
Când am cunoscut-o pe Grațiela Bălcescu, în vara anului 2021, era profesor pentru învățământul primar la Aletheea și făcea parte din echipa de design educațional a școlii. Recunosc că nu se potrivea cu imaginea mea despre „doamna învățătoare”. Curioasă, cu o energie debordantă, dornică să învețe și să înțeleagă cele mai noi curente în domeniul educației, primele interacțiuni cu ea m-au pus pe gânduri. După 29 de ani în învățământ, Grațiela, care pentru mine este o adevărată enciclopedie pe două picioare, s-a dovedit a fi nu numai un dascăl cu multă pasiune pentru ceea ce face, ci și un om care are o înțelegere profundă a sistemului și care pune umărul la o schimbare în educația din România.
La o jumătate de an după ce am început să explorez împreună cu echipa Aletheea modul în care putem dezvolta abilități de educație socio-emoțională în rândul profesorilor, Grațiela a preluat rolul de coordonator educațional al ciclului primar, iar obiectivele ei personale de învățare s-au schimbat. Am simțit de la început că împreună cu un lider ca ea vom putea pune în practică multe proiecte cu sens pentru copii. Programul EQ Educator de la Six Seconds este o formare de durată, uneori provocatoare din punct de vedere al timpului, atenției și efortului ce trebuie investite, iar Grațiela și-a păstrat aceeași energie și același grad de implicare de la început până la final. După terminarea programului, am stat de vorbă cu ea și am explorat acest parcurs educativ interesant.
Știind că stau de vorbă cu un dascăl care cunoaște profund sistemul educațional, atât ca filosofie, cât și ca organizare, am întrebat-o mai întâi cum vede ea școala astăzi. Chiar dacă Grațiela a subliniat în discuția noastră modalitățile prin care sistemul de învățământ șubrezește uneori „locul sufletesc al înțelegerii”, ea a ales să se concentreze asupra unei perspective optimiste și cu premise pozitive pentru viitor: „școala este un context în care le este permis copiilor să își asume riscuri, să își câștige libertatea printr-o minte educată, să aibă discernământ și să adauge ceva valoros în orice interacțiune pe care o au.” Ceea ce se potrivește de minune cu motto-ul meu personal, un citat a cărui sursă nu o mai cunosc: „Lasă fiecare persoană pe care o întâlnești mai bine decât era când ai întâlnit-o.”
Am fost curioasă să merg mai departe pe acest fir al discuției. Am înțeles cum școala, în perspectiva Grațielei, are neapărată nevoie de educație socio-emoțională. Dar care este propria ei definiție a educației socio-emoționale? „Este un proces prin care îți formezi abilități de adaptare în diferite grupuri, îți dezvolți capacitatea de auto-reglare emoțională și înveți să fii proactiv prin inițiativă și prin responsabilitatea propriilor acțiuni. Educația socio-emoțională este un proces prin care devii conștient de propriul potențial, îți dezvolți capacitatea de a avea o viziune și înveți să accepți că ești valoros.”
Am adresat de multe ori această întrebare și am primit o sumedenie de răspunsuri din cele mai diferite. Acesta a venit însă cu o profunzime și cu o înțelepciune care m-au făcut și pe mine să reflectez. Cum ar fi dacă tot mai mulți dintre noi am înțelege că educația socio-emoțională nu este doar ceva nou și interesant de făcut, poate un nou trend? Cum ar fi dacă tot mai mulți adulți, fie ei profesori, manageri de școli sau părinți, ar înțelege că educația socio-emoțională asigură premisele ca un copil să se simtă valoros?
Dincolo de definiție, este cert faptul că adulții îi pot sprijini pe tineri să se dezvolte în această direcție doar dacă ei înșiși practică inteligența emoțională. Concluzia poate părea banală, dar haideți să o susținem cu un exemplu. Dacă mie, ca adult, îmi lipsesc energia, proactivitatea, entuziasmul față de un proiect nou, copilul de lângă mine simte acest lucru, preia tiparul meu de comportament. Devine, atunci, destul de greu să îl conving să fie proactiv la nivel teoretic, doar spunându-i „ar trebui să ai mai multă inițiativă!” Copiii caută involuntar modele de urmat și din acest motiv cred că prinde bine să ne întrebăm din când în când, fiecare dintre noi: „Ce învață copilul de la mine? Ce învață din felul în care mă comport în prezența lui?” Cu această idee în minte, mi-am dorit să aflu de la Grațiela cum arată o școală în care educația socio-emoțională este „la ea acasă”: „o astfel de școală este un spațiu deschis și generos, este un mediu în care elevii au voie să exploreze, să descopere și să greșească. În mediul acesta, profesorii învață cu adevărat alături de copii, accentul fiind pus pe valori, colaborare și curiozitate captivantă. Este o școală care te ajută să te cunoști.”
În cadrul programului EQ Educator, după preluarea rolului de coordonator educațional al ciclului primar, Grațiela a ales să se concentreze pe felul în care își poate dezvolta competențele de lider pentru a putea să sprijine echipa pe care o conduce. Parcurgând metodologia Six Seconds cu privire la educația socio-emoțională, a început să integreze concepte noi în curriculum, să aibă întâlniri cu profesorii de la ciclul primar și să concretizeze activități de implementare a educației socio-emoționale în diferite sesiuni la clasă, dar și în atelierele periodice pe care le organizează pentru colegii ei.
Am căutat să aflu ce i-a folosit din program din poziția ei ca lider care coordonează peste 35 de profesori? „Programul SEL a avut impact asupra modului în care îmi exercit rolul de coordonator prin faptul că am înțeles necesitatea folosirii potențialului individual pentru a crea ceva valoros în procesul educațional. Abilitățile pe care le-am descoperit parcurgând acest program m-au ajutat să înțeleg nevoia optimizării capacității de a genera rezultate, a capacității de a construi și a întreține relații, a capacității de a găsi satisfacție în procesul numit educație. Am înțeles că o comunitate de dascăli de succes își câștigă energia din valori personale și angajamente, evaluează, își valorifică și transformă emoțiile în resurse strategice de educație, evaluează costurile și beneficiile propriilor alegeri și adoptă o perspectivă proactivă a posibilităților pe care le conferă educația. Am luat în considerare implicarea consilierilor educaționali ca ghizi-antrenori pentru navigarea emoțiilor și exersarea optimismului, două competențe pe care le văd necesare pentru a fi dezvoltate de echipa de profesori Aletheea.”
Dar pentru copii ce-și dorește? Mai exact, am întrebat-o care sunt competențele de educație socio-emoțională pe care ar vrea să le vadă dezvoltate la copii (în special la cei de 6-12 ani)? Răspunsul ei a fost unul scurt și articulat, așa cum obișnuiește să vorbească: „Alfabetizare emoțională, o gândire care să ia în calcul atât raționalul, cât și emoționalul și optimismul.” A ținut neapărat să sublinieze că „optimismul, în acest context, se referă la învățarea de către copii a unei perspective proactive.”
Discuția cu Grațiela a fost una plină de înțelepciune, așa cum este dascălul din ea, dornică să vadă cât mai mulți copii și profesori atingându-și potențialul. În timpul petrecut cu ea la școală, în decurs de un an și jumătate, am asistat la sesiuni dedicate profesorilor care au fost concentrate pe modul în care ei pot introduce elemente de educație socio-emoțională la clasă – fie că este vorba de ora de matematică, de științe sau de limba și literatura română. Am sesizat întrebări pe care le folosește des atunci când reflectează la ce poate fi făcut diferit. Favoritele mele sunt: „Care este scopul aici?”, „Ce încercăm noi, de fapt, să facem?”, „Cum îi putem ajuta pe copii să înțeleagă sensul a ceea ce învață?”
Pentru a-i afla „motorul” interior, am ales să închei discuția cu întrebarea: „De ce faci ceea ce faci?” „Încă de când am ajuns în fața copiilor, mi-am dorit să fiu un dascăl memorabil. Nu mi-am dorit să fiu un păstor al unor copii, ci mi-am dorit să fiu un ghid care să ofere experiențe de învățare, să ofere trăiri și, cel mai important pentru mine, am vrut să le ofer copiilor miracolul multor descoperiri. Pentru a fi un profesor memorabil, trebuie să crezi în puterea educației. Iar eu cred.”
***
Larisa Sohorca este fondator Walnut Wisdom și facilitator pentru inteligența socio-emoțională certificat Six Seconds.
Aletheea este prima școală din România care are profesori certificați EQ Educator, așa cum anunțam într-un articol precedent, un program al organizației Six Seconds ce oferă profesorilor instrumente practice și tehnici de dezvoltare a competențelor și aptitudinilor socio-emoționale în rândul copiilor, pentru a-i sprijini să aibă mai mult succes la școală și în viață.
Dacă doriți să aflați mai multe despre felul în care Andreea Cotițosu, unul dintre cei 5 profesori certificați EQ Educator, integrează educația socio-emoțională la Aletheea, vă invităm să urmăriți înregistrarea evenimentului „Educating Heart and Mind” organizat online de Six Seconds.