Andi are 5 ani și nu vorbește. Din acest motiv, toți cei din jurul lui îl jignesc și îi pun etichete. Urechile lui au auzit multe cuvinte, dar cele mai dese au fost: handicapat și prost. La început, Andi a crezut că aceste cuvinte sunt asemenea unor complimente, pentru că întotdeauna erau asociate cu râs și cu bună dispoziție. Pentru că își dorea mult acceptarea celorlalți, a devenit un bun executant, mai ales când vedea că la final oamenii râd și îl „complimentează”: „Vai, dar ce prost ești!”.

Totul până într-o zi când și-a dat seama că toate aceste cuvinte sunt, de fapt, jigniri și nu complimente. De atunci, comportamentul lui s-a schimbat. A început să răspundă cu agresivitate la tot ce i se cerea sau i se spunea: lovea, mușca, arunca cu lucruri. Cumulat cu faptul că nu vorbea, cei din jur și-au întărit ideea că Andi are un handicap. A fost la nenumărați doctori care nu găseau o explicație pentru comportamentul lui, părinții erau îngrijorați și puneau presiune pe el să vorbească, iar copiii îl excludeau. Andi se simțea din ce în ce mai singur și nimeni nu vedea acest lucru.
Într-o zi de ianuarie, verișoara lui, Alma, l-a vizitat. Se vedeau foarte rar pentru că nu locuiau în același oraș. Alma a fost cea care l-a privit pe Andi ca pe un copil normal, cea care a observat că se simte singur și cea alături de care a lovit în perne atunci când era furios. Alma i-a oferit lui Andi siguranța de care avea nevoie și, astfel, ca prin minune, Andi a început să vorbească. Făcea acest lucru DOAR cu ea.

Scurta poveste este despre EMPATIE. Este despre a fi o persoană căreia îi pasă, care face eforturi și care iubește fără ezitări. Este despre persoana care crede în sclipirea din fiecare om. Este despre persoana care este disponibilă, care nu se ascunde și care îi vede pe ceilalți. Nimic în lume nu face mai puternică relația dintre oameni decât abilitatea de a te orienta către cel de lângă tine.

Luna această nu învățam, ci EXERSĂM empatia. Ție cât de mult ți-a păsat ieri? Ce emoții îl încearcă astăzi pe cel de lângă tine? Ce vei vedea mâine în ceilalți?

Comments are closed.