Poporul japonez este recunoscut în întreaga lume pentru inteligența, politețea și longevitatea sa. Dar de ce este această națiune atât diferită față de alte popoare? Explicația ar putea fi sistemul educațional unic al niponilor, cu caracteristici demne de luat drept exemplu în toate școlile.

Cumva, japonezii au reușit să pună bazele unui sistem de învățământ complex, în care miza nu se rezumă doar la deprinderile academice, ci se extinde la nivelul întregii personalități a copiilor. Iată care sunt practicile școlilor din Japonia aplaudate la nivel global.

1. Manierele înainte de toate

În școlile din Japonia, elevii nu dau teste și examene până în clasa a 4-a. Acest lucru se întâmplă deoarece japonezii cred cu tărie că primii 3 ani de școală trebuie să fie dedicați dezvoltării caracterului și bunelor maniere.

Copiii sunt învățați să-i respecte pe cei din jur și să fie blânzi cu animalele și mediul înconjurător. Li se insuflă importanța de a fi generoși și empatici, să fie corecți și să-și dezvolte autocontrolul.

zdrava-ishrana-640x320

2. Elevii sunt responsabilizați cu ordinea și curățenia la școală

Vă vine să credeți sau nu, în școlile japoneze nu există personal care să se ocupe de curățenie. Elevii au grijă ca în clasă și în spațiile comune să fie mereu ordine și igienă.

Copiii sunt împărțiți pe echipe și primesc diverse sarcini pe care le efectuează, prin rotație, pe tot parcursul anului. Motivația din spatele acestei practici este aceea că elevii învață să colaboreze, să se ajute reciproc, să fie ordonați și să respecte munca altora.

3. Cluburile și opționalele după cursurile obligatorii sunt foarte populare

Pentru a intra la un liceu bun, majoritatea elevilor din Japonia se înscriu la numeroase cluburi și opționale la care participă după încheierea cursurilor obligatorii din prima parte a zilei. Domeniile diverse pe care le studiază și le aprofundează contribuie la cultura lor generală excepțională, cu care se remarcă apoi în treptele superioare ale parcursului educațional.

4. Arta caligrafiei și a poeziei sunt studiate de toți copiii

Caligrafia japoneză (shodo), este o adevărată artă, cu nimic diferită de pictura tradițională. Haiku este o formă de poezie care folosește expresii simple pentru a induce emoții profunde cititorilor. Ambele îi învață pe copii să-și respecte cultura și tradițiile vechi de secole, antrenându-le totodată simțul estetic și inteligența lingvistică.

shodo

 

5. Elevii sunt 100% prezenți la ore

Prin educația de acasă și din primii ani de școală, elevilor din Japonia li se imprimă ideea că absentarea de la școală este un fenomen distructiv și rușinos. Rata de prezență la cursuri este de 99,99% în toate școlile nipone, iar întârzierea la ore se petrece extrem de rar. Într-un sondaj efectuat de o publicație americană apare că 91% dintre elevii din Japonia sunt extrem de atenți la cursuri, fără excepție.

 Citește și:

5 trucuri de disciplină recomandate părinților de către profesori

Comments are closed.