Vacanța de vară este un prilej nemaipomenit de educare a copiilor în afara sălilor de clasă. Dar nu prin rezolvarea culegerilor întregi de matematică, ci prin deschiderea unor noi perspective asupra cunoașterii, creativității și curajului. Documentarele sunt, fără niciun dubiu, un instrument valoros pentru atingerea acestui obiectiv.

Imaginile și informațiile unui documentar bine realizat au un impact foarte puternic asupra copiilor. Poveștile sunt mai fascinante, deoarece implică oameni și locuri reale. Cei mici sunt de regulă încântați să descopere diversitatea Universului prin intermediul documentarelor, care îi ajută să fie curioși să cerceteze și mai multe lucruri despre informațiile cu care intra în contact.

Vara aceasta, integrați în timpul liber câteva ore de vizionat documentare. Pe lângă beneficiile de mai sus, vă mai bucurați și de un prilej excelent de a purta un dialog cu copilul și de a-l stimula să-și exprime punctul de vedere pe divese subiecte.

Iată 7 recomandări inspirate!

1. Planet Earth (2006)

Narat de David Attenborough (versiunea britanică) și de actrița Sigourney Weaver (versiunea americană), documentarul despre planeta noastră uimitoare vorbește despre regiuni geografice și habitate naturale, surprinse în ipostaze unice. În afară de valoarea informațională a producției, punctăm și faptul că inspiră privitorilor nevoia de a proteja și conserva fragilul nostru ecosistem.

2. Wings of Life (2013)

Acest documentar marca Disney, povestit de inconfundabila Meryl Streep, are un efect fantastic de stimulare a curiozității copiilor privind mediul înconjurător. Imaginile surprind legătura interdependentă dintre albine, fluturi, păsări și lilieci, accentuând măsura în care țările aflate în curs de dezvoltare depind de acești polenizatori tot mai vulnerabili.

3. National Geographic – Lewis and Clark: Great Journey West (2002)

Această narațiune scurtă a unei povești despre perseverență și explorare conține fotografii uimitoare, însoțite de o coloană sonoră hipnotizantă. Adulții și copiii deopotrivă sunt absorbiți de poveste și stimulați să pornească în propria aventură a vieții lor.

4. Biography: Susan B. Anthony (2005)

Reconstituiri exacte și detalii interesante ajută privitorii să înțeleagă cum era viața femeilor din America în trecut. Această poveste cu toate ingredientele oferă o lecție importantă asupra egalității între sexe, determinarea de a lupta pentru lucrurile în care crezi și depășirea obstacolelor în viață.

5. Brooklyn Bridge (1981)

Dacă arhitectura și urbanismul vă trezesc de regulă interesul, vă recomandăm acest documentar realizat de Ken Burns cu scopul de a evidenția factorul uman din spatele construcțiilor și capodoperelor arrhitecturale din New York. Se pune accent și pe obstacolele sociale și profesionale care au fost depășite cu greu în tot acest proces.

6. What’s on your plate? (2010)

Regizorul Catherine Gund ne spune povestea fetițelor în vârstă de 11 ani, Sadie și Safiyah, care timp de un an au pus întrebări fermierilor, distribuitorilor alimentari și nutriționiștilor despre proveniența hranei și natura unei alimentații sănătoase. Documentarul este ca o lecție plăcută despre nutriție, care are toate șansele să-i influențeze pozitiv pe cei mici și să-i determine să fie mult mai atenți la alimentele din  farfurie.

7. Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014)

Toate cele 13 episoade ale acestui documentar fascinant explorează istoria Universului și o prezintă în imagini cu efecte vizuale incredibile. Neil deGrasse Tyson ne povestește cu entuziasm concepte științifice într-o manieră foarte ușor de înțeles și accentuează faptul că oricine poate deveni următorul superstar științific cu ajutorul imaginației.

 

 

 

 

Comments are closed.