Dacă ieri am trecut în revistă calitățile esențiale deținute de un profesor bun, acum vă propunem să conturăm portretul elevului perfect în societatea de azi. Provocările unui viitor mediu profesional intimidant fac necesară formarea unei echipe puternice profesor-elev, o relație simbiotică în toate aspectele sale.
Ceea ce era odinioară valabil în mediul educaţional se mai aplică în prea mică măsură societăţii de azi. Un elev bun nu este doar un copil docil, capabil să redea cât mai fidel cantităţi mari de informaţie, sau cel puţin nu în accepţiunea unui profesor care înţelege în ce tip de societate va funcţiona el ca adult. Atunci, care este portretul elevului perfect, dacă ne referim la formarea sa ideală pentru viitorul profesional?
Viziunile învechite despre elevul perfect
Centrul Educaţia 2000 a realizat, în urmă cu 10 ani, un studiu denumit „Calitatea în educaţie şi semnificaţiile sale la nivelul şcolii”. Concluziile demersului ştiinţific arată că percepţia multor profesori din sistemul de învăţământ românesc (care au participat la acest studiu) este alterată de o mentalitate învechită. Dascălii tind să considere că elevii buni sunt cei cuminţi, fiind prea puţin interesaţi de creativitatea acestora.
Rezultatele studiului spun că prea mulți profesori continuă să aprecieze preponderent disciplina, respectiv pe învăţăceii conformişti, care îndeplinesc sarcini deja trasate şi răspund prompt la întrebările profesorului, fără să vină aibă ei înşişi propriile iniţiative. Acest model de relaţie profesor-elev este în sine un impediment major în asigurarea unui nivel înalt de calitate a educaţiei, tocmai pentru că promovează formarea de viitori indivizi lipsiţi de iniţiativă, cu stima de sine scăzută, fără exerciţiul iniţiativei şi cu o imagine neclară asupra propriei chemări profesionale.
Viziunile actuale despre elevul perfect
Mai mult decât să se supună regulilor şi să reţină mecanic informaţii, elevul perfect în clasificările specialiştilor în educaţie deţine câteva trăsături esenţiale pentru buna sa integrare în societate şi în profesie.
- Elevul perfect este autonom
Autonomia este cheia dezvoltării neîngrădite a unui elev, precum și a descoperirii celor mai bune modalități prin care un copil poate să deprindă toate aptitudinile de care are nevoie în formarea sa. La Aletheea, învățăm să învățăm, printr-un efort comun depus de elevi, profesori și părinți, pentru că doar așa poate un copil să își descopere propriile mecanisme de învățare și evoluție care îi vor servi pe tot parcursul vieții, nu doar pe băncile școlii.
Mediul profesional va avea o tot mai mare nevoie de angajați autonomi, deschizători de drumuri, care să descopere singuri și să fie inovatori, fără să aibă nevoie de îndrumarea cuiva.
- Elevul perfect este adaptabil
O altă competență-cheie a elevului perfect este adaptabilitatea. Această calitate poate fi antrenată și reprezintă un mare atu atât pe parcursul educațional, cât și într-o viitoare profesie, oricare ar fi aceasta.
- Elevul perfect știe să comunice
Aptitudinile de comunicare sunt alte componente esențiale în formula succesului ca viitor adult, fiind esențiale în orice domeniu de activitate. Iată de ce un elev perfect își perfecționează constant competențele de comunicare, în relația cu profesorii, ceilalți colegi și alte grupuri sociale cu care interacționează.
- Elevul perfect gândește critic și creativ
Atât creativitatea, cât și gândirea critică, sunt esențiale pentru profesiile societății de azi. Ele aduc progresul, dau naștere ideilor, fac posibilă performanța. Mai mult decât atât, sculptează caracterul, conturează personalitatea și ajută la atingerea potențialului maxim. Iată de ce profesorii care depun eforturi constante în a ajuta copiii să își dezvolte gândirea critică și creativitatea formează, de fapt, elevi perfecți.
- Elevul perfect este curios și explorează
Mai importantă decât lucrurile pe care le știm la nivel teoretic este măsura în care înțelegem cum ne ajută ele într-o situație reală. Copiii învață ceea ce trăiesc, educația este un proces viu și în continuă mișcare, de aceea succesul actului educațional vine în primul rând printr-o atitudine proactivă a elevului curios să citească, să experimenteze, să se documenteze și să pună în aplicare ceea ce învață.
La Aletheea, de pildă, orele de clasă sunt interactive și se adresează experienței elevului, indiferent de disciplină. Urmărim expunerea elevilor unei palete mari de posibilități și experiențe de învățare.
- Elevul perfect cooperează
Capacitatea de a lucra în echipă nu își va pierde niciodată importanța în mediul profesional, de aceea un elev perfect va fi întotdeauna cooperant, atât cu dascălii și alte figuri autoritare, cât și în relațiile cu colegii.
- Elevul perfect nu este …. perfect
Nimeni nu poate să definească perfecțiunea, mai ales dacă discutăm de un copil aflat în plină dezvoltare. Fiecare elev excelează în anumite direcții și nu strălucește în altele. Scopul nostru, al furnizorilor de educație, este să-i ajutăm pe copii să-și descopere aptitudinile si talentele și să le fructificăm. Să motivăm și să încurajăm depășirea limitelor și evoluția armonioasă a tuturor abilităților elevului, până la atingerea potențialului maxim.
Citește și:
Cele mai performante țări din lume în domeniul educației