Profesorii sunt, pentru fiecare dintre noi, persoanele cu un impact major asupra versiunii noastre de adult. Ei ne alimentează cu multe cunoștințe, ne ajută să le însușim, ne modelează comportamentul, ne ajută să ne autodepășim, să deslușim misterele lumii înconjurătoare și să ne cunoaștem mai bine din punct de vedere emoțional. Cel puțin așa s-ar întâmpla într-un scenariu ideal, al căror protagoniști sunt profesori care-și onorează vocația. Cadrele didactice într-adevăr dedicate misiunii lor extraordinare evită cu orice preț păcatele capitale de mai jos!

Fizicianul, psihiatrul, psihoterapeutul și scriitorul brazilian Augusto Cury ne descrie, în cartea sa „Părinți străluciți, profesori fascinanți”, care sunt cele mai mari erori pe care le comit profesorii. Clasificarea de mai jos vă va aminti cu siguranță de profesorii fascinanți din viata de elev, dar și de aceia care v-au dezamagit.

Iată care sunt păcatele profesorilor ce ar trebui să fie evitate cu orice preț de dascăli:

1. Corectează în public

Expunerea publică generează umilință și traume complexe, greu de depășit.

2. Exprimă autoritatea ca agresivitate

Trebuie să existe autoritate în relația părinti-copii sau profesori-elevi, dar adevărata autoritate se cucerește cu inteligență și dragoste.

3. Este excesiv de critic, deci obstrucționează copilaria celui educat

Cea mai nefericită modalitate de a-i pregati pe tineri pentru viață este să-i închidem într-o seră și să-i împiedicăm să greșească și să sufere.

4. Pedepsește la furie si pune limite, fără a da explicații

Sancțiunea este utilă numai atunci când este inteligentă.

5. Este nerăbdător și renunță să mai facă educație

E important să nu renunțăm niciodată la copii, chiar dacă aceștia ne deceptionează și nu ne oferă o compensație imediată.

6. Nu se ține de cuvânt

E necesar să ne ținem promisiunile, iar atunci când nu putem, să spunem “NU” fără teamă.

7. Distruge speranța și visele

Fără speranță nu există drum, fără vise nu există motivație pentru a înainta. Psihiatrii, medicii, psihologii, profesorii și parintii sunt vânzători de speranță și comercianți de vise.

Profesorii fascinanți își pregătesc elevii să exploreze necunoscutul, să nu se teamă de eșec, ci să se teamă de renunțarea de a mai încerca. Profesorii fascinanți îi învață pe elevi să dobândească experiențe originale, să aibă flexibilitate în muncă și în viață. Profesorii care nu comit păcatele de mai sus sunt autori de povești de viață reale, în care copiii pe care i-au format ajung să le datoreze viitorul.

La Aletheea, comunitatea cadrelor didactice este, fără doar și poate, fascinantă!

IMG_8194

 

Citește și:

Cum arată viața de elev la cea mai scumpă școală din lume (foto)

 

 

Comments are closed.