Toți părinții vor să li se confirme faptul că au crescut un copil bun, chiar dacă acest atribut poate să fie interpretat în moduri diferite: docil, ascultător, liniștit și studios sau, dimpotrivă, energic, încrezător, expresiv, creativ și curajos. Psihologii Universității Harvard consideră că nu există un portret general valabil al copilului perfect, însă prin studiile efectuate, propun o serie de ponturi prin care părinții pot cultiva tot ce poate fi mai bun în copilul lor.

Mai important decât orice în educarea unui copil este ca acesta să fie ajutat să devină cea mai bună versiune a sa. Specialiștii în psihologie de la reputata Universitate Harvard încurajează părinții să aibă așteptări realiste de la copiii lor, să accepte individualitatea celor mici și să le cultive virtuțile, prin câteva metode de bază, confirmate de studiile derulate în acest sens.

Unele dintre sfaturile de mai jos pot să pară banale, însă reprezintă nucleul tuturor concluziilor la care cercetătorii au ajuns în demersul lor științific de a descoperi cea mai bună atitudine parentală.

  1. Petreceți timp cu copilul

Aceasta este baza creșterii unui copil bun, susțin psihologii. Timpul de calitate petrecut cu cei mici, manifestarea interesului pentru hobby-urile și problemele lor și ascultarea activă sunt singurele căi de a înțelege personalitatea unică a copilului. De aici și până la consolidarea unei relații armonioase părinte-copil rămâne un singur pas.

  1. Spuneți copilului cât este de important

Potrivit cercetărilor efectuate de psihologii Universității Harvard, majoritatea copiilor nu știu că ei sunt cele mai importante persoane din viața părinților lor. Cei mici au nevoie să audă propriu-zis cuvintele “tu însemni totul pentru mine”, cât mai frecvent, astfel încât să se simtă iubiți, apreciați, valoroși și în siguranță.

  1. Arătați copilului cum să nu fugă de probleme

Tendința de a renunța ușor în calea unei dificultăți se mostenește, de regulă, de la părinți. De pildă, când un copil decide brusc că vrea să renunțe la antrenamentele de fotbal, este bine ca un părinte să îl întrebe de ce a luat această decizie, stimulându-l să cântărească bine decizia, în raport nu doar cu nevoile sale, ci și ale echipei.

În acest fel, copilul înțelege că are o responsabilitate, că este important să vadă ce consecințe au deciziile lui și că, de multe ori, merită să lupți pentru lucrurile cu adevărat importante.

  1. Rugați copilul să vă ajute și fiți recunoscători

Cercetările arată că oamenii care obișnuiesc să-și exprime recunoștința sunt mai empatici, mai generoși și mai altruiști. Așadar, este util pentru părinți să implice copiii în diverse activități pentru care pot să le aducă celor mici mulțumiri odată ce sunt îndeplinite. Psihologii recomandă recompensele emoționale de tipul gratitudinii, ca mijloc de dezvoltare armonioasă a personalității copilului.

  1. Ajutați copilul să-și gestioneze emoțiile

Psihologii de la Harvard cred că emoțiile negative gestionate incorect, atât de adulți, cât și de copii, sunt cele care determină de fapt comportamentele nedorite.

Tehnici care îi ajută pe copii să își controleze emoțiile

  1. Stimulați copilul să își extindă orizonturile

Arătați copilului că lumea este mult mai mare, mai complexă și mai interesantă decât pare la prima vedere. Potrivit cercetărilor derulate de psihologii Universității Harvard, este crucial pentru copii să învețe cum să fie interesați de oamenii și evenimentele din afara cercului limitat în care ei trăiesc.

Să crești un copil politicos, amabil și empatic este o misiune extrem de grea, însă care poate fi îndeplinită de orice părinte care face eforturi în acest sens. Și nimic nu se compară cu satisfacția acestei reușite, susțin oamenii de știință.

Citește și:

Legile copilului

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.