În foarte multe situații, în școala Aletheea acționăm folosind conceptul de “team teaching”. Exemple: clasele pregătitoare, a II-a și a IV-a – unde avem un grup numeros de elevi, cu doi profesori pentru învățământ primar; toate clasele de primar și de gimnaziu, la limba engleză, lucrează cu doi profesori – unul român și unul nativ; clasele de gimnaziu au doi diriginți etc.
Team Teaching este un mod de lucru colaborativ care se bazează pe încredere, comunicare, consecvență, organizare, flexibilitate, respect, sprijin reciproc și care presupune:
- planificarea în echipă a activităților de învățare din cadrul Întâlnirilor de dimineață și din cadrul orelor de predare sau de consolidare;
- organizarea predării individual sau împreună, acordând atenție sistematizării și continuității în învățare;
- discuții despre parcursul educativ al fiecărui copil din clasă și stabilirea de măsuri în funcție de nevoi;
- verificarea în echipă a caietelor, a fișelor de lucru și a temelor copiilor (opționale); decizii comune privind activitățile suplimentare propuse copiilor;
- decizii și muncă în echipă în cadrul proiectelor tematice lunare, dar și în cadrul ieșirilor în afara școlii;
- însumarea observațiilor zilnice într-un feedback ce se comunică părinților săptămânal/lunar, pe platforma Adservio sau la întâlnirile față în față.
Avantajele acestui sistem de lucru sunt următoarele:
- elevii beneficiază de experiențe personale variate – profesorii au domenii de expertiză diferite: unii pot fi pasionați de comunicare, alții de științe sau de arte etc.
- elevii beneficiază de stiluri de predare diferite, ceea ce înseamnă o strategie de reducere a rămânerilor în urmă la citit, socotit etc.
- se acordă mai multă atenție fiecărui elev în parte;
- copiii au în față un exemplu real de muncă în echipă;
- comunicarea cu părinții se face în timp real și devine mai eficientă; întâlnirile pot fi mai dese, în funcție de nevoi;
- fiecare profesor are un timp special destinat pregătirii activităților de învățare – dimineață sau după-amiază metodică, timp în care se întâlnește cu colegii din sector – ceea ce înseamnă creșterea calității activităților de predare – învățare – evaluare.
Comments are closed.