mobile-logo


Înscriere Facebook-f Instagram Youtube

„Există, într-adevăr, un moment foarte periculos în viaţa popoarelor democratice.

Când gustul pentru plăcerile materiale se dezvoltă la unul dintre aceste popoare mai repede decât cunoştinţele şi deprinderea libertăţii, apare un moment când oamenii se dezlănţuie şi par ieşiţi din minţi la vederea acestor bunuri noi, pe care sunt gata să le apuce. Preocupaţi numai de grija de a face avere, ei nu mai disting legătura strânsă care uneşte averea particulară, a fiecăruia dintre ei, cu prosperitatea tuturor. Nu e nevoie să smulgi unor asemenea cetăţeni drepturile pe care le au; le lasă ei înşişi, fără grijă, să le scape din mâini. Exercitarea îndatoririlor politice li se pare o îndeletnicire supărătoare care i-ar distrage de la activitatea lor. (…)

Americanii văd, într-adevăr, în libertatea lor cel mai bun instrument şi cea mai mare garanţie a propriei lor bunăstări.”

                                      Alexis de Tocqueville, Despre democraţie în America (vol II, 1840)

Mesajul Aletheea către copii, în luna noiembrie, e simplu: LIBERTATEA înseamnă prosperitatea fiecăruia şi a tuturor. Libertatea, însă, se apără şi se protejează în fiecare zi: având grijă de libertatea celuilalt (nu există libertate în pustiu!), respectând regulile sociale şi trăind împreună cu ceilalţi.

Comments are closed.