Selfie-urile sau fotografiile pe care mulți adolescenți și le fac singuri și le publică pe platformele de socializare sunt deseori blamate, ridiculizate, considerate a fi un obicei prost, cu impact negativ asupra copiilor. Psihoterapeuții nu se grăbesc să le încadreze în categoria pericolelor în adolescență, însă. Iată de ce!

Arta fotografiei, în sine, dezvoltă simțul estetic, inteligența spațială, imaginația, creativitatea, capacitatea de exprimare și dragostea pentru frumos. Selfie-ul, care nu este altceva decât o fotografie de tip portret, transpune toate aceste beneficii în aria identității și acceptării de sine. Ca orice lucru în viață, făcute cu moderație, selfie-urile sunt prietenele adolescenților, susține psihoterapeutul american Cathy Lander-Goldberg.

Dezvoltarea identității de sine

Selfie-urile asistă dezvoltarea identității de sine, proces specific perioadei de pubertate și adolescență. Autoportretul este un tip de fotografie sau pictură vechi de când lumea, iar chiar dacă dispozitivele moderne l-au transformat mai nou în selfie, el continuă să ofere răspunsuri la întrebările-cheie ale descoperirii de sine:

  • “Cum mă percep pe mine însumi/însămi?”
  • “Cum mă văd cei din jur?”
  • “Cum vreau să mă vadă cei din jur?

Copiii, în pre-adolescență și adolescență, devin mai preocupați de imaginea lor, îți petrec mai mult timp privindu-se în oglindă și întrebându-se dacă sunt suficient de atrăgători. Selfie-ul este o cale prin care ei își explorează diverse look-uri, atitudini, trăsături de personalitate, identificându-le pe cele pozitive și învățând să le scoată în evidență. Și, astfel, ajung să-ți consolideze stima de sine și să învețe să se exprime cu demnitate, curaj și autocontrol.

Stimularea exprimării personale

Să publici un selfie însoțit de un gând sau de citat, marcat cu un hashtag, înseamnă curaj și asumare. Mulți copii întâmpină dificultăți în a se exprima în public, în a se expune și atrage atenția asupra lor, în a vorbi despre ei înșiși. Mediul virtual este un spațiu în acest lucru devine mult mai simplu de realizat. Treptat, adolescenții devin confortabili cu propria persoană și învață să se exprime și să se dezvăluie lumii și în realitate.

Antrenarea simțului estetic și a luării deciziilor

Un selfie reușit înseamnă să identifici unghiul și lumina cea mai potrivită pentru un rezultat pe măsură. Antrenează viziunea în spațiu, imaginația, postura corpului și limbajul non-verbal, dar mai ales capacitatea de la lua cea mai bună decizie în combinarea elementelor unei fotografii cât mai expresive. Deși pare a fi un gest copilăresc, selfie-ul îi exersează adolescentului mai multe aptitudini decât credem.

Alimentarea creativității

Fotografia în general și autoportretul în particular încurajează dezvoltarea creativității prin testarea mai multor contexte, unghiuri și lumini. Când o poză iese incredibil din greșeală, adolescentul învață ce este un proces creativ și de ce este bine să își asume riscuri în anumite situații. Programele de editare foto au o gamă variată de optiuni când vine vorba despre filtre, efecte speciale sau colaje.

Promovarea stării de mindfulness

Plinătatea minții (mindfulness-ul) poate fi obținută în timpul efectuării selfie-urilor. Copiii sunt foarte concentrați și prezenți în acele clipe, își dezvoltă simțul observației și se analizează atent din toate unghiurile și ipostazele.

Creșterea încrederii în forțele proprii

Un selfie reușit înseamnă, totodată, un adolescent mai sigur pe sine și mai mulțumit de imaginea sa. Comentariile admirative potențează acest efect, ceea ce înseamnă că încrederea în forțele proprii crește.

În contextul beneficiilor de mai sus, psihoterapeutul pasionat de fotografie Cathy Lander-Goldberg încurajează părinții să nu-și ridiculizeze adolescenții pe seama selfie-urilor pe care le fac, dimpotrivă. Să fie acolo, să le observe, să comenteze constructiv asupra lor, să-i atenționeze pe copii care sunt acele ipostaze care îi avantajează și care nu, să-i avertizeze asupra pericolelor legate de o expunere prea mare sau prea intimă etc.

Citește și:

Exerciții de mindfulness pentru copii și efectele lor fantastice

Ce beneficii aduc proiectele creative pe care le faceți cu copiii

5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copiilor

Cum să le citiți copiilor ca să devină adulți de succes

 

Comments are closed.