La Aletheea, creativitatea se află în centrul filozofiei noastre, întrucât sintetizează factori multipli de natură intelectuală, emoțională, atitudinală și motivațională. Acest proces misterios în aparență este, de fapt, rezultatul funcționării optime a întregii personalități. În relația părinte-copil, creativitatea aduce beneficii uimitoare, de ambele părți. Iată de ce!
Conexiunea creativă dintre copil și părinți are un efect puternic asupra vieții de familie, întărind legătura dintre membrii acesteia. Proiectele creative sunt o formă foarte plăcută de a petrece timp de calitate acasă. La nivel individual, copiii își dezvoltă optim creativitatea și încrederea în forțele proprii.
Jan Van’t Hul, un blogger pasionat de artă și creativitate pentru copii, a realizat un sondaj în rândul altor reprezentanți ai blogosferei de nișă, adresându-le o întrebare simplă, cu răspunsuri surprinzătoare: “De ce credeți că este impotant să vă conectați cu copiii prin creativitate?”.
Iată cele mai interesante răspunsuri!
Leslie, blog Pink Stripey Socks
Fiind creativă cu copiii mei, creez amintiri și îmi consolidez relația cu ei. Viața este deseori haotică, simt mereu nevoia să alerg de la activitate la alta. Prin faptul că ne rezervăm propriul spațiu pentru a crea, imagina sau a ne juca, îmi aduc mereu aminte cât este de important să iau o pauză și să mă bucur de această perioadă atât de scurtă și frumoasă – copilăria.
În plus, fiul meu are tedința să creadă că, fiind adult, eu nu ar trebui să greșesc niciodată. Dar când încercăm ceva nou împreună, greșim la unison și învățăm amândoi ceva din asta. Astfel, realizăm că învățarea este un proces care durează întreaga viață și că ar trebui să ne urmăm mereu curiozitatea, indiferent de vârsta pe care o avem.
Kate, blog Picklebums
Să rămân conectată cu copiii mei este cea mai bună cale de a fi un bun părinte. Făcând proiecte creative împreună este un mod excelent să ne destinem, să ne apropiem și să ne bucurăm de compania celuilalt.
Ana Dziengel, Babble Dabble Do
Eu cred că experiențele pline de bucurie întăresc legăturile familiale. Cele mai frumoase amintiri din copilărie implică râsete și joc în familie.
Proiectele creative sunt oportunitatea perfectă de distracție cu cei dragi. Noi avem o țintă – să facem un proiect creativ pe săptămână împreună. Uneori nu ne iese, din pricina lucrurilor neprevăzute, dar avem acest obiectiv în vedere, care mi-a ajutat copiii să le placă să încerce lucruri noi și să experiementeze.
Meri Cherry, blog Meri Cherry
În opinia mea, creativitatea este nucleul formării de legături, fie cu noi înșine, cu ideile noastre sau cu cei din jur. Simplul act ne oferă o libertate care ne pune în conexiune cu adevărata noastră natură.
Rachelle Doorley, TinkerLab
Prin activitățile care suscită gândirea creativă, ne explorăm curiozitatea, rezolvăm probleme, inventăm, observăm, depășim obstacole și adresăm întrebări impotante. Este un adevărat dar să îmi petrec timpul cu copiii mei când se află într-un spațiu al explorării creaive, deoarece pot să văd ce anume le face sufletul să strălucească, cum le funcționează mintea și ce le încarcă bateriile emoționale.
Cu alte cuvinte, aceste momente îmi oferă oportunitatea să-mi înțeleg copiii în profunzime și să mă conectez emoțional de ei.
Alte beneficii ale proiectelor creative în familie
- Ajută la conectarea emoțională cu copiii;
- Copiii învață să accepte provocări;
- Copiii primesc atenția de care au nevoie;
- Creativitatea este o punte de împărtășire între părinte și copil;
- Stimulează descoperirea;
- Îmbunătățesc comunicarea;
Citește și:
5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copiilor
Cum să le citiți copiilor ca să devină adulți de succes
Cum să învățăm copiii să iubească știința