Origami este arta prin care un simplu pătrat de hârtie se transformă într-o figurină tridimensională, numai prin pliere. Denumirea provine de la cuvintele japoneze “ori”, care înseamnă “a îndoi” şi “kami” care înseamnă “hârtie”.

Veche de aproape 1500 de ani, această artă a cunoscut un avânt important în ultimul secol și și-a demonstrat cu adevarat utilitatea în viața modernă a zilelor noastre.

Asa se face că, în anul 2002, cercetători din domeniul aerospatial de la Diffractive Optics Group din laboratorul Livermore și artiști origami și-au dat mâna în cadrul unui proiect cu adevărat îndrăzneț: telescopul „Eyeglass”, a cărui lentilă avea diametrul de 100 de metri (aproximativ lungimea unui teren de fotbal).

Este, așadar, lesne de înțeles ca principala provocare era modul în care acest imens telescop va fi lansat și transportat în spațiu, pentru asta fiind nevoie ca el să încapă într-un recipient de 4 metri în diametru și 10 metri lungime.

Cum se putea realiza acest lucru? Răspunsul a fost unul singur: prin pliere!

Pliere telescop Eyeglass

 

S-a inceput prin realizarea unui prototip la scară mai mică, urmând ca în viitorul apropiat, adevaratul Eyeglass să fie pliat, transportat și extins, odată ajuns la destinație. Poza de mai jos îl reprezintă pe artistul origami Robert J. Lang alături de prototipul la care a lucrat.

Telescopul Eyeglass prin origami

Un alt domeniu al zborului care încorporează elemente origami este parașuta. Pentru plierea acesteia e nevoie de utilizarea unui algoritm de împăturire cu pași fixi și de o atenție sporită pentru colțuri, laturi și detalii.

Iată, așadar, cum origami –  această artă care, de multe ori, ne duce cu gândul doar la solnițe și avioane din hârtie, ne înconjoară și face parte din viața noastră în moduri atât de practice și diverse, un alt astfel de exemplu fiind airbag-ul mașinilor care, de asemenea, se pliază conform unei tehnici origami ce îi permite apoi extinderea

airbag

 

În prezent, aplicațiile origami par să se înmulțească, lumea medicală fiind principala miză la momentul actual. Rămâne să vedem ce surprize ne așteaptă

Dacă doriți să aflați mai multe despre această artă, vă recomandăm să urmăriți și acest filmuleț – Robert Lang povestește despre matematică și magia origami.

Articol scris de profesoara noastră de origami, Adina Rusu

Comments are closed.