Părinții inteligenți sunt aceia care reușesc să crească și să educe copii înzestrați cu toate calitățile de care au nevoie pentru a deveni, într-o zi, adulții pe care îi admirăm și care ne inspiră. A fi un părinte inteligent înseamnă mult mai mult decât a fi un părinte bun. Care este diferența dintre aceste două atribute, ne explică minunat Augusto Cury în cartea sa, „Părinți străluciți, profesori fascinanți”.
Iată care sunt cele 7 lucruri pe care le fac părinții inteligenți.
1. Părinții buni dau cadouri, părinții inteligenți își dăruiesc propria lor ființă
Multi parinti muncesc ca sa le dea copiilor tot ce e mai bun pe lume, dar uita sa deschida pentru ei, cartea vietii lor. De ce este fundamental pentru formarea personalitatii copiilor, ca parintii sa se lase cunoscuti? Pentru ca aceasta este unica modalitate de a educa emotia si a crea legaturi solide si profunde.
E important sa li se spuna copiilor ca nu sunt simple note de subsol, ci paginile centrale ale povestii vietii parintilor. Copiii nu au nevoie de parinti in calitate de medici, ingineri, administratori de firma, ci au nevoie de parintii lor, de ceea ce sunt ei ca oameni. Din acest considerent, e nevoie ca parintii sa lase copiii sa inregistreze o imagine excelenta a personalitatii lor.
2. Parintii buni alimenteaza corpul, parintii inteligenti alimenteaza personalitatea
E important sa ne pregatim copiii pentru “a fi”, caci societatea ii va pregati pentru “a avea”. “Eu”-ul, care reprezinta vointa constienta, sau libertatea de a hotari, trebuie amtrenat pentru a devein lider si nu o marioneta.
Educatia este cea care vorbeste despre lumea care suntem si nu despre lumea in care ne aflam. Intrebati-va mereu copiii: “Ce se petrece cu tine?”, “Ai nevoie de mine?”, “Ai avut vreo dezamagire?”, “Ce pot face ca sa fii mai fericit?”. Asa cum hranim fizic copilul, trebuie sa il hranim si emotional. Niciun parinte din lume nu le-ar da alimente stricate copiilor lor, dar fac asta cu hrana psihica. Adevaratul optimism se construieste prin confruntarea cu problemele si nu prin negarea lor.
3. Parintii buni corecteaza greselile, parintii inteligenti isi invata copiii cum sa gandeasca
Nu este de dorit ca parintii sa fie specialisti in a critica comportamente inadecvate, ci niste specialisti in a ii face pe copii sa gandeasca. Vechile corectii si binecunoscutele predici nu mai functioneaza, ele nu fac altceva decat sa erodeze relatia. A educa nu inseamna a repeta cuvinte, ci inseamna a crea idei si a produce o stare de incantare.
Pentru a ii invata pe copii sa gandeasca, parintii trebuie ca mai intai sa cucereasca teritoriul emotiei, apoi amfiteatrul gandurilor si, in cele din urma, sa cucereasca solurile constiente si inconstiente ale memoriei, care este cutia cu secrete a personalitatii.
Daca se educa inteligenta emotionala a copiilor cu laude in loc de mustrare, cu incurajare in locul unei reactii agresive, cu o atitudine afectuoasa atunci cand ei se asteapta la un atac de furie, copiii vor fi incantati si o vor inregistra cu intensitate. Parintii vor deveni astfel instrumente de trasformare.
Unul dintre cele mai importante lucruri in educatie este sa-l faci pe un copil sa il admire pe cel care-l educa.
4. Parintii buni isi pregatesc copiii pentru aplauze, parintii inteligenti isi pregatesc copiii pentru esecuri
E important sa stimulam copiii sa aiba obiective, sa caute succesul in studiu, in munca, in relatiile sociale, dar parintii nu trebuie sa se opreasca aici, ci sa ii ajute pe copii sa nu le fie teama de insuccese. Nu exista podium fara infrangeri. Multi nu urca pe podium nu pentru ca nu au capacitatile necesare, ci pentru ca nu au stiut sa depaseasca insuccesele de pe drumul parcurs pana la podiu,.
A invinge nu inseamna sa ai intotdeauna dreptate. De aceea, le spunem copiilor: “Am gresit”, “Scuza-ma”, “Am nevoie de tine”.
5. Parintii buni vorbesc, parintii inteligenti dialogheaza ca niste prieteni
A sta de vorba inseamna a vorbi despre lumea care ne inconjoara, a dialoga inseamna a vorbi despre lumea care suntem. A dialoga inseamna a relata experiente, a impartasi ceea ce se afla ascuns in inima fiecaruia, a patrunde dincolo de Cortina comportamentelor, a dezvolta intelegerea interpersonala. Trebuie sa le dam copiilor libertatea de a vorbi despre ei insisi, despre nelinistile si dificultatile de comunicare cu fratii si cu parintii.
Comportamentele nepotrivite sunt de multe ori strigate puternice care implora prezenta, dragostea si atentia parintilor. Imbratisarile, sarutul si conversatiile permanente cu copiii cultiva afectivitatea si risipesc singuratetea. Contactul sufletesc si dialogul sunt magice, creaza o sfera de solidaritate, imbogatesc emotia si dau sens vietii.
6. Parintii buni dau informatii, parintii inteligenti povestesc istorioare
Care este una dintre cele mai bune modalitati de a educa? Sa spui povesti. Ele amplifica lumea ideilor, da lumina emotiei, dilueaza tensiunile. Daca reusim sa facem copiii sa viseze, vom avea o comoara pe care multi regi au cautat-o si nu au avut-o niciodata.
7. Parintii buni ofera oportunitati, parintii inteligenti nu renunta niciodata
Parintii inteligenti sunt semanatori de idei si nu controleaza viata copiilor lor. Ei seamana in solul inteligentei lor si asteapta ca, intr-o zi, semintele sa germineze. Parintii trebuie sa invete sa spuna fara teama “NU” copiilor. Daca ei nu aud “nu” de la parintii lor, nu vor fi pregatiti sa auda “nu”de la viata.
Atunci cand spun “nu”, parintii nu trebuie sa cedeze in fata santajelor si presiunilor copiilor lor. In caz contrar, emotia copiilor si tinerilor va deveni un balansoar. Parintii trebuie sa stabileasca in mod clar care sunt aspectele negociabile si care sunt limitele ne-negociabile.