Notele de la școală nu sunt un indicator al viitorului succes în viață. Convingerea că a fi primul din clasă îți asigură un viitor strălucit este adesea contrazisă de poveștile unor adulți care nu au fost elevi exemplari, ci mai degrabă copii care au dobândit aptitudini pe care notele de 10 din catalog nu le reflectă întotdeauna.
„Dacă vrei să ajungi cineva în viață, trebuie să fii premiant”, sună îndemnul multor părinți care pun o presiune majoră pe rezultatele școlare ale copiilor. Însă mai departe de calificativele din carnetul de note, stau alte retețe le succesului: descoperirea propriului talent și fructificarea lui, încrederea în forțele proprii, libertatea de exprimare, gândirea critică, creativitatea, comunicarea și colaborarea cu cei din jur.
Înainte de a pretinde copiilor noștri 10 pe linie, este esențial să îi ajutăm să descopere acele lucruri la care au cele mai mari șanse să performeze și să-i sprijinim în a le transforma într-o viitoare carieră!
Iată 7 povești care demonstrează că notele de școală nu dictează întotdeauna succesul în viață.
1. Artistul
Întotdeauna am fost considerat un elev slab, pentru că abia reușeam să promovez materiile „importante”. În schimb, eram cel mai bun la muzică și arte. Acum lucrez la o companie mare din Madrid și ocup un post important, de media buyer, foarte rar în Europa. Predau și digital marketing la un liceu de prestigiu din Spania. Acum privesc înapoi spre anii de școală și îmi amintesc de profesoara mea de literatură, care îmi spunea că nu voi avea niciodată o meserie respectabilă. Cât de mult s-a înșelat!
2. Neurochirurgul
Cel mai slab elev din clasa mea este acum un reputat neurochirurg. În școala generală, era deseori distras de hobby-urile lui și blamat de profesori din pricina pasiunii lui pentru heavy metal. Când a intrat la liceu, a început să scrie pentru revista la care mama lui lucra ca editor. La finalul liceului, a reușit să intre la un colegiu medical, s-a angajat ca paramedic pe ambulanță și apoi a fost admis la Facultatea de Medicină. Și-a luat licența de medic și a ajuns un neurochirug foarte respectat. Însă ascultă heavy-metal și chiar cântă într-o formație.
3. Chimistul
Unchiul meu detesta orele de chimie din școala generală, deoarece profesorul lui era foarte dur și-i dădea mereu impresia că nu este suficient de inteligent pentru a înțelege această materie. Prin urmare, îi dădea numai note mici și îi preconiza un viitor profesional sumbru. Mai târziu, în liceu, unchiul meu a descoperit frumusețea chimiei datorită unui profesor foarte priceput, continuând apoi o carieră academică în domeniu. La una dintre conferințele pe care le-a susținut în calitate de lector a participat chiar profesorul descurajator din școala generală, care a suferit un adevărat șoc văzându-și fostul elev performând tocmai în domeniul chimiei.
4. Filantropul
Întotdeauna am luat cele mai mici note din clasă, care aproape că mă împiedicau să promovez clasa. După ce am terminat școala cu chiu, cu vai, am lucrat timp de 2 ani și jumătate într-o companie mare, iar acum îmi conduc propria afacere de trei ani încoace. Vorbesc rusa și japoneza fluent, am învățat să când la vioară, practic yoga și derulez mai multe acțiuni caritabile prin care încerc să fac lumea un loc mai bun. Parcursul meu în viață mi-a arătat că notele de la școală nu înseamnă mare lucru.
5. Antreprenorul
Sunt fondatorul propriei mele companii, deși am fost un elev care s-a transferat de la un liceu la altul, pentru că luam numai note de 5 și de 6. Nu am putut niciodată să strălucesc la materii care nu mă atrăgeau deloc, de regulă din sfera științelor. Cumva, am reușit să-mi descopăr talentul de antreprenor și acum mă bucur de activitatea mea de succes. Alți colegi din școală care învățau pe de rost materia și care luau numai note de 10 au acum meserii mediocre. Asta pentru că nu și-au descoperit și cultivat pasiunile.
6. Expertul în vânzări
Niciodată nu am strălucit la școală, însă acum lucrez cu clienți mari la compania Google. Cred că m-am situat printre ultimii trei elevi din clasă, iar la un moment dat notele mele mici m-au obligat să mă transfer la o altă școală. Și ceilalți doi colegi ai mei au ajuns să aibă cariere de succes, datorită creativității lor. Cel mai nazdrăvan copil din școală, cu care mă ascundeam deseori în baie pentru a scăpa de fizică și matematică, este acum un jucător de fotbal de succes.
7. Navigatorul
Colegul meu din școala gimnazială, cu cele mai slabe rezultate la învățătură, este acum un navigator de succes. În ultimul an, a călătorit în America Latină de două ori, a vizitat toate colțurile lumii și are o situație financiară foarte bună. Notele mici de la școală se pare că nu l-au condamnat la eșec.