Prima zi din an poate fi dedicată în totalitate odihnei, după noaptea de Revelion. Pentru adulții cu copii, leneveala de odinioară rămâne însă de multe ori o amintire, pentru că cei mici sunt la fel de plini de energie ca în oricare altă zi din an. Profitați de timpul liber și bucurați-vă de activități plăcute cu cei mici, să începeți Noul An cu dreptul!
Timpul de calitate cu cei mici este atât de prețios, încât ar fi păcat să nu vă bucurați de el la maximum, mai ales în prima zi din 2017. Data de 1 ianuarie poate deveni una specială pentru întreaga familie, dacă vă propuneți să o petreceți distractiv, educativ și creativ.
Ideile de mai jos vă pot fi de folos în nașterea acestei tradiții frumoase în familie!
Stabiliți cu copiii țeluri pe care să le atingeți în 2017
Faimoasele rezoluții pentru anul nou au un scop bine definit: ele ne ajută să ne autoevaluăm, să observăm cum am putea să ne îmbunătățim viața și să devenim „managerii” propriei noastre persoane. Totodată, transcrierea schimbărilor pe care ni le dorim de la noi înșine și propunerea unui termen-limită în care să le obținem cresc șansele ca ele chiar să se întâmple.
Pentru copii, acest exercițiu nu poate fi decât unul benefic pentru dezvoltarea gândirii, a logicii și a simțului responsabilității. În plus, fiind un efort comun, vă apropie și vă motivează.
Notați pe hârtie ideile tuturor membrilor familiei despre ce ar fi bine să se schimbe în viața voastră. Fiecare trebuie sa aibă un cuvânt de spus, iar propunerile trebuie să fie votate pentru a deveni rezoluții.
Transcrieți rezoluțiile propuse pe o planșă și hotărâți împreună unde puteți să o așezați la vedere, astfel încât să vă reamintească zilnic de pactul făcut.
Exemple de rezoluții pot fi:
- Să mâncăm întotdeauna împreună la masă.
- Să ne respectăm ideile diferite și să nu ridicăm tonul când nu suntem de acord cu ele.
- Să citim împreună cel puțin trei povești pe săptămână.
- Să ascultăm mai mult și să judecăm mai puțin.
- Să negociem mai puțin și să explicăm mai mult.
- Să învățăm împreună ceva nou în fiecare săptămână.
- Să ne spunem în fiecare zi cel puțin un lucru frumos.
- Să facem mai multe acte caritabile.
- Etc.
Faceți un lucru interesant pentru prima oară
Pictați scoici, pietre, pe lemn, puneți în scena o piesă de teatru, cautați un model de craft nemaipomenit pe internet și încercați să îl realizați împreună etc. Un început într-o zi a unui nou început este întotdeauna de bun augur!
Faceți o faptă bună
Ați pășit într-un nou an, sănătoși și fericiți. Exprimați-vă recunoștința pentru acest dar minunat al vieții și faceți împreună cu cei mici o faptă bună. Vizitați un orfelinat și jucați-vă cu copiii (sigur mai aveți bunătăți de la masa de Revelion de care ei s-ar bucura, precum și alte lucruri în stare bună pe care le-ați putea dona).ti
Vizitați o rudă pe care nu ați mai văzut-o de multă vreme și dăruiți-i o felicitare făcută de voi, cu urări frumoase pentru noul an. Explorați altruismul din voi și exprimați-l cum vă place.
Reamintiți-vă de jocurile copilăriei
„Baba-oarba”, „Telefonul fără fir”, „De-a v-ați ascunselea”, „Fazan”, sunt jocurile copilăriei de odinioară, care vă pot face prima zi din an una plină de zâmbete. Amintiți-vă regulile și bucurați-vă de o după-amiază ludică, care să vă încarce pozitiv pentru întregul an.
Un An Nou fericit!
Citește și:
10 site-uri utile pentru părinți și copii