Ne pregătim elevii și pentru meserii care nu s-au inventat încă.

Nu știm ce drum vor urma, știm însă că oricare ar fi domeniul pe care elevii noștri aleg să continue ca adulți, capacitatea lor de a reuși va depinde tot mai mult de înțelegerea modului în care funcționează tehnologiile digitale.

Săptămâna 3-9 decembrie, „Computer Science Education Week”, a fost dedicată celui mai mare eveniment de educație IT din lume, cunoscut sub numele de „Hour of Code” (Ora de programare). Acest eveniment își propune să demonstreze că oricine, de oriunde și de orice vârstă poate învăța bazele programării prin joc, accesând timp de o oră tutoriale interactive de pe hourofcode.ro .

Harta Hour of Code România a numărat peste 2600 de evenimente, ocupând astfel locul al III-lea în Europa.  Școala Aletheea este înscrisă pe această hartă. Copiii de la clasele a V-a și a VI-a au participat la “Hour of Code” pe 3 și pe 10 decembrie. Au accesat mai multe tipuri de jocuri propuse de platforma https://hourofcode.com/ro/learn. Fiecare nivel al unui joc presupune realizarea unei animații cu un număr minim de operații. Operațiile se realizează prin plasarea consecutivă a unor blocuri cu instrucțiuni. Finalizarea unui astfel de joc presupune gândire algoritmică, creativitate, abilitatea de a rezolva probleme.

Pentru cei de la clasa a VI-a, a fost de fapt o altfel de „oră de cod”, pentru că ei sunt deja familiarizați cu ideea de algoritm, de la orele de informatică începând din anul școlar precedent.

După Hour of Code…

Nu ne oprim la o singură oră! La Școala Privată Aletheea, Curriculumul Național este o programă asumată. Orele de informatică și TIC fac parte din programa obligatorie, iar orele nu sunt de tip club sau opțional, fiecare elev având șansa să învețe programare.

Nu trebuie să devină toți programatori, dar înțelegerea tehnologiilor digitale le va oferi elevilor abilitățile fundamentale ale secolului 21.

Articol scris de prof. informatică Sanda Craina

Comments are closed.