La Aletheea, diminețile încep cu zâmbete pe buze și cu multă voie bună. Elevi și profesori se pregătesc emoțional pentru întreaga zi în momentul primei întâlniri.
Ce se întâmplă, de fapt, la întâlnirile de dimineață?
Odată cu intrarea în sala de clasă, copiii se salută (cu salut normal sau cu unul inventat de ei) și își întorc jetonul cu prenumele (scris cu litere mari de tipar), anunțându-și prezența. Fiecare clasă pregătitoare are jetoane pentru prezență cu forme diferite.
Urmează reamintirea regulilor și a responsabilităților (prezența, calendarul naturii, primul în rând, ultimul în rând, jucării, flori, tablă și vestiare), împărtășirea emoțiilor, prezentarea calendarului naturii (anotimpul, luna, data, ziua și vremea din acea zi).
În funcție de valoarea/atitudinea sau comportamentul pe care îl urmărim în fiecare lună, se citesc sau se spun povești, se propun jocuri, se fac întâlniri cu invitați, se vizionează scurte filme de animație sau documentare, potrivite vârstei.
De obicei, întâlnirea de dimineață durează 30 de minute, de la 8:30 la 9:00.
De ce iubesc copiii întâlnirile de dimineață?
Pentru că momentele petrecute pe covor, alături de colegi și profesori, sunt relaxante, sincere și pline de surprize. Prin îmbrățișări ne conectăm unii cu alții și consolidăm relații. Cu răbdare și încurajare, copiii depășesc temerea de a vorbi în public și de a-și împărtăși emoții sau impresii.
Scopul acestor întâlniri este ca fiecare copil să se regăsească în clasă, să se simtă important, apreciat și să-și înceapă ziua cu o stare de bine care îl va ajuta să învețe mult mai ușor.