„Secretul pentru a-i învăța pe alții inteligența emoțională începe atunci când noi înșine o practicăm”
EQ (inteligența emoțională) contribuie cu până la de două ori mai mult decât IQ (coeficientul de inteligență) la succesul unei persoane în viață – este o afirmație îndrăzneață, dar dovedită de studii științifice și promovată de tot mai mulți specialiști în educație și manageri de mari companii din întreaga lume.
„Secretul pentru a-i învăța pe alții inteligența emoțională începe atunci când noi înșine o practicăm”, spune Mona Mușat, fondatoarea Școlii Aletheea. „Am înțeles acest lucru și în anul școlar 2022-2023 am investit în dezvoltarea acestor competențe. Cinci profesori Aletheea au obținut certificarea EQ Educator de la Six Seconds, o organizație non-profit dedicată studiului inteligenței emoționale, care sprijină specialiști din școli și din companii aflate în Top Forbes 500. Astfel, Aletheea devine prima școală din România care are profesori certificați EQ Educator – un program ce oferă profesorilor instrumente practice și tehnici de dezvoltare a competențelor și atitudinilor socio-emoționale în rândul copiilor, pentru a-i sprijini să aibă succes la școală și în viață.”
Echipa de profesori certificați EQ Educator este formată din Grațiela Bălcescu, coordonator educațional al ciclului primar, Mădălina Nicolescu și Cătălina Ion – profesori în învățământul primar, Andreea Cotițosu și Anastasia Crușoveanu, profesori în învățământul gimnazial.
Dar ce este EQ? Potrivit psihologilor de la Universitățile Yale și New Hampshire specializați în studiul inteligenței emoționale, aceasta reprezintă “abilitatea unei persoane de a-și gestiona propriile sentimente și emoții și pe ale celorlalți, de a le diferenția și de a folosi informațiile pentru a-și ghida gândirea și acțiunile (definiția aici).”
În contextul actual, în care atât adulții, cât și copiii, experimentează situații frecvente de stres și presiune emoțională, iar lumea în care trăim este caracterizată prin cuvinte precum “volatilă, incertă, complexă, ambiguă, fragilă, anxioasă, non-lineară, incomprehensibilă, paradoxală, încâlcită, și turbulentă” (detalii aici), a da dovadă de reziliență devine din ce în ce mai important pentru păstrarea echilibrului personal și social. Dar abilități precum conștiința de sine, auto-reglarea, motivația intrinsecă, empatia sau aptitudinile sociale nu se dobândesc peste noapte, ci se învață cel mai bine interacționând cu adulți care au deja formate astfel de abilități.
De ce credem că educația socio-emoțională este importantă la școală?
Competențele și atitudinile socio-emoționale pot fi învățate, sunt măsurabile și sunt corelate cu rezultate academice crescute, o sănătate mai bună, relații interpersonale mai armonioase, eficiență personală mai mare, în general cu o calitate ridicată a vieții. Astfel, credem în programul Six Seconds și în obiectivul acestuia – și anume că fiecare copil merită să învețe aceste competențe critice la școală, cu ajutorul profesorilor.
Pentru a se certifica EQ Educator, profesorii Aletheea au participat la cursuri, au avut acces la studii de caz și și-au creat propriile lecții timp de un an și jumătate, training la finalul căruia au învățat să:
- construiască o cultură a clasei care sprijină învățarea eficientă, abilitățile de rezolvare rapidă a problemelor și relațiile interpersonale puternice – câștigând mai mult timp pentru a-și îndeplini obiectivele educaționale;
- implementeze cu încredere lecții folosind abordarea socio-emoțională la clasă, atât în curriculum, cât și în interacțiunea cu elevii și dintre elevi;
- transmită colegilor lor profesori instrumente practice și tehnici de dezvoltare a competențelor și atitudinilor socio-emoționale și să-și dezvolte continuu inteligența emoțională.
În anii școlari următori tot mai mulți profesori Aletheea vor participa la formarea EQ Educator, iar în lunile următoare vă vom prezenta exemple concrete despre modul în care colegii noștri au pus în practică la clasă ceea ce au învățat în acest program.