Sărbătorile de iarnă reprezintă, la nivelul întregii lumi, poate cea mai frumoasă perioadă festivă din timpul anului. Modul în care oamenii aleg să celebreze Crăciunul diferă însă de la o regiune la alta, luând astfel naștere tradiții frumoase, pe care nu putem să nu le admirăm.

Anul acesta, la Târgul de Crăciun, copiii de la ciclul gimnazial vor evidenția diversitatea culturală etnică a Crăciunului, prin crearea unor standuri reprezentative pentru România și alte țări importante de pe continent.

Pentru a vă arăta ce tradiții îi inspiră pe elevii școlii Aletheea în pregătirea târgului de sărbătoare, v-am pregătit o listă de obiceiuri interesante prin care diverse naționalități marchează sosirea Crăciunului!

Serbia

“Vine Crăciunul? Să-i legăm pe mama și pe tata atunci!”, își spun copiii din Serbia cu două duminici înainte de data de 25 decembrie. Aceasta este de fapt o tradiție bine păstrată de poporul sârb, prin care părinții trebuie să-și răscumpere eliberarea prin … cadouri.

Germania

Printre tradițiile festive de Crăciun din Germania, Austria și unele părți ale Elveției, Moș Crăciun (numit de ei St. Nikolaus), este însoțit de un personaj diavolesc însărcinat cu misiunea de a-i avertiza pe copii să nu cumva să fie obraznici. În Franța, „omologul” acestei figuri mistice grotești se numeste La Pere Fouettard.

Italia

În Italia, copiii primesc cadouri pe data de 6 ianuarie, de la vrăjitoarea bună La Befana.Aceasta se deplasează pe o mătură și aduce prichindeilor obraznici bucăti de cărbune.

Olanda

Moș Crăciun poartă numele de Sinterklass în Olanda și nu locuiește nicidecum la Polul Nord. Este stabilit în Spania și se deplasează cu o barcă, fiind însoțit de asistentul său, Black Peter.

Țările scandinave

Moșul cel  bun este înlocuit în unele regiuni ale țărilor nordice de un pitic, numit Tomte în Suedia și Nisse în Norvegia, considerat a fi un protector al hambarelor. El aduce și daruri copiilor cuminți de Crăciun, dacă este așteptat de aceștia cu un bol de terci aburind.

 Australia

Cum în Australia este plină vară de Crăciun, tradițiile sunt și ele adaptate climei și faunei specifice. Tata Crăciun, cum îl numesc australienii, aduce cadouri nu cu ajutorul renilor, ci condus de 6 canguri albi. De regulă, locuitorii își petrec ziua de Crăciun organizând un grătar pe plajă.

India

În această țară exotică, să împodobești un brad de Crăciun este aproape imposibil. De aceea, indienii obișnuiesc să decoreze arbori de mango și să își înfrumusețeze casele cu frunzele acestora.

Citește și

Calendarul Advent de Crăciun, o tradiție frumoasă pentru copii

 

 

Comments are closed.