Dacă în ianuarie ne-am concentrat pe deslușirea simțurilor și a simbolurilor prin intermediul artelor unice ale culturii japoneze, februarie vine cu propria sa provocare, cel puțin la fel de incitantă – un duel al meseriilor și ocupațiilor zilelor noastre, în economia de piață, a cărui regulă de bază este Respectul.
Prin activitățile din această lună, urmărim să înțelegem natura diverselor meserii, să îi ajutăm pe copii să găsească în interiorul lor acea chemare către o vocație, dar mai ales să le dezvăluim importanța respectului pentru colegi, parteneri, concurenți etc. Onoarea, demnitatea și loialitatea nu pot lipsi din peisajul profesiilor, căci toate meseriile au o importanță egală, indiferent de natura lor.
Ne vor ajuta să transmitem copiilor acest mesaj important și câțiva invitați de seamă. Melania Medeleanu, Ada Rosetti, Felicia Filip sau GeoBateȘaua vor veni personal să le vorbească elevilor Aletheea despre meserii și, mai ales, despre valoarea pe care o cinstim în acest context – respectul.
Ilustrație realizată de prof. Cristina Rizea
Am început deja seria activităților programate luna aceasta cu vizita pompierilor militari profesioniști, care au povestit copiilor despre natura acestei nobile meserii, dar mai ales despre provocările și virtuțile sale – puterea de sacrificiu, loialitatea și onoarea. Elevii din ciclul primar și gimnazial au avut șansa și de a analiza îndeaproape autospeciala de intervenție, primind răspunsuri pentru fiecare întrebare direct de la specialiști.
Elevii noștri atrași de domeniul mass-media vor avea ocazia să intre în contact cu profesioniștii din domeniu prin vizitarea Școlii de televiziune STV, a Televiziunii Române și a sediului Radio România Cultural.
Vom organiza și o vizită la Atelierul de sculptură în metal al artistului Aurel Vlad, precum și un atelier de Astronomie.
Dacă am aflat deja ce înseamnă să fii pompier, periplul printre meserii continuă și cu vizita unui cadru al Poliției Române, care va veni la noi în școală să prezinte copiilor de gimnaziu meseria de polițist, implicațiile, motivațiile și provocările sale.
Tot luna aceasta, copiii vor avea oportunitatea să simuleze un proces foarte realist, într-o sală a Tribunalului Municipiului București. Fie că vor încerca postura de magistrat sau avocat, își vor testa aptitudinile de specialist în Drept ca la carte.
Pentru că nu puteam scăpa din vedere pasiunea fetelor pentru accesorii, le-am pregătit și o vizită la Școala de Bijuterie Contemporană Assamblage, unde vor realiza individual un pandantiv de argint. Totodată, părinții dornici să-și împărtășească secretele meseriei vor participa la ore interactive, în care își vor prezenta profesia și vor răspunde tuturor curiozităților copiilor atrași de domeniul discutat.
Ilustrație realizată de prof. Cristina Rizea
Reprezentativi pentru aria profesională din care fac parte și deveniți celebri datorită performanțelor atinse, invitații Aletheea de luna aceasta le vor vorbi copii despre meseriile în care au excelat, dar și despre valorile pe care au ajuns să le prețuiască odată cu experiența acumulată.
Ada Rosetti
Ada Rosetti este mama lui Alexandru Țigănaș, din clasa a VII-a și a lui Radu Țigănaș, 27 de ani, reporter la Digi24. De 9 ani este directorul de programe al canalului de televiziune Discovery în Europa Centrala și de Sud Est. În această calitate a lansat mai multe programe și campanii la Discovery, de la Școala Discovery la o campanie împotriva violenței de limbaj și a intimidărilor practicate în social media. Acesta este subiectul despre care Ada va vorbi în întâlnirea ei cu elevii Aletheea.
Soprana de origine română Felicia Filip este una dintre cele mai cunoscute soprane din țara noastră, devenind celebră și în străinătate încă din anul 1991. Felicia Filip este și prima soprană care a colaborat cu o trupă rock, cu ocazia lansării albumului de rock-simfonic “Athenaeum” împreună cu formația Iris. O mai regăsim și în rolul de director general al Operei Comice pentru Copii din București.
Melania Medeleanu
Melania Medeleanu este una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV din România, cu o experiență vastă și în logopedie, comunicare, dicție și public speaking. Pe lângă succesul de care se bucură ca om de televiziune, Melania Medeleanu coordonează și activitățile ONG-ului Magicamp, dedicat reintegrării copiilor cu afecțiuni oncologice în viața socială.
GeoBateȘaua
Președinte al Asociației “Bate Șaua să priceapă iapa”, cu o pasiune extraordinară pentru călărit și pedalat, dar și pentru valorile culturii noastre tradiționale, GeoBateȘaua vine la Aletheea pentru a le povesti copiilor despre meserii specifice îngrijirii cailor, despre iubirea pentru natură și mișcare.
Florin Marin
Florin Marin a avut o pasiune pentru istoria militară încă din școala generală. Dintre toți marii generali, Napoleon a avut un destin aparte, care l-a cucerit suficient de mult încât să acumuleze circa 1.000 de volume despre el și contemporanii săi. Invitatul consideră că elevii trebuie să afle câteva noțiuni generale despre Napoleon.
Ilustrație realizată de prof. Cristina Rizea
Zilele de joi sunt la noi cu …. moț. Mai exact, sunt speciale prin lucrurile altfel pe care le facem, în virtutea unei valori sau sărbători.
- Joi, 9 februarie – Ziua cu șorț. Fiecare poartă șorțuri specifice mai multor meserii (pictor, bucatar, sculptor etc.).
- Joi, 16 februarie – Ziua cu obiectele meseriei visate. Aducem la școală un obiect ce ne duce cu gândul la meseria pe care o urmăm sau ne dorim să o îmbrățișăm.
- Joi, 23 februarie – Ziua în alb. Dedicăm ziua valorii pe care o explorăm, Respectul, îmbrăcându-ne în alb.
Citește și:
Retrospectiva lunii ianuarie la Aletheea