Profesorii buni sunt elocvenți, educă inteligența logică, stimulează memoria elevilor și educă pentru o profesie. Profesorii fascinanți au în palmares aceleași aptitudini, și încă ceva foarte prețios – acel mix uimitor de tact, emoție, implicare, căldură și inteligență emoțională, care îi transformă în eroi nemuritori pentru elevii lor.

Vă invităm să deslușiți diferența dintre profesorii buni și cei cu adevărat fascinanți, în accepțiunea psihoterapeutului, psihiatrului, fizicianului și scriitorului Augusto Cury.

1. Profesorii buni sunt elocvenți, profesorii fascinanți cunosc modul de funcționare a minții

Profesorii fascinanți transformă informația în cunoaștere și cunoașterea în experiență. Ei știu că doar experiențele se înregistrează într-un mod deosebit în memorie și numai ele crează modificări masive, capabile să transforme personalitatea.

2. Profesorii buni stăpânesc metodologia, profesorii fascinanți au sensibilitate

Profesorii buni vorbesc cu glasul, profesorii fascinanți vorbesc cu ochii. Dacă profesorii vorbesc cu un glas care exprimă emoție, cu siguranță aceștia vor stimula concentrarea și vor calma sindromul gândirii accelerate al elevilor.

3. Profesorii buni educă inteligența logică, profesorii fascinanți educă emoția

Ce înseamnă educarea emoției? Înseamnă stimularea elevului să gândească înainte să reacționeze, să nu-i fie teamă de frică, să-și fie propriul său lider, autor al propriei sale povești, să știe să filtreze stimuli “stresanti” și să opereze nu doar cu fapte logice și probleme concrete, ci și cu contradicțiile vieții.

4. Profesorii buni folosesc memoria ca depozit de informație, profesorii fascinanți o folosesc ca suport al artei de a gândi

Profesorii buni parcurg programa școlară, profesorii fascinanți parcurg și programa, dar obiectivul lor fundamental este acela de a-i învăța pe elevi să gândească și nu să repete informația. Obiectivul memoriei nu este acela de a fi suport al amintirii, ci de reconstrucție creativă a trecutului.

Toți avem o minte specială. Unde ajungem, depinde de cât de mult ne dezvoltăm artă de a gândi.

Testele școlare ar trebui să fie deschise, să promoveze creativitatea, să stimuleze dezvoltarea gândirii libere, să cultive raționamentul schematic, să amplifice capacitatea de argumentare a elevilor. Testele și întrebările închise ar trebui evitate sau puțin folosite.

5. Profesorii buni sunt maeștri temporari, profesorii fascinanți sunt maeștri de neuitat

Un profesor bun caută elevii, un profesor fascinant e căutat de aceștia. Un profesor bun e admirat, un profesor fascinant este iubit. Un profesor bun se preocupă de notele elevilor săi, un profesor fascinant se preocupă să-i transforme în creatori de idei.

6. Profesorii buni corectează comportamente, profesorii fascinanți rezolvă conflicte în sală

Este important ca profesorii să-și protejeze emoția în față intensității conflictelor elevilor. De asemenea, în fața oricărei fricțiuni, supărări sau crize dintre elevi sau dintre elevi și profesori, cel mai bun răspuns este să nu se dea niciun răspuns. În primele 30 de secunde în care suntem tensionați, comitem cele mai mari greșeli.

Care este rațiunea de a folosi instrumental tăcerii? Emoția intensă închide capacitatea de a ne accesa memoria,  blocând rațiunea și capacitatea de a gândi. Astfel, reacționăm din instinct, ca animalele și nu ne folosim inteligența.

Afecțiunea și inteligența vindecă rănile sufletului și rescriu paginile închise ale subconștientului.

7. Profesorii buni educă pentru o profesie, profesorii fascinanți educă pentru viață

Profesorii fascinanți își pregătesc elevii să exploreze necunoscutul, să nu se teamă de eșec, ci să se teamă de renunțarea de a mai încerca. Profesorii fascinanți îi învață pe elevi să dobândească experiențe originale, să aibă flexibilitate în muncă și în viață.

Profesorii din comunitatea Aletheea urmează, zi de zi, calea fascinației în relația cu elevii lor. Iar acest lucru se vede, se simte și poate admira în orice moment al zilei.

Citește și:

5 moduri de a-i învăța pe copii să aibă răbdare și să aștepte

Cum arată viața de elev la cea mai scumpă școală din lume (foto)

Comments are closed.