Anxietatea copiilor este cauzată în anumite situații de școală, având consecințe importante pe termen lung, dacă nu este gestionată corespunzător. Există o serie de semne care acționează ca semnale de alarmă pe care părinții nu trebuie să le ignore.
Pentru unii copii, trecerea de la grădiniță la școală poate fi un adevărat coșmar. Această tranziție îi obligă pe cei mici să se confrunte cu multe surse de anxietate, legate de începerea școlii, acomodarea cu separarea de familie, legarea de prietenii noi, integrarea în grup și presiunea asociată cu îndatoririle școlare.
Anxitatea legată de școală este o problemă majoră, care lăsată nerezolvată de părinți și profesori, se poate transforma într-o tulburare greu de stăpânit mai târziu în viață. Iată cum se poate recunoaște anxietatea cauzată de școală!
Refuzul de a pleca de acasă dimineața
Cei mai mulți copii care suferă de anxietatea asociată cu școală refuză vehement să plece de acasă dimineața și se împotrivesc cu toate forțele insistențelor părinților. Chia dacă nu-și verbalizează ostilitatea pentru mediul școlar, este limpede că acești copii preferă mediul domestic, acesta fiind zona lor de confort.
Neplăcerea de a merge la școală se poate observa în special după vacanță, perioadă în care petrec mult timp alături de părinți și dificultatea de a părăsi acest mediu sigur crește exponențial.
Fobia școlară
A avea o fobie înseamnă să resimți un nivel nerealist de teamă despre un obiect, o situație sau un loc. Fiind mici și fără experiență, copiii nu înțeleg importanța de a merge la școală, de a întâlni oameni noi și de a-și face noi prieteni.
Este foarte probabil ca un copil să aibă idei preconcepute despre profesorii de la școală, relația cu colegii sau eventualele pedepse pe care le-ar putea primi. Prin urmare, înainte ca viitorul elev să meargă propriu-zis la școală, este posibil ca frica să se fi stabilit deja.
Nu vă puneți copilul în fața fricii, obligându-l să accepte pur și simplu că trebuie să meargă cu plăcere la școală. Nu veți cauza altceva decât mai multă agitație copilului. În schimb, încurajarea constantă și evidențierea unor lucruri pozitive despre școală vor fi de ajutor.
Anxietatea de separare
Anxietatea de separare este cea mai severă frică pentru copil. Este dificil pentru adulți să-și gestioneze separarea sau pierderea, deci imaginați-vă ce simte copilul care se confruntă cu ea pentru prima dată.
Anxietatea de separare este cea mai dificilă provocare, deoarece copiii părăsesc locuința, un mediu cunoscut, pentru a intra în lumea necunoscută. Cea mai bună modalitate de a trata acest lucru este să fiți acolo pentru cel mic ori de câte ori este posibil. Ascultați temerile lui înainte de a trage cncluzii.
Combaterea acestei tulburări de anxietate va ajuta copilul să construiască o relație de încredere cu părinții pentru o lungă perioadă de timp.
Un copil își va găsi sprijinul și echilibrul emoțional în părintele său, dacă acesta din urmă va fi lumina lui călăuzitoare. Este nevoie de timp, răbdare, dragoste și grijă pentru a face față acestui tip de anxietate, care va dispărea dacă îi dați copilului timp. În scurtă vreme, cel mic se va simți la fel de confortabil la școală ca și acasă!
Soluție la școală
Pentru că ne pasă de echilibrul emoțional al copiilor din școala noastră, folosim la clasă un instrument inedit, numit „Graficul emoțiilor„.
Acesta este un „termometru” practic prin care măsurăm cât de bine se simt copiii la școală, pe o scară de la 1 la 10. Cei care se situează la un nivel inferior al graficului (au o stare emoțională negativă) primesc mai multă atenție și grijă din partea profesorilor și colegilor, astfel încât indicativul să crească până la sfârșitul zilei.
Acest obiectiv, asumat colectiv, face ca metoda să fie foarte eficace. O recomandăm cu drag!
Citește și:
6 lucruri pe care copiii anxioși nu au curaj să le spună profesorilor
Ce se întâmplă în creierul unui adolescent
Idei de a face orele de la școală să fie active, nu plictisitoare
5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copiilor
9 capacități ale creierului care ne ajută să ne atingem orice obiectiv