Anul acesta, ne-am dorit să avem în școală un brad special. Nu doar prin măreția staturii sale sau prin strălucirea podoabelor, ci mai degrabă prin ceea ce simbolizează. Astfel, am decis să îl împodobim ca nimeni alții, cu nenumărați cocori din hârtie. De ce, vă povestim pe larg mai jos!

Adina Rusu, profesor de origami în comunitatea Aletheea și președinte al Asociației de Origami România (ADOR), le-a împărtășit copiilor o legendă emoționantă – povestea celor 1000 de cocori de la Hiroshima – inspirându-i să împăturească simbolicele figurine origami pentru bradul de Crăciun. Truda celor mici ar putea sa le aducă îndeplinirea celor mai mari dorințe, mărturie stând bradul nostru unicolor.

dsc_1212

Legenda celor 1000 de cocori

Bomba atomică ce a căzut la Hiroshima a surprins o fetiță de doi ani, pe numele său Sadako Sasaki, la doar doi kilometri de explozie. Micuța a fost spulberată prin fereastră, însă a supraviețuit în mod miraculos. Un deceniu mai târziu, Sadako a aflat că incidentul din copilărie s-a soldat de fapt cu o consecință mai gravă decât s-ar fi gândit vreodată – leucemia.

În timp ce se afla speriată în spital, Sadako a fost vizitată de o bună prietenă, care i-a adus hârtie aurie de origami pentru a-i alina singurătatea. Împăturind hârtia, i-a spus lui Sadako despre legenda conform căreia dacă o persoană face 1000 de cocori (păsări sfinte ce trăiesc 100 de ani) din hârtie i se va îndeplini o dorință. Așa a ajuns Sadako să creadă că se va putea însănătoși. Familia i s-a alăturat, iar după ce au confecționat 500 de cocori, starea fetiței s-a îmbunătățit.

Din păcăte, Sadako și-a dat ultima suflare la cel de-al 644-lea cocor. Pentru a-i duce dorința la bun sfârșit, 39 dintre colegii ei de clasă au făcut restul de cocori, apoi au înființat un club dedicat acestei activități și au publicat mai multe scrisori pentru a propaga mesajul de speranță al lui Sadako în întreaga lume.

Un Crăciun al dorințelor îndeplinite

Povestea celor 1000 de cocori de la Hiroshima ne-a ajutat să materializăm, cu mic, cu mare, speranța că dorințele copiilor de pretutindeni vor fi îndeplinite de Crăciun!

dsc_1205

 

 

 

 

 

Comments are closed.