O cale minunată de a marca așteptarea sărbătorilor în luna decembrie este Calendarul Advent de Crăciun. Această tradiție veche îi încântă pe copii, fiind o modalitate distractivă de a număra zilele rămase până la sărbătoarea Nașterii Domnului și sosirea Moșului cel bun.
Profesorii din comunitatea Aletheea aduc în fiecare an Calendarul de Crăciun în rândul copiilor, povestindu-le despre istoria acestui obicei străvechi și bucurându-i cu ritualul pe care tradiția îl presupune: fiecare număr este o nouă zi în care cei mici pot descoperi o surpriză – o poveste, mesaje, desene, bomboane etc.
Când a apărut Calendarul Advent de Crăciun
Calendarul Advent de Crăciun a apărut în secolul XIX, simbolizând nerăbdarea și pregătirea în așteptarea sărbătorilor. Rolul său în zilele noastre este de a aduce o bucurie în postul Crăciunului, la fel ca și coronița de Advent cu cele patru lumânări.
Primul astfel de calendar a apărut în anul 1851 în cercurile protestante, familiile punând pe perete, rând pe rând, 24 de fotografii. În varianta simplă, oamenii trasau cu cretă 24 de linii pe ușa de la intrare, iar copiii aveau voie să șteargă în fiecare zi câte una. În familiile catolice, se punea câte un balot de paie în iesle.
În anul 1902 a fost tipărit primul calendar de Crăciun în tipografia evanghelică Friedrich Trupler din Hamburg, sub forma unui ceas de Crăciun pentru copii. Douăzeci și opt de ani mai târziu, în anul 1930, a apărut primul calendar cu figurine. Ideea i-a aparținut lui Lang de la tipografia Reichhold&Lang. Acesta a fost inspirat de mama sa, care în fiecare an îi pregătea 24 de fursecuri pe care le punea în săculeți de pânză inscripționați cu cifre de la 1 la 24 și cusuți pe o planșă din carton.
Idei de Calendare Advent
Calendarele Advent înglobează atât emoția și bucuria așteptării Crăciunului, cât și posibilitatea de exprimare a creativității în forme diverse și originale.
Anul acesta, copiii din Aletheea au ales să realizeze calendare de Crăciun din pahare folosite, reciclându-le într-un scop educativ, distractiv și inspirațional.
Calendarele de Crăciun mai pot fi făcute din lucruri care se găsesc cu uşurinţă în orice casă: plicuri, cutii de chibrituri, capace de sticlă, cutiuţe de tot felul etc. Pentru un plus de inspirație, găsiți la noi o lista întreagă de idei!