au pierdut amândoi pentru că au intrat în conflict și fetița urăște conflictele. :)))) 

5. Dacă Aletheea ar fi un instrument sau o carte de dezvoltare personală, ce instrument/carte ar fi? De ce?

Aleg să spun că Aletheea ar fi cartea „Micul prinț”: o carte atât pentru copii, cât și cu mesaje profunde pentru adulți. De ce spun asta? La ciclul primar, copiii simt beneficiul abordării educației în felul în care Aletheea o face prin bucuria cu care văd provocările (și școala în sine) și prin curiozitatea de care dau dovadă. Pe măsură ce cresc, încep să-și pună și mai multe întrebări și, în unele cazuri, să fie foarte introspecți cu evenimentele și interacțiunile din jurul lor. Adulții din jurul copiilor (părinți, profesori) au ocazia de a vedea esența prin ochii celor mici, de a vedea nevoile copiilor cu adevărat.  

6. Spune-ne două motive pentru care ai rămas la Aletheea în toți acești ani.

Primul motiv ar fi libertatea pe care o am în sala de clasă și în comunicarea cu elevii mei. Când spun aceste lucruri mă refer la posibilitatea de a-mi adapta lecția sau activitatea în funcție de nevoile copiilor dintr-o anumită perioadă. 

În al doilea rând, menționez echipa de profesori și suportul oferit în tot acest timp (inclusiv mentorat). 

7. Cum ai descrie meseria ta cuiva de pe altă planetă?

Aș descrie-o prin prisma unei trambuline: copilul are contextul să „sară”, să se dezvolte atât cât vrea, cât poate sau cât are el disponibilitatea la un moment dat, având posibilitatea de a fi susținut atunci când cade (asemenea plaselor care te țin în siguranță în trambulină).  

8. Ce faci ca să-ți lași grijile acasă și să intri la clasă cu o stare de bine? Care este procesul tău?

În primul rând, orice psiholog are un alt psiholog care se „ocupă” de el. Cred că acest lucru m-a ajutat de-a lungul timpului să încerc să privesc mai obiectiv, să fac mai puține proiecții și să rămân mai conectată cu nevoile copiilor. Pe lângă „obligația” pe care o avem atunci când facem o formare profesională, cred că fiecare om își este dator cu un proces psihoterapeutic în această viață. 

În al doilea rând, cred că intervizarea din partea colegilor mă mai ajută mult. 🙂  

9. Spune-ne 3 lucruri care sunt pe lista de lucruri de făcut în viața aceasta, your bucket list .😊

Voi încerca să mă rezum doar la 3: 🙈 

  • să experimentez lunar câte un lucru nou cu fetița mea; 
  • să vizitez Coasta de Vest a Americii; 
  • să botez un copil orfan. 

Comments are closed.