De vreme ce nici adulții nu stăpânesc foarte bine arta de a avea răbdare și de a aștepta, nu e de mirare că cei mai mulți copii au nevoie de ajutor în a-și cultiva aceste virtuți. În timpul liber, în drumul către destinația de vacanță sau în timpul unei vizite, cei mici își pot pierde imediat capacitatea de a sta locului. Din fericire, există câteva metode deștepte prin care să-i ajutăm pe copii să-și antreneze răbdarea și autocontrolul, fără să apeleze la tablete, telefoane inteligente și alte gadget-uri.
Vizualizarea timpului
Copiii încep să-și dezvolte gândirea abstractă în jurul vârstei de 9 ani. Până atunci, mintea lor funcționează într-un mod mai concret, ceea ce îi împiedică pe copii să facă diferența dintre 15 și 45 de minute. Pentru a contracara lacuna gândirii abstracte, psihologii recomandă folosirea metodei vizualizării timpului.
Ce presupun acest lucru? În loc să folosiți unități de măsură exprimate în ore, minute sau secunde, utilizați alte repere pe care copilul să le ia în seamă. De pildă, în loc să spuneți copilului “Plecăm într-o oră. Ai 10 minute la dispoziție să-ți strângi jucăriile”, mergeți pe varianta “Tata o să vină acasă când soarele ajunge în spatele acoperișului. Când vezi că soarele se mișcă în direcția aceea, înseamnă că trebuie să te pregătești de plecare.”
Timpul nu va mai fi atât de greu de perceput și înțeles de copil, dacă poate gândi în termini comparativi precum “va fi la fel de rapid ca spălatul pe dinți”.
2. Jocurile individuale
Sunt foarte multe motive pentru care jocurile individuale sunt importante in copilărie. Cei mici au nevoie să știe cum să-și țină de urât fără ajutor și cum să se joace singuri cu plăcere. Imaginația copiilor nu are limite, astfel că jocurile individuale nu au nevoie neaparat de pregătire sau anumite obiecte.
De aici sunt excluse jocurile pe dispozitive digitale, deoarece ele inhibă dezvoltarea imaginației și a creativității (cursul jocului este predeterminat de dezvoltatorul lui). În categoria celor recomandate sunt vânătorile de comori, puzzle-urile, inventarea de povești, jocurile de construcții, punerea în scenă a unor momente din basme sau desene animate, jocuri de rol etc.
3. Jocul pentru locurile publice
Copiii se plictisesc întotdeauna atunci când așteaptă autobuzul sau călătoresc vreme îndelungată. Pentru aceste momente, puteți apela cu încredere la un joc minunat pentru a-i menține atenția unui prichindel într-un loc public.
Doi participanți își pun o dorință și caută o trăsătură pe care o aleg împreună din mediul înconjurător (o culoare, o formă, o inițială, orice). Primul jucător care numără 20 de obiecte cu trăsătura stabilită câștigă și are dreptul de a-i cere celuilalt jucători să-i îndeplinească dorința. De pildă, puteți număra mașinile aflate în trecere, semnele de circulație, vestimentația trecătorilor etc.
4. Cel mai bun mod de a nu întrerupe un adult
Copiii au tendința să își întrerupă părinții în timpul unei discuții, pentru că nu mai au răbdare să aștepte finalul conversației. Allison Hendrix este un blogger și mama a doi copii, care a făcut furori pe internet cu metoda sa simplă, dar genială, de a soluționa această problemă.
Regula este ca, atunci când copilul vrea să spună ceva în timp ce părintele este angajat într-o discuție, să-și așeze mâna pe brațul sau umărul părintelui. Când părintele îi atinge mâna celui mic ca răspuns, înseamnă că-i transmite copilului că a fost auzit și că i se va răspunde imediat ce se va ivi răgazul.
În acest fel, adultul îi transmite clar copilului că nu îl ignoră și că îl respectă, pe când cel mic se simte luat în seamă și este conștient că în unele momente trebuie să aibă răbdare.
5. Așteptarea unor evenimente importante
Chiar dacă un copil învață să-și ocupe timpul cu activități individuale și știe cum să nu întrerupă un adult atunci când vorbește, așteptarea unui eveniment important poate fi extrem de dificilă pentru un prichindel entuziasmat.
Metoda calendarului advent este întotdeauna utilă pentru ușurarea așteptării. Fiecare zi este marcată cu cărți poștale cu dorințe sau cu sarcini creative, saculete mici cu cadouri sau pachete de bomboane.
Citește și:
Ce beneficii aduc proiectele creative pe care le faceți cu copiii
5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copiilor
Cum să le citiți copiilor ca să devină adulți de succes