mobile-logo


Înscriere Facebook-f Instagram Youtube

Concursul internațional de desen pentru copii Éste es mi México – „Acesta este Mexicul meu: istoria sa, tradițiile, gastronomia, plajele și muzica lui”.

Sunt călătorii care se fac din dorința de a cunoaște, pentru a înțelege și a dobândi înțelepciune. Sunt călători ce pornesc la drum pentru a exploata o pasiune cu exuberanță și entuziasm și călători ce aleg locuri unde se păstrează tradiția sau, din contră, unde întâlnesc noutatea. Fiecare destinație este văzută cu alți ochi și simțită diferit de fiecare călător, în funcție de scopul cu care a pornit în călătorie.

Într-o astfel de aventură s-au pregătit să pornească cei 74 de copii care au acceptat provocarea de a descoperi Mexicul prin participarea la Concursul internațional de desen pentru copii Éste es mi México. S-au pregătit de expediție căutând informații despre cultura, tradițiile și simbolurile poporului mexican. Au privit cu uimire și încântare documentare și imagini despre bogățiile Mexicului: plajele cu o întindere de peste 10 000 km, siturile arheologice încărcate de poveste, teritoriile naturale protejate, o diversitate a ecosistemelor și minunatele preparate gastronomice. Toate acestea, în timp ce au descoperit cât de plăcută și ritmată este muzica tradițională mexicană, plină de culoare și de voie bună.

Dacă atunci când au lansat concursul, reprezentanții Institutului pentru Mexicanii din Străinătate se întrebau: „Cum își va imagina Mexicul un copil din Statele Unite? Cum o va face un copil din Polonia sau din Malaezia? Cum îl va prezenta un copil din Mexic?”, acum vor putea descoperi că elevii Aletheea au pornit la drum în număr mare și cu mult entuzism. Desenele lor ilustrează plajele, orașele pitorești, tradițiile și simbolurile Mexicului, întruchipează dansatori ce par plini de viață sub creionul ce-i conturează.

Aproape de finalul călătoriei imaginare, copiii ne-au povestit cum a fost această experiență pentru ei. Noi am reținut cuvinte cheie precum emoție, bucurie, curiozitate, dar vă invităm să ascultați la cald impresiile lor.

Concursul de desen pentru copii „Acesta este Mexicul meu” a luat startul în 1997.  În fiecare an, mii de copii din întreaga lume participă la acest concurs ceea ce l-a transformat într-un program de succes prin care se promovează istoria Mexicului și tradițiile. Numai în 2017 au participat 13.655 de copii, tema concursului fiind “Acesta este Mexicul meu: Fluturele Monarh și ciclul său de viață în America de Nord” (“La Mariposa Monarca y su ciclo de vida en Nortamérica”).

Călătoria din 2016 i-a dus pe copii într-un tur al tradițiilor și muzicii specifice poporului mexican, sub deviza „Să pictăm împreună despre muzica și tradițiile mexicane” (“Pintemos juntos la música y tradiciones mexicanas”). În 2015, copiii au acceptat provocarea de a desena colțul lor preferat din Mexic (“Mi rincón favorito de México”).

Domnul Ambasador al Ambasadei Mexicului în România, domnul Guillermo Ordorica ne-a onorat cu vizita domniei sale la Școala Aletheea. În cadrul acestui întâlniri, domnul Ambasador le-a povestit elevilor despre cultura și tradițiile mexicane și le-a oferit un moment emoționant prin înmânarea diplomelor de participare la concurs.

Le mulțumim părinților pentru că i-au încurajat pe copii să participe la concurs, să își exprime creativitatea și să depășească emoțiile care inevitabil apar în cazul unor astfel de evenimente. Vă invităm să parcurgeți galeria de poze de la evenimentul de astăzi. Le dorim participanților mult succes la concurs!

 

Comments are closed.