Pare greu de crezut, însă există copii care nu îi cer jucării și dulciuri lui Moș Crăciun, ci lumină în casă. Aceasta este de fapt povestea reală a lui Mihăiță, un băiețel abia intrat la școală, vesel și isteț, cu un vis simplu: să aibă și el acasă curent electric, la fel ca ceilalți oameni.

Le-am povestit copiilor despre băiețelul din comuna Potlogi, județul Dâmbovița, le-am arătat fotografii din locuința lui modestă și ne-am hotărât să îl ajutăm pe Mihăiță să-și împlinească visul, cu ajutorul întregii comunități Aletheea.

1

 Viața lui Mihăiță, pe scurt

Mihăiță locuiește undeva în sud-vestul județului Dâmbovița, în comuna Potlogi, împreună cu mama sa, Cristina, și bunica Zoia. Imediat după revoluție, familia Cristinei si-a pierdut casa și a fost nevoită să locuiască în chirie, ducând un trai greu, la pragul subzistenței.

În urmă cu 10 ani, Cristina a plecat în Italia, sperând că va reuși astfel să ofere o viață mai bună familiei sale. Acolo l-a cunoscut pe tatal lui Mihăiță, cu care Cristina a revenit în țară când fiul lor avea doar doi ani. La numai o lună de la întoarcerea în Romania, tatăl micuțului i-a părăsit definitiv.

Singură și motivată doar de dragostea pentru băiatul său, Cristina a reușit, acum 3 ani, să cumpere un teren de 300 mp. Pe el și-a construit o casuță, dar cu prețul angajării la credite bancare substanțiale. Povara financiară a împiedicat-o să finalizeze construcția, locuind acum cu mama și fiul său într-o casă fără utilități și fără pereți tencuiți.

Pentru a reuși să treacă prin iarna grea, Cristina își acoperă pereții cu covoare și preșuri donate de vecini, doar să oprească viscolul să intre în casă. În ciuda condițiilor dificile, casa în care trăiește Mihăiță este curată și ordonată, prin contribuția tuturor membrilor familiei.

Deși lucrează din greu la o fabrică de prelucrare a maselor plastice, Cristina câștigă salariul minim, cu care abia își acoperă datoriile bancare. Bunica Zoia contribuie și ea financiar în gospodărie, muncind cu ziua când are ocazia, la cei peste 70 de ani ai săi.

5

Visul lui Mihăiță, lumina

 Mihăiță învață foarte bine, este un copil ambițios și vesel, deși sunt multe zile în care manâncă doar ceai cu pâine. Dascălii de la școală îl iubesc și îl ocrotesc cu drag, mirându-se cât de optimist poate fi un băiețel care duce un trai greu.

Un prim pas să îi facem lui Mihăiță viața mai frumoasă și să îi dăm motive să zâmbească sincer în fiecare zi este să îi ajutăm familia să se racordeze la rețeaua de curent electric. După aceea, poate cu mai mult ….

Târgul de Crăciun de anul acesta la Aletheea va fi și despre Mihăiță. I-am pregătit un colt în școala și inima noastră, unde se pot face donații pentru lumina pe care și-o dorește acasă.

 

 

Comments are closed.