De-a lungul istoriei, muzica a fost folosită de oameni pentru îmbunătățirea comunicării, fiind o cale minunată de a spune povești, de a memora informații și de a împărtăși gânduri și sentimente. Muzica este și o unealtă grozavă de dezvoltare a aptitudinilor academice, precum scrisul și cititul.
Succesul școlar al unui copil este influențat într-o mare măsură de capacitatea lui de a citi. Chiar și în disciplinele care nu au o legătură aparentă cu lectura (precum matematica sau științele), testele și temele pentru acasă implică citirea corectă a întrebărilor și a cerințelor pentru rezolvarea de probleme.
Muzica este o cale minunată prin care copiii pot fi ajutați să citească mai bine și mai mult, într-o maniera atractivă pentru ei. Iată cum!
Pronunția
Numeroși copii întâmpină dificultăți de pronunție, extrem de importantă la citirea unui text de orice tip. Muzica ajută la îmbunătățirea modului în care cei mici rostesc cuvintele, învață să le accentueze corect și să le despartă în silabe.
Cântăreții evidențiază de multe ori anumite cuvinte din rațiuni muzicale, ceea ce oferă copiilor ocazia să audă clar, pe ritm, unități ale cuvintelor. Iată un exercițiu pe care îl puteți folosi pentru exersarea pronunției:
Pasul 1. Alegeți un cuvând dificil dintr-un cântec, așa cum ar fi, să spunem, “descumpănit”.
Pasul 2. Despărțiți cuvântul în silabe. În acest fel, copilul va înțelege mai bine fonetica lui și va reuși să deprindă modul în care trebuie să fie rostite silabele.
Pasul 3. Cântați-l. Acum că ați despărțit cuvântul în silabe, puneți-le pe note (nu neaparat fredonând melodia originală, fiți creativi). Cântați cuvântul lent și pronunțați-l mai dramatic decât ați face-o într-o conversație obișnuită, exagerând puțin și mimica feței.
Pasul 4. Odată ce copilul se distrează cântând îl fel și chip silabele cuvântului, încurajați-l să-l pronunțe clar, legat, fără să-l cânte. Vă va surprinde cât de repede va reuși să-l pronunțe corect.
Înțelegerea textului citit
Muzica ajută și la exersarea unei bune înțelegeri a textului citit. Exercițiile de citire care implică o melodie preferată a copilului sunt mult mai plăcute decât, de pildă, forțarea micuțului să citească o carte și să povestească ce a înțeles.
Pasul 1. Alegeți o melodie. Asigurați-vă că este o piesă iubită de copil, astfel încât cel mic să aibă toate șansele să îi memoreze foarte bine versurile.
Pasul 2. Cântați împreună melodia și învățați versurile. Este important să memorați cuvintele de la început până la sfârșit!
Pasul 3. Scrieți catonașe cu versuri din piesă. Aici intervine exercițiul de înțelegere a textului citit. Asigurați-vă că fiecare cuvânt este lizibil. Țineți cartonașul îndreptat spre cel mic și rugați-l să cânte versul, apoi să spună ce mesaj transmite acesta.
Lectura muzicală
Pasul 1. Alegeți o poveste pe care să o citiți împreună. Începeți cu un text scurt și o narațiune ușoară, plăcută, eventual deja cunoscută de cel mic. Puteți să folosiți și o poezie.
Pasul 2. Încercați, pe rând, să cântați povestea/poezia. Gândiți-vă ce melodie s-ar potrivi cel mai bine fiecărui pasaj, schimbați tonul vocii în funcție de personaje, jucați-vă cu dialogurile și testați mai multe tonalități și armonii.
Pasul 3. Decideți împreună ce variantă se potrivește cel mai bine poveștii. Înregistrați-vă și creați un CD cu poveștile cântate. Cel mai probabil, interesul celui mic de a face o colecție cât mai mare de “audiobook-uri” va crește de la o carte la alta.
Luați lucrurile încet și folosiți muzica pe care o preferă cel mic, pentru a-l menține motivat și interesat (chiar dacă vorbim despre genul rap, de pildă). Muzica este limbajul universal, care ne ajută să cunoaștem lumea pe deplin, cu zâmbetul pe buze!
Citește și:
4 jocuri care îi ajută pe copii să formuleze concluzii
Idei de activități pentru copii care dezvoltă inteligențele multiple
Idei de a face orele de la școală să fie active, nu plictisitoare
8 metode care le dezvoltă copiilor gândirea critică