Ca furnizori de educație, ne preocupă în mod deosebit cele mai notabile descoperiri despre modul în care funcționează creierul uman. Ceea ce mari specialiști descoperă și îmbunătațesc în înțelegerea celui mai complex organ omenesc ne ajută să ne perfecționăm activitatea.

Imaginile SPECT, rolul regiunii cerebrale Corpus callosum și funcțiile fiecărei emisfere a creierului ne dezvăiule informații fascinante despre factorii care influențează comportamentul, aptitudinile și personalitatea unei persoane.

Imaginile SPECT

Imaginile SPECT sunt tomografii cu emisie de foton unic computerizat care permit specialiștilor să analizeze funcțiile creierului atât de amănunțit, încât descoperă tulburări mai eficient decât orice alt tip de investigație medicală. Această analiză este una de tip nuclear, ceea ce înseamnă că utilizează substanțe radioactive și o cameră specială ce poate reda imagini 3D.

În timp ce radiografiile clasice arată structurile organelor corpului, imaginile SPECT pot produce imagini care dezvăluie modul în care ele funcționează. De pildă, această investigație poate să identifice care sunt regiunile cerebrale mai active și mai lente. De la descoperirea imaginilor SPECT, medicii pot să pună un diagnostic mai ușor și mai corect în cazul multor tulburări și afecțiuni cerebrale, de la ADHD și epilepsie, până la demență. Imaginile SPECT au fost perfecționate pentru a ajuta medicii psihiatri să obțină mai multe informații menite să îi ajute în tratarea mai eficace a pacienților.

Medicul Daniel Amen explică, într-o prezentare amplă și interesantă, cum a ajuns să descopere această metodă investigativă revoluționară. Acesta de dezvăluie o serie informații fascinante despre modul în care ajunge creierul să fie modificat de anumite afecțiuni și traumatisme. În 22 de ani de cercetare, Amen a analizat peste 83.000 de tomografii făcute de pacienți din 93 de țări. Datele colectate au condus către descoperirea unor concluzii fascinante despre modul de funcționare a creierului.

Imaginile SPECT ale unui creier sănătos arată o activitate simetrică în toate regiunile sale, cu o intensitate mai mare în partea din spate. O persoană care a suferit două accidente vasculare va prezenta propriu-zis găuri de activitate pe toată suprafața creierului, în timp de un bolnav de Alzheimer va prezenta aceste semne în partea din spate, apariția lor producându-se cu 30-50 de ani înainte de debutul bolii”, ne relatează Amen.

Cum arată creierul unor persoane dependente de substanțe stupefiante, care au suferit traumatisme craniene, care au diverse tulburări psihice și neurologice (tulburarea obsesiv-compulsivă, epilepsia, depresia, ADHD-ul, tulburările de anxietate etc.), vedeți în prelegerea de mai jos:

Ce ni se pare cu adevărat interesant este cazul unui adolescent de 15 ani cu tulburări violente de comportament, exmatriculat din școală din această cauză, a fost salvat de medicul Daniel Amen printr-o corectă abordare terapeutică. Aceasta nu a presupus adminstrarea de medicamente în orb, ci urmarea unui program de reabilitare adaptat perfect diagnosticului corect al pacientului, cu ajutorul imaginilor SPECT.

„Când ai privilegiul să schimbi creierul unui om, nu îi schimbi doar lui viața, ci ai oportunitatea să schimbi generații întregi viitoare” – dr. Daniel Amen.

Corpus callosum si rolul fiecarei emisfere

Un documentar interesant realizat de actorul, regizorul, scenaristul si autorul american Alan Alda ne oferă o informații fascinante despre rolul fiecărei emisfere cerebrale, stabilit în urma cercetării unui caz medical special.  Un pacient suferind de epilepsie a fost supus unei intervenții de secționare chirurgicală a zonei creierului numită Corpus Callosum, ce face legătura între emisfera dreaptă și emisfera stângă a creierului.

În urma acestei intervenții, pacientul a devenit deținătorul a “două creiere”, emisferele cerebrale funcționând independent una de cealaltă. Studiul experimental efectuat pe acest caz specific a evidențiat informații noi despre misterioasa activitate a creierului uman.

De pildă, știați că emisfera dreaptă a creierului controlează partea stângă a corpului, iar emisfera stângă o controlează pe cea dreaptă? Totodată, cele două emisfere cerebrale sunt specializate în funcții și acțiuni diferite. Capacitatea de vorbire și de înțelegere a fenomenelor de tip cauză-efect depind aproape exclusiv de emisfera stângă, pe când abilitatea de a recunoaște chipuri aparține în totalitate emisferei drepte a creierului.

Rolurile emisferei stângi:

 

  • Este logică și rațională.
  • Functionează pe bază de simțuri. Emisfera stângă transformă simțurile în percepții și raționamente cauzale.
  • Funcțiile de logică și rațiune ale emisferei stângi sunt foarte utile din viața de zi cu zi, dar ne limitează viziunea.
  • Emisfera stângă permite doar gândirea lineară, univalentă, biunivocă.
  • Păstrează experientele lumii fizice.
  • Conferă sensul estimării calității, deține capacitatea de a judeca și de a percepe măsura.
  • Vehiculează cunoașterea pe bază de argumente.
  • În emisfera stângă, predomină analiza, nu sinteza.
  • Gestionează limbajul.
  • Coordonează cele 5 simțuri fizice;
  • Face posibilă relaționarea și judecata.
  • Operează cu comparatii și raționamente.

Rolurile emisferei drepte:

  • Răspunde de creativitate, intuiție, fantezie și reprezentări interioare.
  • Vehiculează instincte și trăiri ilogice.
  • Operează cu percepții, reprezentări și trăiri.
  • Gestionează simțurile artistice.
  • Predomină sinteza în raport cu analiza.
  • Functioneaza pe baza de imagini (reprezentare mentală).
  • Permite gândirea spectrală, multivocă, polivalentă.
  • Păstreaza experiențele interioare, psihice, imaginative.
  • Coordonează emotivitatea și afectivitatea.

Citește și:

Provocarea lecturii: tehnici prin care îi facem pe copii să citească (download)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.