Colecționăm amintiri din cele mai diferite locuri pe care le vizităm, însă le putem culege și din filmele realizate într-o anumită țară, participând la un festival internațional dedicat cinematografiei vârstei noastre. Sunt atâtea moduri în care putem lega fire invizibile între noțiunile pe care le învățăm și experiențele pe care le trăim, iar noi suntem pregătiți să le descifrăm pe rând, la un eveniment despre care vă povestim mai jos!

Festivalul Internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea nu este un simplu festival, ci o modalitate în plus de a descoperi noi orizonturi! În perioada 18-20 mai, copiii sunt invitați să vizioneze filme regizate în Olanda, Japonia, Elveția, Suedia și Franța, într-o ediție altfel a festivalului KINOdiseea organizat la Muzeul Țăranului Român. Începând din 29 mai, festivalul se mută la Arad până pe 3 iunie, pentru a oferi un prilej de bucurie și iubitorilor de filme din țară.

Cum se organizează un festival de film? Ce știm despre filme? Cine selectează filmele? Cum se aleg finaliștii? De ce să participăm la festival? Noi ne-am întrebat toate acestea și sperăm să aflăm multe alte lucruri pe lângă răspunsurile la întrebări, de la echipa implicată în organizarea festivalului, în cadrul unui atelier interesant susținut la Aletheea. Suntem dornici să aflăm lucruri noi! Ne pregătim pentru luna iunie când Aletheea are talent și învățăm de la profesioniști!

Poate cunoaștem câte ceva despre Suedia sau poate nu, dar vom ști sigur să le spunem celorlalți că vor putea viziona filmul Up in the sky/Printre stele regizat în această țară, dacă participă la Kinodiseea. Mai mult decât atât, știm deja că a câștigat premiul pentru Cel mai bun film pentru copii – Zurich 2017, în competiția Generation Kplus – Berlinale 2017 și suntem nerăbdători să îl vedem!

Filmul este recomandat copiilor de la grădiniță până la clasa a IV-a, iar intrarea este liberă la acest eveniment printr-o programare prealabilă la rezervari@kinodiseea.ro.  Biletele pentru proiecțiile din weekend pot fi achiziționate de pe site-ul Eventbook.

Filmele proiectate în cadrul Festivalul Internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea:
  • UP IN THE SKY/PRINTRE STELE, Suedia, Petter Lennstrand

Cel mai bun film pentru copii – Zurich 2017, în competiția Generation Kplus – Berlinale 2017

Nu există polițiști în spațiu. Nu există reguli.” „Și părinții nu trebuie să muncească tot timpul. Cel puțin nu când e ziua ta.” Pottan ar trebui să își petreacă vacanța la o fermă de ponei, dar părinții ei, care sunt mereu ocupați, își lasă din greșeală fiica de 8 ani la o curte de reciclare.

După o scurtă discuție, bizarii locuitori ai curții se decid să o primească pe fată și astfel, aceasta devine parte a unei misiuni spațiale secrete. Cu toții sunt siguri că acolo sus vor găsi comori nemaivăzute și li se vor împlini toate visurile. Păpușile de mărimea oamenilor ale regizorului Petter Lennstrand sunt deja bine cunoscute de către suedezi, în filmul lui de debut, personajele îndrăznețe, neconvenționale spun o poveste despre prietenie și despre importanța lucrurilor aparent neînsemnate.

  • OWLS AND MICE/BUFNIŢE ŞI ŞORICEI, Olanda, Simone van Dusseldorp

În competiția Generation Kplus – Berlinale 2017.

Meral (8) tocmai s-a mutat într-un oraș nou. Ea încearcă să-și facă noi prieteni la școală înainte de tabăra de toamnă, acest lucru însă e mai greu decât pare. Acasă se împrietenește cu un șoricel care locuiește în noua ei cameră, pe care îl numește Peepeep. Ca părinții ei să nu cumva să îl omoare cât ea e plecată, aceasta îl ia pe Peepeep cu ea. Mulțumită șoricelului, Meral își face neașteptat noi prieteni. Când o bufniță prinde șoricelul, Meral dă vina pe noii ei prieteni. Abia când aceștia pleacă în sălbăticie să recupereze rămășițele lui Peepeep, Meral înțelege ce este prietenia adevărată.

  • THE BIG BAD FOX AND OTHER TALES, Franța, Benjamin Renner, Patrick Imbert

Oricine crede că la țară e liniște și pace se înșală amarnic. Aici găsim animale foarte agitate, o vulpe care crede că e cocoș, un iepure care se comportă ca o barză și o rață care vrea să îl înlocuiască pe Moș Crăciun. Dacă vrei o vacanță liniștită, nu e acesta locul potrivit.

  • SPIRITED AWAY / CĂLĂTORIA LUI CHIHIRO, Japonia, Hayao Miyazaki, Kirk Wise

Premiul Oscar pentru cea mai bună animație – 2003, Ursul de aur – Berlin 2002, Premiul pentru cel mai bun film asiatic – Hong Kong film awards 2002

Un film de aventură fantastic ca niciun altul, Spirited Away spune povestea lui Chihiro, o fetiță ambițioasă de 10 ani, nefericită că familia ei își mută domiciliul și va trebui să-și facă prieteni noi. Tatăl lui Chihiro se abate de la drumul spre casă pentru a explora un tunel misterios din pădure. Pe partea cealaltă pare să fie un parc de distracție, dar de fapt este un oraș bântuit. Fără să-și dea seama, au ajuns în Lumea Spiritelor, o lume cu scene de basm, locuită de zei antici și ființe magice, peste care domnește vrăjitoarea Yubaba. Părinții săi fiind captivi și Yubaba hotărâtă să îi țină sclavi pentru totdeauna, Chihiro va trebui să-și folosească toată energia pentru a supraviețui în acest loc nou și ciudat. Cu ajutorul lui Haku, un spirit tânăr și curajos, este forțată să-și depășească temerile și să se alăture unei lupte ca în povești, pentru libertatea familiei ei.

  • THE GIRL DOWN LOCH ÄNZI / FATA DIN LOCH ÄNZI, Elveţia, Alice Schmid

În competiția Best International Documentary – Hot Docs Canadian International Documentary Festival

O legendă a unei fete captive într-un mic canion din munții Elveției îi vrăjește pe toți locuitorii zonei. Pentru Laura, o fetiță de 12 ani, legenda a devenit o adevărată obsesie. Aceasta își petrece zilele simțindu-se izolată de familia ei și de comunitatea în care trăiește, notându-și gândurile și emoțiile de zi cu zi în jurnalul ei. Un nou băiat în oraș îi schimbă rutina, Laura găsind în el un prieten cu care poate să împărtășească sentimente dar și curiozitatea ei despre secretul care se ascunde în prăpăstii. După ce acesta pleacă, ea își face curaj să exploreze misteriosul loc de una singură. O poveste deosebită pe de-o parte, un tablou despre maturizare pe de altă parte, “The Girl Down Loch Änzi” este o imagine frumoasă despre poveștile pe care ni le spunem singuri ca să ne găsim locul în lume și conexiunile pe care le căutăm cu oamenii și misterele din jurul nostru.

Cum a fost la ediția din 2007 a Festivalul Internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea?

“Când oamenii n-au mai avut curajul să creadă  în viața de jos, când n-au mai avut candoarea să creadă în viața de sus, au început să creadă în viața ca-n filme”. (Ecaterina Oproiu, critic de film)

Festivalul Internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea este prilejul perfect de a îmbina realitatea vieții cu magia filmului și măretia filmului cu visele fiecăruia.

Vă invităm să participați la KINOdiseea! Noi vom fi acolo! Pentru că știm că filmele au întotdeauna ceva de transmis!

Comments are closed.